https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozpocet-mzp-bude-pres-11-miliard-k-tomu-pribudou-penize-z-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozpočet MŽP bude přes 11 miliard, k tomu přibudou peníze z fondů Aktualizováno

25.9.2020 17:48 | PRAHA (ČTK)
Loni MŽP vyjednalo na letošní rok rozpočet 6,24 miliardy Kč bez evropských dotací, s nimi resort disponoval téměř 16 miliardami korun.
Loni MŽP vyjednalo na letošní rok rozpočet 6,24 miliardy Kč bez evropských dotací, s nimi resort disponoval téměř 16 miliardami korun.
Ministerstvo životního prostředí bude podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) v roce 2021 hospodařit, včetně evropských peněz, s 11,314 miliardy korun. K tomu podle ní přibudou ještě peníze z Modernizačního fondu a Fondu obnovy a rozvoje, o kterých se jedná. Schillerová to řekla po dnešním videokonferenčním jednání o rozpočtu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).
 

"My jsme se domluvili, že posílím rozpočet MŽP o částku z letošního rozpočtu 150 milionů na program Mokřady," řekla po schůzce médiím Schillerová. Program byl podle ní letos vyčerpán, díky příspěvku však bude pokračovat. Brabec později doplnil, že částka umožní opětovné zdvojnásobení alokace pro oblíbený Program péče o krajinu. Kromě projektů na zadržování vody v krajině cílí například i na výsadbu zeleně.

Schillerová také uvedla, že ze zmíněných fondů by resortu měl přibýt značný objem financí zejména na Novou zelenou úsporám a některé další programy.

Dominika Pospíšilová z MŽP řekla ČTK, že má z Modernizačního fondu jít v budoucnu zhruba 12 miliard ročně. Není však jasné, kolik se už v roce 2021 stihne profinancovat. Nový fond cílí na snížení emisí a podporu obnovitelných zdrojů energie.

V případě fondu obnovy pak podle Pospíšilové MŽP počítá s 20 miliardami korun. První výzvy z těchto peněz však budou zřejmě vypsány až ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Loni MŽP vyjednalo na letošní rok rozpočet 6,24 miliardy Kč bez evropských dotací, s nimi resort disponoval téměř 16 miliardami korun. Podle novely zákona o státním rozpočtu, která zvýšila letošní schodek ze 40 na 500 miliard korun, má letos resort životního prostředí hospodařit s 17,9 miliardy korun. Ministerstvo tak dostalo letos navíc dvě miliardy korun na budování vodovodů, kanalizací a zadržování vody v krajině. Ty dnes Brabec také připomněl.

"A ještě do tohoto roku nám ministerstvo financí přislíbilo posílit výdaje na vyplácení náhrad za ztížení zemědělského nebo lesního hospodaření, které meziročně narůstají, a také částečnou kompenzaci správám našich národních parků za ztráty dané kůrovcovou kalamitou a propadem ceny dřeva," doplnil ministr.

Co se úspor týče, resort podle Brabce šetří už teď. "Předpokládám, že i příští rok budeme šetřit například na výdajích za služební cesty, které se už ve většině realizují formou videokonferencí," uzavřel ministr.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KS

Krejcar Stanislav

26.9.2020 10:11
Budou se na tom podílet i peníze ze svěřeneckých fondů ? Ono totiž nejsou jen svěřenecké fondy Andreje Babiše ale i jiných majitelů a akcionářů různých nejen problémových firem ! Pokud majitel nestíhá prověřovat managment svých firem a jejich pochybení - tak at platí !!!
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

26.9.2020 10:19 Reaguje na Krejcar Stanislav
A to by se mělo týkat i společnosti Česká krajina,jež stojí za návratem predátorů do obecní českomoravské krajiny. A jež se tedy podílí na škodách způsobených podnikatelským subjektům v zemědělství. Myslivci mají za úkol chránit přírodu a občany před toulavými a pytlačícími domácími zvířaty různých plemen a spolek čk by měl nést podobnou odpovědnost za škody predátorů jako svěřenecké fondy AB !!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.9.2020 19:43 Reaguje na Krejcar Stanislav
Pokud je mi známo, tak obecně prospěšná společnost Česká krajina nemá s návratem šelem do naší krajiny nic společného.

https://givt.cz/ceska-krajina
Obecně prospěšná společnost Česká krajina vrací do přírody především velké kopytníky, jako jsou zubři, divocí koně nebo pratuři. Tím pomáhá zachraňovat ohrožené druhy motýlů, květin a dalších živočichů vázaných na otevřenou krajinu. Svoji první rezervaci společnost založila v bývalém vojenském prostoru Milovice mezi mesty Milovice a Benátky nad Jizerou. Tam se vůbec poprvé na světě objevili v rámci jedné rezervace všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků. Mezi další projekty patří sázení stromořadí původních stromů, propojování přírodně cenných lokalit s pomocí biokoridorů a další projekty.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.9.2020 10:49
Ovšem včera v TV oba ministři s úsměvem na rtech sdělili,že MŽP bude mít menší rozpočet než letos ( počet mld. mi unikl).
Tak teď mám z toho v hlavě vítr - buď TV a ministři lžou anebo méně znamená více. :-)

Pozn. 19. 6. 2019 - Pro ministerstvo životního prostředí je v návrhu státního rozpočtu pro rok 2020 vyčleněno 15,74 miliardy Kč
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist