https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rim-kritizuje-konec-spalovacich-motoru-v-roce-2035-chce-vyuzit-revizniho-data
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řím kritizuje konec spalovacích motorů v roce 2035, chce využít revizního data

16.2.2023 15:52 | ŘÍM (ČTK)
Kolona v Římě
Kolona v Římě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Italští ministři kritizují zákaz výroby automobilů se spalovacími motory v roce 2035, který tento týden schválil Evropský parlament. Podle Říma, kde vládnou pravicové a krajně pravicové síly, se jedná o ideologické rozhodnutí, které poškodí italský a evropský průmysl. Řím chce využít revizního termínu v roce 2026, kdy by Evropská unie měla vyhodnotit, jak se automobilový průmysl na změnu připravil, řekl deníku La Stampa ministr podniků Adolfo Urso. O zmírnění požadavků mluví i ministr zahraničí Antonio Tajani.
 

Podle šéfa italské diplomacie Tajaniho Itálie navrhne, aby i po roce 2035 automobilky mohly vyrábět deset procent vozů se spalovacími motory. "Musíme chránit náš automobilový průmysl," řekl Tajani deníku Corriere della Sera.

Podle ministra podniků Ursa Itálie chce využít revizního termínu v roce 2026, aby prosadila změnu dohody. "Revizní termín v roce 2026 bude klíčovou etapou a pro nás musí být obratem," řekl Urso deníku La Stampa. Ten je součástí skupiny Gedi, kterou spoluvlastní rodina Agnelliů, klíčoví akcionáři automobilové skupiny Stellantis. Urso dodal, že v roce 2026 bude ve funkci "nový Evropský parlament a nová Evropská komise". V Itálii volební období končí v roce 2027.

Urso v rozhovoru připustil, že Itálie je na přechod na elektromobilitu špatně připravena. Relativně řídká je například síť dobíjecích stanic. Podíl elektromobilů na prodaných nových automobilech v roce 2022 byl rovněž nízký a tvořil zhruba čtyři procenta.

Podle sdružení italského automobilového průmyslu ANFIA výroba aut v Itálii zaměstnává na 270.000 lidí. Produkce automobilek a jejich dodavatelů tvoří zhruba pět procent italského HDP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist