https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-rusko-podle-usa-na-ukrajine-nici-zasobniky-na-obili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko podle USA na Ukrajině ničí zásobníky na obilí

1.4.2022 10:52 (ČTK)
Obilná sila v Oděse.
Obilná sila v Oděse.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko podle Spojených států ničí zásobníky na obilí na Ukrajině, napsala agentura Reuters. USA to dokládají fotografiemi, které zpravodajové Reuters viděli a které podle nejmenovaného amerického činitele ukazují, jak závažný dopad má ruská vojenská agrese vůči Ukrajině na globální zásobování potravinami.
 

Na dvou černobílých snímcích jsou dlouhé budovy obdélníkového půdorysu na východě Ukrajiny. Na fotografii pořízené v lednu, tedy před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, jsou neporušené. Na druhé, pocházející z března, mají zničené střechy a jsou v nich krátery. Nejmenovaný činitel k nim řekl, že Spojené státy mají informace o tom, že ruské jednotky opakované ničí ukrajinské zásobníky na obilí. "Do konce března bylo v důsledku těchto útoků poničeno nejméně šest takových objektů," řekl agentuře Reuters.

Zástupci zemí po celém světě si v souvislosti s konfliktem na Ukrajině dělají starosti kvůli jeho dopadům na zásobování potravinami. Tato země byla v sezóně 2020/21 čtvrtým největším vývozcem obilí na světě.

"To, jak Rusko bezhlavě ničí tato sila, je naprosto jasným příkladem toho, že Putinova válka přímo dopadá na civilisty na Ukrajině a ohrožuje potravinovou bezpečnost ve světě," řekl americký činitel. Dodal, že v situaci, kdy jsou země v Africe a na Blízkém východě závislé na dovozu pšenice z Ukrajiny, ničení zásobníků může vést k nedostatku a vyhnat ceny vzhůru.

Ruský prezident Vladimir Putin o invazi na Ukrajinu, kterou zahájil 24. února, mluví jako o speciální vojenské operaci. Jejím cílem je podle něj sousední zemi demilitarizovat a "denacifikovat".

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová tento týden při jednání Rady bezpečnosti OSN uvedla, že Rusko bombardovalo nejméně tři civilní lodě vezoucí zboží z přístavů v Černém moři dále do světa. Jednu z nich měla pronajatou firma podnikající v zemědělství.

Černé moře je klíčovou tepnou pro dopravu obilí a dalších komodit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

1.4.2022 11:06
Nastal nejvyšší čas vojenský zautočit na Rusko.Po dobytí Ruska a jeho poražce budeme mít bez problemu dostatek plynu,ropy,nerostných surovin.Putina zajmeme hezky podemakraticku pomučíme tak jako vězně v Abu-Ghrajb nebo na Guantanamu a pak jej v kleci za mírný poplatek společně s mořskou pannou a siamskými dvojčaty budeme ukazovat na vesnických poutích zaostalému vesnickému obyvatelstvu Prahy.
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 12:44 Reaguje na karel krasensky
Jo. Ovšem jestli pak vůbec budeme, pane nadšený...
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.4.2022 12:44 Reaguje na karel krasensky
Jo. Ovšem jestli pak vůbec budeme, pane nadšený...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2022 21:20 Reaguje na karel krasensky
Stejné úvahy měl i Hitler a jak dopadl? Kdyby to byl realistický scénář, Západ by jej už dávno rozjel. Problém je v tom, že Putin ovládá spoustu jaderných zbraní a při jeho psychice se klidně může stát, že i při menším náznaků útoku na Rusko je odpálí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.4.2022 07:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
a jakou má ten putler tu psychiku ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 13:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nic neodpálí.
Stačilo by ho vypráskat z Ukrajiny.
Ale vypadá to na ještě lepší výsledek - vypráskají ho Ukrajinci sami.
A sankce ho dostanou na totální dno, takže nebude mít na flintičky, stane se z něho ještě blbší Severní Korea.
Protože všichni vzdělaní a schopní lidi utečou, což z Koreje nemůžou.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.4.2022 07:32 Reaguje na karel krasensky
jsi pomatený vizionář ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2022 13:34 Reaguje na karel krasensky
Vám hrabe zcela regulérně, ani psychiatr už nepomůže.
To má být nějaký jako vtipný?
Odpovědět
sv

s v

4.4.2022 16:55 Reaguje na karel krasensky
No prozatím po nácrusácku zaútočil puťka na Ukrajinu a po soudružsku mučí a vraždí ukrajinské civilisty. Ukazovat nikoho netřeba, na pobavení stačí tvoje žvanění, krásenský.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.4.2022 18:30
Tak to bychom hlavně měli kupovat pšenici, ne?
A přestat žvanit o tom, že prý se podle eu pravidel nesmí zakázat vývoz - a okamžitě jakýkoli prodej do zahraničí zastavit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.4.2022 21:06 Reaguje na Viktor Šedivý
A my kupujeme snad z Ukrajiny a Ruska pšenku? Mám pocit, že jsme spíš vývozci.
Odpovědět
JM

Josef Mašek

4.4.2022 12:19
...a USA mají vždy pravdu
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.4.2022 10:51
Tak Putin praktikuje na Ukrajině taktiku spálené země. Nezáleží mu, kolik toho na dobytém území rozbije, protože "otroci" mu to postaví znova. A území, které nechce nebo nemůže dobýt, chce co nejvíc rozbít, protože chce, aby Ukrajina, pokud válku přežije, byla chudá a neprosperovala.
Nezáleží mu ani na Ukrajincích, protože ti jsou proti němu. Nevadí mu jich co nejvíc pobít a z obsazeného území jich co nejvíc ničením civilních cílů vyhnat, protože tak získá potřebný prostor pro usazení Rusů a ukrajinských proruských kolaborantů. Ukrajince, které zachvátí, se jim pokusí vymýt mozky, ty vzpurné pošle do vězení a gulagů a ty ostatní přesídlí daleko od Ukrajiny do zaostalých regionů, kde budou v izolaci dřít na něho a na Moskvu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist