https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rostliny-vymiraji-dvakrat-rychleji-nez-vsichni-savci-ptaci-a-obojzivelnici-dohromady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rostliny vymírají dvakrát rychleji, než všichni savci, ptáci a obojživelníci dohromady

10.9.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Celé druhy rostlin mizí z povrchu světa značným tempem, aniž by tomu někdo věnoval náležitou pozornost. / Ilustrační foto
Celé druhy rostlin mizí z povrchu světa značným tempem, aniž by tomu někdo věnoval náležitou pozornost. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Když už přijde řeč na vymírání druhů, největší kus pozornosti si v zásadě vždy utrhují živočichové. Na savcích a ptácích nám záleží víc než na nějakých „kytkách“. Což je poněkud ošidné, protože ti bez rostlin nepřežijí. Jak shrnuje aktuální studie v žurnále Nature Ecology & Evolution, za posledních 250 let jsme zdokumentovali definitivní ztrátu nejméně 571 druhů rostlin. Přibližně dvakrát tolik, než kolik činí za tutéž dobu ztráty všech savců, ptáků a obojživelníků dohromady. Píše o tom CNN.
 

Pokud by vás například někdo požádal, abyste zmínili jednoho vyhynulého živočicha, jistě na nějaký druh v paměti připadnete. Ale dokázali byste se upomenout na nějakého globálně vyhynulého zástupce rostlinné říše? A to je v kostce problém, na který svou studií upozorňují botanici Královské zahrady v Kew a odborníci z univerzity ve Stockholmu. Celé druhy rostlin mizí z povrchu světa značným tempem, aniž by tomu někdo věnoval náležitou pozornost.

Že druhy vznikají, zanikají a mizí, je přirozený jev, ale lidské aktivity tempo ztráty rostlin akcelerovali zhruba 500x. A to už v pořádku není, byť se tak děje mimo dosavadní rozlišovací schopnost většiny lidstva.

„Rostliny jsou nejmenším společným jmenovatelem, stojí na počátku trofických kaskád, takže jejich osudy se mohou odrazit na všech, včetně lidí,“ vysvětluje Eimear Nic Lughadha, jeden z autorů. „Pro přežití je potřebují všichni, miliony dalších druhů. Takže hynutí a vyhynutí rostlin se týká opravdu každého.“

Zmíněná pětisetnásobná akcelerace tempa vymírání rostlin je současným kvalifikovaným odhadem, ale autoři upozorňují, že se může jednat o dost podhodnocený údaj. Rostlin je prostě spousta druhů a zdaleka ne všechny jsou tak dobře probádané, jako živočichové. O jejich konkrétním stavu máme jen velmi neostrou představu, zvlášť v Africe a v Jižní Americe.

I prosté porovnání ochranářských údajů je zkreslující: riziko vyhynutí momentálně hrozí 5 % ptáků a savců, situace je podobně akutní pro 0,2 % rostlin. Jsou na tom tedy živočichové hůř? Ne. Rostlinných druhů je řádově víc, a tak je jejich relativně malé číslo vlastně větší.

Ze studie botaniků plyne ještě pár zajímavých informací. Obecně ohroženější jsou dřeviny (stromy a keře) než byliny a nejtěžší to mají dřeviny z izolovaných ostrovů, s velmi omezeným areálem. Pro rostliny nejrizikovější oblasti jsou ty druhově nejpestřejší zóny. Zvlášť na frak dostávají v tropech a v regionu kolem Středozemního moře.

Kolem stavu rostlin (počtu jejich druhů, rozšíření, velikosti populací) panuje poměrně značný zmatek a z tohoto chaosu občas vzejdou i pozitivní zprávy. Jednou z nich je, že 430 druhů rostlin (dříve považovaných za vyhynulé ve volné přírodě), bylo později na jiných lokalitách znovu objeveno. Ale aby té radosti nebylo příliš: 90 % z těchto znovu objevených druhů se nachází ve stavu, který jejich vyhynutí předcházel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist