https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vychodoceske-muzeum-v-pardubicich-vydalo-atlas-o-prirode-na-zameckych-valech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Východočeské muzeum v Pardubicích vydalo atlas o přírodě na zámeckých valech

15.1.2023 00:08 | PARDUBICE (ČTK)
Procházku po zámeckých valech v Pardubicích mohou návštěvníci absolvovat s novou přírodovědnou publikací, kterou vydalo Východočeské muzeum. Na valech žije přes 200 druhů rostlin, více než 70 druhů obratlovců a několik tisíc bezobratlých druhů živočich.
 

"Návštěvníkům chceme nabídnout příležitost poznat toto oblíbené místo podrobněji a dozvědět se víc o bohatém a pozoruhodném životě, který bují přímo v centru východočeské metropole," řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Valy, které obepínají pardubický zámek, lákají návštěvníky k procházkám od 19. století. "Tehdy pozbyly svou obrannou funkci. Skončila povinnost je udržovat holé a panská správa se rozhodla zvelebit celého opevnění. Začaly zde vznikat zahrádky, byly vysázeny stromy i vinná réva," řekl Libánek.

Publikaci napsali Jan Dolanský, Lenka Šafářová, Libor Praus a Lenka Bálková. Jsou také autory většiny fotografií. Příručka Příroda v opevnění kromě atlasu o flóře a fauně zahrnuje i zajímavosti a náměty na pozorování. Knížka se podle tvůrců může hodit školám na hodiny přírodovědy nebo pro přírodovědné kroužky.

"Chtěli jsme vytvořit nejen atlas reprezentativního výběru organismů vyskytujících se na zámeckých valech a v areálu zámku. Důležitou součástí jsou informační rámečky, které vysvětlují zajímavé souvislosti nebo fenomény týkající se zdejší flóry a fauny. Nechybí kalendář výskytu jednotlivých druhů, jejich případná jedovatost nebo jedlost, označeny jsou i druhy chráněné," řekl Dolanský.

Podstatná část zámeckých valů je součástí evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Ochraňuje silně ohroženého brouka páchníka hnědého, jehož larvy žijí v dutinách starých listnatých stromů. Dospělí jedinci se objevují od května do září, ale během dne nejsou příliš aktivní, zahlédnout je vyžaduje notnou dávku štěstí.

Publikaci Příroda v opevnění lze zakoupit v pokladně zámku nebo v e-shopu. Stojí 190 korun. Přírodě se věnuje také výstava Kdy jste je viděli naposledy? Představuje mizející druhy zvířat a rostlin a láká na interaktivní prvky, třeba bobří noru, výstup k sokolímu hnízdu, losí bludiště.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist