https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ricanske-muzeum-ukazuje-promeny-krajiny-a-rozsirilo-geopark
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Říčanské muzeum ukazuje proměny krajiny a rozšířilo geopark

14.6.2020 00:15 | ŘÍČANY (ČTK)
Pamětníci ve výpovědích, jež si návštěvníci mohou v muzeu přehrát nebo přečíst, vzpomínají na to, jak kdysi v potocích chytali raky nebo jak na loukách vídali tisíce motýlů baboček či modrásků. Expozice se ale neomezuje na nostalgické ohlížení, ale nabízí praktické rady a tipy, jak o přírodu pečovat.
Pamětníci ve výpovědích, jež si návštěvníci mohou v muzeu přehrát nebo přečíst, vzpomínají na to, jak kdysi v potocích chytali raky nebo jak na loukách vídali tisíce motýlů baboček či modrásků. Expozice se ale neomezuje na nostalgické ohlížení, ale nabízí praktické rady a tipy, jak o přírodu pečovat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Zoo Ostrava
Proměnám krajiny od 50. let minulého století do současnosti se věnuje nová výstava v Muzeu Říčany. Její součástí jsou staré herbáře a sbírky motýlů, svědčící o úbytku rostlinných a živočišných druhů, i autentické výpovědi pamětníků, které muzeum shromáždilo. Kromě nové expozice v hlavní budově v Rýdlově ulici mohou zájemci navštívit také rozšířený geopark na Masarykově náměstí, v němž se podívají do hlubin jeskyní.
 

Výstava Proměny krajiny s podtitulem "Je to ve vašich rukou" připomíná, že člověk může změny v krajině aktivně ovlivňovat. Kurátorka Kateřina Čiháková poukázala na to, že z regionu kolem Říčan za posledních 70 let zmizelo 40 druhů motýlů a zbývající jsou zastoupeny jen desítkami exemplářů. I nyní se v okolí Říčan vyskytují lokality s orchidejemi nebo čisté lesní rybníky, ale není jich tolik jako dřív. Právě proto by si jich lidé měli podle Čihákové vážit a chránit je.

Autoři oslovili 40 seniorů, kteří strávili dětství a celý život v Říčanech, a zajímali se o jejich oblíbená místa, která následně zaznamenali do pocitové mapy. "Jedno je třeba v hustě zastavěné oblasti Kavčí skála, kde jsou dnes bytovky. Býval tam lom s jezírky," řekla Čiháková ČTK. Pamětníci ve výpovědích, jež si návštěvníci mohou v muzeu přehrát nebo přečíst, vzpomínají na to, jak kdysi v potocích chytali raky nebo jak na loukách vídali tisíce motýlů baboček či modrásků.

Expozice se neomezuje na nostalgické ohlížení, ale nabízí praktické rady a tipy, jak o přírodu pečovat. K dispozici je mapová aplikace, která zájemce zavede do míst, kde ještě mohou narazit na vzácné orchideje, raky nebo panenská jablíčka a další staré odrůdy ovocných stromů.

Kromě nové výstavy muzeum rozšířilo své centrum pro výuku geologie, kde přibyly podzemní prostory - jeskyně s malbami, štola či takzvaná plazivka, v níž si návštěvníci mohou vyzkoušet pocity jeskyňářů-objevitelů. "Dostanou přilbu, čelovku, baterku, overal a mohou si prohlédnout podzemí," uvedl ředitel muzea Jakub Halaš.

Návštěvnost říčanského muzea podle něj v posledních deseti letech rostla, loni si jeho expozice prohlédlo 20.500 lidí. "Bohužel se nás teď vážně dotkla koronavirová opatření, nemohli jsme realizovat žádnou z plánovaných aktivit pro školy ani pro veřejnost, takže ten propad je obrovský," dodal Halaš.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist