https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozhodnuti-gazpromu-zastavit-dodavky-plynu-bylo-spravne-rika-sef-dumy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozhodnutí Gazpromu zastavit dodávky plynu bylo správně, říká šéf Dumy

27.4.2022 10:28 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozhodnutí ruského Gazpromu zastavit dodávky plynu Polsku a Bulharsku bylo správné, je to potřeba také ve vztahu s ostatními nikoliv přátelskými zeměmi, napsal dnes na sociálních sítích šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Na ruském seznamu takzvaných nikoliv přátelských zemí, na kterém do začátku března figurovaly jen Spojené státy a Česko, jsou nyní všechny země EU a dvě desítky dalších států, které nepodporují ruskou invazi na Ukrajinu.
 

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska dnes ráno. Důvodem je podle agentury TASS odmítnutí tamních plynárenských podniků platit za dodávky v rublech. Polská i bulharská strana postup ruské firmy označily za porušení kontraktů.

"Je to správné rozhodnutí, zastupitelé Státní dumy ho podporují. Bulharsko a Polsko mohly využít nabídku našeho prezidenta (Vladimira Putina) a platit za plyn v rublech," napsal Volodin.

"Je nutné jednat i ve vztahu s ostatními, nikoliv přátelskými zeměmi," dodal.

Ruská vláda seznam zemí, které považuje za nikoliv přátelské vůči Rusku, aktualizovala letos 7. března v souvislosti se sankcemi, které na Rusko Západ uvalil kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu. Moskva také uvedla, že ruské finanční závazky vůči těmto státům budou vypláceny pouze v rublech.

Česká republika se na seznamu ocitla již loni v květnu v souvislosti s kauzou Vrbětice - z exploze tamních muničních skladů čeští představitelé obvinili příslušníky ruské tajné služby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.4.2022 12:18
Tip :

Maďarsko, Rakousko a Německo začnou platit zemní plyn rubly. Slovensko s otazníkem.
ČR se vydírat nenechá a prostřednictvím ministra, bratra Jurečky , si vymodlí zázrak.
Odpovědět
Anyr

Anyr

27.4.2022 12:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Klidně se odstěhuj do Ruska, nikdo tě tu postrádat nebude. Zvedneš tím morální úroveň naší země.:)
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

27.4.2022 13:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mám pocit, že Rakousko, Maďarsko a Německo už dnes za ruský plyn platí, ale rubly s tím nemají nic společného. Někdy jsou i nicnedělání a "neutralita" hodné odměny.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

27.4.2022 13:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak jo, Rakušani za plyn Rusům opravdu platí - přes Gazprombanku, ale v eurech. Takže vlk se nažral a koza zůstala celá. Ukrajina ale asi celá nezůstane. Tohle je na zvracení.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.4.2022 13:05
Tak Němci mají své zásobníky plnější než minulý rok touto dobou a asi mají platby za plyn bez ohledu na jeho původ v pořádku. Bulharsko a Polsko se s Rusy nedohodly, výsledek vidíme, chudáci lidi, na ty nemyslí nikdo z válečníků … už to není legrace.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.4.2022 15:03 Reaguje na Jarka O.
Tak zrovna Poláci to ustojí celkem v klidu.
A těmi válečníky myslíte konkrétně koho?
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.4.2022 19:17 Reaguje na Svatá Prostoto
Poláci s vlastním plynem a uhlím budou v klidu. Taky prý už asi 10 evropskych prodejců plynu má smlouvy s ruskem podle jejich nových pravidel, ale nějak se nikdo k tomu nechce zatim přiznat. Ono asi nebude překvapivé, az ta jmena společností vyjdou na světlo,že nebudou z těch válečnických států. A ti nejchudší Bulhaři se nechali oblbnout nějakými silnými prohlášeními a nakonec jim zbydou oči pro pláč. Ostatní se pak můžou radovat, že zbyde víc plynu pro ně a pro drahý prodej bulharům. Ale co já vím ...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.4.2022 13:48 Reaguje na Jarka O.
Já furt nevím kdo je to ten válečnický stát? Teda státy. Bo já vím jen o jednom, a to je ten carský pohrobek na Východě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.4.2022 20:58
Největší sranda je, že Putin je na prodeji toho plynu závislý více než si myslíme. Ta válka ho denně stojí víc než miliardu dolarů, domácí ekonomika drhne a velkou část finančních rezerv blokují Američani. Sklady raket a munice se vyprazdňují, náhradní letadla a tanky za chvíli nebude za co vyrobit a vítězství na Ukrajině je v nedohlednu. Jediné, čeho se obávám, je datum 9.5.2022. Pokud ten skrček z Kremlu nebude mít svoje vítězství na Ukrajině, možná použije chemické nebo jaderné zbraně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist