https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-africke-chobotnice-ukazuji-jak-chranit-rybi-populaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Africké chobotnice ukazují jak chránit rybí populaci

20.12.2006 09:56 | PRAHA/NAIROBI (EcoMonitor)
Chráněné mořské rezervace mají velmi dobrý dopad na obnovení populace ryb a dalších mořských živočichů a to již během několika měsíců. Dokazuje to studie lovu chobotnic na Madagaskaru, píše agentura Reuters.
 

chobotnice
Chobotnice na prodej na rybím trhu Tsukiji v Tokiju. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Octopus"
Foto: wikipedia.org
Vědci studovali změny počtu chobotnic, když byl jejich lov zakázán na dobu sedmi měsíců. Hlavonožcům se na uzavřených plážích velmi dobře dařilo, jejich počet se zvýšil třináctkrát a na váhu dokonce pětadvacetkrát. „Nárůst byl mnohem větší než jsem očekávali,“ řekl agentuře Reuters Alasdair Harris, ředitel organizace Blue Ventures, která se zabývá mořskými chráněnými oblastmi. „Tato studie ukazuje, že chráněné oblasti nemají smysl jen v tom, že pomáhají živočichům, ale jsou také dobrým ekonomickým nástrojem, který rybářům přináší prosperitu,“ dodal Harris.

Podle odborníků téměř 75 % lovených ryb, od tuňáků po tresky, rybáři „sklízejí“ rychleji, než se jejich stavy mohou přirozeně obnovit. Zároveň je stále větší počet lidí závislí na rybolovu jako zdroji obživy. Minulý měsíc varovali vědci, že když bude v nezměněné podobě pokračovat ničení přirozených míst a průmyslový rybolov, dojde ke kolapsu populace mořských živočichů v roce 2048.

Studie organizace Blue Venture se zabývá situací ve vesnici Andavadoaka, na jihozápadě ostrova Madagaskar, kde místní vůdcové rozhodli o dvou sedmiměsíčních zákazech hlavní ekonomické činnosti v oblasti – lovu chobotnic. Důvodem zákazu bylo neustávající snižování úlovků. Z něj místní lidé obviňují rybářské lodě, které lovily chobotnice pro mezinárodní trh. Ale po skončení zákazu se ukázalo, že se populace mořských živočichů dokázala velmi dobře obnovit. „Příklad z Madagaskaru ukazuje, že naděje existuje. Hospodárný rybolov by mohlo ochránit ostrovany před ničivými dopady se kterými se potýká řada afrických národů,“ prohlásil Harris.

Podle něj chráněné oblasti dokáží zachránit rybí populaci, podle jiných odborníků ale může být již pozdě. Když jsou velké ryby, jako je například treska, v nějakém místě téměř vyhubeny, menší druhy se mohou začít živit požíráním jejich mladých. Navzdory zákazu z roku 1992 se například v pobřežních vodách Kanady populace tresky již neobnovila.

Podle článku agentury Reuters 19. 12. 2006


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist