https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropna-skvrna-z-lodi-potopene-u-tobaga-se-siri-karibskou-oblasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropná skvrna z lodi potopené u Tobaga se šíří karibskou oblastí

16.2.2024 20:36 | PORT DE SPAIN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ani devět dní poté, co byla poprvé zpozorována ropa unikající z lodi, která se potopila u souostroví Trinidad a Tobago, se nedaří únik zastavit. Ropná skvrna se dál šíří a vyvolává obavy zemí v oblasti, včetně Venezuely či ostrovního státu Grenada. Ropa už zamořila část pobřeží ostrova Tobago, kde narušila turistický a rybářský průmysl, napsala agentura Reuters.
 
Vláda Trinidadu a Tobaga uvedla, že za únik je zodpovědný nákladní člun tažený remorkérem, který se z neznámých příčin převrátil. Kolem nehody je řada nejasností, není známo, ani o jaký typ unikající ropy jde, kam loď mířila, kdo byl jejím majitelem, ani kam se poděli členové posádky.

Ropná skvrna už se rozšířila na vzdálenost asi 144 kilometrů do Karibského moře a postupuje rychlostí 14 kilometrů za hodinu. Předpokládá se, že nákladní člun mohl vézt až 35 000 barelů paliva.

Tobago je oblíbenou turistickou destinací a oficiální činitelé mají obavy, jak únik ovlivní turistický ruch. Několik pláží a golfových resortů, kam obvykle jezdí zahraniční turisté, už muselo kvůli znečištění uzavřít přístup k oceánu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 22:03
Naši drazí ropáci mají zase problémy, jak OZE ničí život na Zeměkouli.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist