https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozvojova-banka-uz-vycerpala-dotacni-program-1-95-miliardy-na-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rozvojová banka už vyčerpala dotační program 1,95 miliardy na elektromobily

16.10.2024 20:20 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní rozvojová banka (NRB) už vyčerpala 1,95 miliardy korun určených na podporu nákupu elektromobilů firmami a budování dobíjecí infrastruktury. Podnikatelé ve výzvě z letošního března pořídili zhruba 5000 aut. Příjem žádostí o záruku za úvěr a dotaci na pořízení elektromobilu skončil v pondělí. Vyplývá to z údajů banky a ministerstva průmyslu.
 
"V rámci výzvy z Národního plánu obnovy si podnikatelé pořídili zhruba 5000 vozidel, což je téměř o 1000 více, než se původně počítalo. V tuto chvíli MPO neplánuje další podporu na nákup elektromobilů," řekl ČTK David Hluštík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

O program nazvaný Záruka Elektromobilita byl podle zástupců banky od jeho spuštění v polovině března vysoký zájem a vyčleněné peníze byly proplaceny či rezervovány během necelých sedmi měsíců.

"Od minulého týdne NRB také informuje klienty, kteří poslali kompletní žádost, že vzhledem k vysoké míře již rezervovaných zdrojů a blížícímu se vyčerpání alokace není možné garantovat schválení jejich žádosti. V současné době přijaté žádosti zpracováváme a klienty budeme ohledně poskytnutí záruky kontaktovat individuálně," uvedla NRB na svém webu.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů množství registrovaných nových elektromobilů po spuštění výzvy prudce narostlo. Do konce září se prodej elektrických aut meziročně zvýšil o 56 procent na 7231 aut. Představuje to podíl 4,2 procenta. V září byl pak podíl na prodejích rekordních osm procent. Nejprodávanějšími značkami jsou letos Tesla, Škoda, Volvo, Hyundai a Volkswagen. Po vyčerpání programu ale prodejci očekávají výrazný propad odbytu.

Podpora spočívá v poskytnutí bezplatné záruky na nákup vozu na elektřinu. Po pořízení elektromobilu mohly podniky žádat NRB o příspěvek až 200.000 Kč na osobní vozidlo, 300 000 korun na užitkové a 150.000 korun na dobíjecí stanici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

16.10.2024 20:22
Tak se chudí skládají na dotace pro ty bohatší.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.10.2024 21:55 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist