https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-kvuli-klimatickym-zmenam-mozna-skonci-pestovani-kavy-v-ugande
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Kvůli klimatickým změnám možná skončí pěstování kávy v Ugandě

23.7.2008 09:31 | PRAHA/KAMPALA (Ecomonitor)
V Ugandě možná v následujících desetiletích úplně přestanou pěstovat kávu. Nebude možné v tom pokračovat kvůli změnám počasí, tvrdí zpráva britské organizace Oxfam. Uganda je po Etiopii druhým největším africkým pěstitelem kávy a stala se i nejsilnějším producentem kávy robusta, protože první místo vyklidilo v důsledku politických nepokojů Pobřeží slonoviny, píše agentura Reuters.
 

Šálek kávy.
Šálek kávy. Podmínky zveřejnění této fotografie upravuje licence Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 .
Foto: Julius Schorzman/Wikimedia Commons

"Výhled do budoucna je bezútěšný. Pokud průměrná celosvětová teplota vzroste o dva a více stupně, na většině území Ugandy už nebude možné kávu pěstovat. To by mohlo nastat do čtyřiceti let, pravděpodobně ale už za třicet let," tvrdí zpráva Oxfamu. Studie "Oteplování, klimatické změny a chudoba v Ugandě" tvrdí, že dopady klimatických změn, jako je růst teplot, intenzivnější dešťové srážky i silnější bouře, povedou k výrazné proměně počasí.

Produkce kávy v sezóně 2007-2008 dosáhne zřejmě 2,85 milionů pytlů. Bude tedy bohatší než předchozí sezóna, kdy se sklidilo 2,7 milionu pytlů. "Podle Programu OSN pro životní prostředí budou k pěstování kávy vhodné pouze části půdy v hraničních oblastech. V současné době by se zemědělci měli připravit na změnu a začít pěstovat jiné plodiny než kávu," tvrdí studie Oxfamu.

V tropickém podnebí Ugandy znají dvojí období dešťů. V jižní části země probíhá od března do května a od října do listopadu. Na severu území je období vlhka od dubna do října. Podle studie ale srážky během prvního období dešťů v posledních letech nepřicházejí, takže v důsledku menšího vlhka v březnu až červnu vznikají sucha, snižuje se úroda a pěstovat se může jen omezené množství druhů plodin, píše agentura Reuters. Druhá sezóna dešťů je naopak v posledních letech silnější a mnohem bohatší na srážky. Přívalové deště pak mají na svědomí povodně, sesuvy a erozi půdy.

"Pěstitelé ale stále investují do ugandské kávy robusta a vývoz přináší stále vyšší zisky," řekl agentuře Reuters Philip Gitao, šéf asociace East African Fine Coffees. Podle něj si zemědělci také osvojili praktiky dobrého hospodaření, jako je pěstování silnějších a odolnějších druhů kávovníku.

Podle článku Franka Nyakairua pro agenturu Reuters ze dne 17. července 2008



reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist