https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rimane-durbe-a-tummei-prazi-kavu-jen-s-pomoci-slunce-bez-elektriny-a-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Římané Durbe a Tummei praží kávu jen s pomocí slunce, bez elektřiny a plynu

27.11.2021 01:35 | ŘÍM (ČTK)
Dva inženýři z Říma vynalezli pražírnu kávy, v níž nepotřebují elektřinu ani plyn a jsou schopni za hodinu upražit i 50 kilogramů kávových zrn. Antonio Durbe a Daniele Tummei strávili zdokonalováním svého zařízení využívajícího sluneční energii šest let, napsala agentura AP.
 

Zapotřebí je pozemek o velikosti asi poloviny tenisového kurtu a hojnost slunečního svitu, o nějž v Itálii většinou není nouze.

Soustava zrcadel sluneční paprsky koncentruje na rošt a několik elektrických součástí pohání energie získaná ze slunečního panelu. Počítačem kontrolované senzory pomáhají zrcadlům natáčet se ke slunci po celý den a mířit na otáčející se kovový koš s kávovými zrny. Teplota v koši dosahuje 240 až 250 stupňů Celsia, podle intenzity slunečního svitu.

Tento způsob pražení není jenom šetrný k životnímu prostředí a nákladům. Durbe a Tummei tvrdí, že také lépe udrží vůni kávy a dodá jí bohatší chuť. Na rozdíl od běžných pražíren využívajících plyn se zde káva praží, aniž by se zahříval okolní vzduch; teplo proniká do semen a nepálí z vnějšku. Nevýhodou je samozřejmě závislost na dobrém počasí.

Na jihu Itálie je ale toto zařízení se 40 zrcadly schopné upražit za rok 30.000 kilogramů kávy a uspořit 60.000 kilowatthodin elektřiny, tvrdí tvůrci o svém systému Purosole (čisté slunce).

Kávu upraženou sluncem si lze koupit online, ale oba autoři projektu hlavně chtějí nabízet svou pražírnu malým podnikům, které zajímá ochrana životního prostředí. Tu svou zatím provozují v přítelově zahradě. Je využitelná i jinak - po pracovním dni si v ní Durbe a Tummei grilují večeři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist