https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-volne-zijici-sloni-v-cine-bojuji-s-ubytkem-vhodneho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volně žijící sloni v Číně bojují s úbytkem vhodného prostředí

26.7.2021 01:56 | PEKING (ČTK)
Počet slonů v oblasti Si-šuang-pan-na se za posledních 20 let více než zdvojnásobil na nynějších zhruba 300 jedinců, což je známkou úspěchu při snaze obnovit jejich stáda.
Počet slonů v oblasti Si-šuang-pan-na se za posledních 20 let více než zdvojnásobil na nynějších zhruba 300 jedinců, což je známkou úspěchu při snaze obnovit jejich stáda.
Foto | Jono Hey / Flickr.com
Pod pěší lávkou v provincii Jün-nan na jihozápadě Číny se na mýtině na okraji hustého lesa objevila osamělá slonice. Nevšímala si hustého deště ani shlukujícího se davu, zatímco se krmila trávou a koupala v čokoládově hnědé vodě.
 

"Návštěvníci, kteří chtějí vidět slony, si obvykle musejí počkat do února či do března, kdy samice hledají partnery k páření," říká ochránce přírody z Údolí divokých slonů Čchin Kang-lin. Údolí je v oblasti Si-šuang-pan-na, což je v provincii Jün-nan na hranici s Laosem a Barmou. "V této době nevycházejí ven z lesa příliš často," cituje ho agentura Reuters.

Setkání lidí s obvykle plachými slony na sebe upozornilo, když se loni stádo 16 slonů indických vydalo ze Si-šuang-pan-na a většina z nich urazila 500 kilometrů dlouhou trasu na sever na předměstí Kchun-mingu, metropole provincie Jün-nan. Tam se z nich stala mediální senzace.

Počet slonů v oblasti Si-šuang-pan-na se za posledních 20 let více než zdvojnásobil na nynějších zhruba 300 jedinců, což je známkou úspěchu při snaze obnovit jejich stáda. Migrující skupina slonů patrně hledala více prostoru, což je palčivý problém, protože za tato dvě desetiletí se rozloha půdy dostupné pro slony zmenšila o 40 procent.

Čínská Národní komise pro lesy a louky, která je zodpovědná za ochranu přirozeného prostředí pro zvířata, na žádost agentury Reuters o komentář nereagovala. Státní tisková agentura Nová Čína nicméně tento týden napsala, že začaly přípravné práce na vytvoření národního parku v Jün-nanu, díky němuž by se podmínky pro slony zlepšily. Odborníci se domnívají, že tento krok měl přijít už dávno.

"Snažíme se slony vrátit do jejich původního prostředí," říká Čou Ťin-feng, který je generálním tajemníkem čínské nevládní organizace nazvané Nadace pro ochranu biodiverzity a ekologický rozvoj (CBCGDF). "Myslíme si, že jejich stávající prostředí není ani dost velké, ani dost dobré. Musíme slonům pomoci najít nové," dodal.

Oblast Si-šuang-pan-na, která je ohniskem biodiverzity, vymezila jasné linie, aby oddělila obyvatele od zranitelných ekosystémů. Ale rozvoj monokultur, kdy jsou pole vyčleněná pro jedinou plodinu, jako je čaj nebo kaučukovník, stejně jako stavba velkých dopravních projektů v oblasti, narušily přirozené teritorium a trasy, po kterých sloni putují za potravou.

Jednou z největších překážek se stala vodní elektrárna Ťing-chung. Kvůli přehradě a vodní nádrži je pro slony nemožné překročit řeku Mekong, která jejich oblastí protéká. Přirozené prostředí slonů se tak ještě více roztříštilo.

Pokud vznikne národní park pro slony, měl by podle Čou Ťin-fenga spojit všechny existující, rozdrobené části prostředí pro slony a poskytnout stádům prostor, po kterém budou moci putovat za potravou. "Jestli se jejich počet v následujících 50 letech zdvojnásobí, pak budou v Jün-nanu potřebovat spoustu místa," dodal Čou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 07:13
To není jenom v Číně a není to jenom u slonů. Životní prostor většiny divokých zvířat se zmenšuje, takže dochází k paradoxní situaci, že se snažíme zachovat současné počty zvířat a zároveň je nutíme žít na zmenšující se ploše.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2021 13:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to místo od místa, země od země a zdaleka ne všude se ten prostor zmenšuje.
Pokud to Čína vezme za správný konec, těch slonů se do té oblasti v pohodě vejde 2X tolik co je tam dnes. Vytvoření rozlehlého NP (velikost bude minimálně 5000 km2, ale spíš více) je jen prvním krokem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.7.2021 13:57 Reaguje na Slovan
Tam se obávám, že nějaké adekvátní řešení není. U slonů je problém v tom, že mají velkou spotřebu zeleného a chovají jako naši nepřizpůsobiví. Vybydlí určitou lokalitu a táhnou jinam. Jenže dneska už není moc kam se stěhovat. Bylo to vidět na příkladu z letošního jara, kdy v Číně skupina slonů vyrazila na několik set kilometrů dlouhý čundr, aby zjistili, že nová teritoria nejsou a nakonec se vrátili zpět. Takže rezervace velká tisíce čtverečních kilometrů s ohledem na růst lidské populace v Číně je asi nedostižný sen. Navíc s ohledem na to, že i když Čína přistoupila k zákazu obchodu se slonovinou, pytláci asi úřadují pořád.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.7.2021 22:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, ona má Čína dnes jaksi velký problém s porodností a za pár let jim začne populace celkem rychle klesat. Navíc nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl zvrátit.
Onen “nedostižný” sen je již realitou - viz. NP Giant Panda (27 000 km2) nebo NP Northeasten China Tiger and Leopard (14 000 km2). Čína svou síť NP teprve buduje od roku 2016. Rezervace v okolí, kde se sloni vyskytují mají dohromady něco před 4000 km2, proto očekávám park o velikosti 5000 km2 a více.

Já spíše pokládám za pozitivní, že se ti sloni vůbec dají občas spatřit - ukazuje na úspěšnou politiku ochrany slonů v té oblasti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist