https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rumunsko-chce-ztrojnasobit-povoleny-odstrel-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rumunsko chce ztrojnásobit povolený odstřel medvědů

21.4.2023 10:27 | BUKUREŠŤ (ČTK)
Rezervace pro medvědy hnědé u rumunského města Zarnești, která s rozlohou 69 hektarů patří k největším svého druhu na světě.
Rezervace pro medvědy hnědé u rumunského města Zarnești, která s rozlohou 69 hektarů patří k největším svého druhu na světě.
Rumunská vláda chce letos ztrojnásobit povolený odstřel medvědů. Počet zvířat, které bude možné usmrtit, má vzrůst ze 120 na 426, píše agentura AFP. Důvodem opatření jsou podle ministerstva životního prostředí stále častější konflikty s člověkem. Rumunsko má na svém území největší medvědí populaci v Evropě mimo Ruska.
 

Podle ministerstva neexistují "uspokojující alternativy" usmrcení zvířat. Rumunské úřady v letech 2016 až 2021 zaznamenaly 154 útoků medvěda na člověka, v jejich důsledku 14 lidí zemřelo a 158 utrpělo zranění. "Navrhujeme toto opatření, protože zemřelo příliš mnoho lidí a výše odškodného (za škody spáchané medvědy) je příliš vysoká," řekl ministr životního prostředí Barna Tánczos.

Cílem opatření je podle úřadů návrat k "optimální hustotě" medvědí populace v Rumunsku. Podle ministerstva na rumunském území žije až 8100 kusů těchto velkých šelem, což je zhruba 11 medvědů na 100 kilometrů čtverečních. Podle resortu neustále rostoucí medvědí populace vede k častějším kontaktům mezi zvířaty a člověkem a jeho aktivitami.

Otázku redukce počtu medvědů v současnosti řeší i jiné evropské regiony. Po smrtelném útoku na běžce ze strany jedné medvědice politické špičky italské provincie Tridentsko oznámily, že chtějí snížit o více než polovinu počet těchto velkých šelem žijících v tamních horách. Vedle odstřelu jsou úřady otevřené i odchytu a přemístění medvědů na jiná území. Plán ale kritizují ekologové. Poukazují také, že se jednalo i první smrtelný útok ze strany medvěda na člověka za posledních 150 let. Medvědici, která zřejmě úmrtí způsobila, se tento týden podařilo odchytit a o jejím osudu bude rozhodovat soud.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

21.4.2023 11:45
Konečně. 14 mrtvých lidí za pět let je nářez.
Odpovědět
Pe

Pepa

21.4.2023 12:09
Tam se nekdo zavrazdi skoro každý den, a 5 lidi denne zemre při bouračkach, tak co řeší 3 sežraní lidi medvedem za rok?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.4.2023 13:55 Reaguje na Pepa
Rumunsko je zhruba stejně bezpečné jako naše republika, akorát se tam více krade.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.4.2023 16:00
Že by přišel ke slovu konečně zdravý selský rozum?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.4.2023 16:07
Nádherné moudro je v posledním odstavci! 150 let nedošlo v Tridentsku ke
smrtelnému útoku na člověka! Samozřejmě, protože jich tam bylo 150 let
téměř nula, tak neměl člověka kdo napadnout. Je to stejné všude, protože
člověka nikdy nenapadne šelma, která prostě NENÍ! Až jich bude mnoho,
tak naroste i počet napadení!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.4.2023 16:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Pro méně chápavé dodám, že tam byli v devadesátých letech znovu
vysazeni medvědi ze Slovinska a tudíž tam opravdu nemohl medvěd
150 let nikoho napadnout.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.4.2023 18:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Dotyčný použil pravidlo takzvané bílé lži. Bohužel Vy jste rejpal a doplňující informace jste si dohledal a takovfé lidi oni nemají rádi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist