https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruska-spolecnost-gazprom-pokracuje-ve-stabilnich-dodavkach-plynu-pres-ukrajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruská společnost Gazprom pokračuje ve stabilních dodávkách plynu přes Ukrajinu

14.3.2022 18:44 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruský plynárenský gigant Gazprom pokračuje ve stabilních dodávkách plynu přes Ukrajinu dál do Evropy. Agentuře Interfax to řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Přes Ukrajinu, která čelí rozsáhlé ruské vojenské invazi, proudí plyn také do České republiky. Šéf ukrajinské energetické společnosti Naftogaz později řekl, že ruský plyn bude do Evropy proudit, dokud budou provozovatelé ukrajinských plynovodů schopni fungovat.
 

Dnešní dodávky plynovodem přes Ukrajinu činí 109,5 milionu metrů krychlových, předchozí den to bylo 109,6 milionu metrů krychlových. Gazprom podle smlouvy ročně dodá 40 miliard metrů krychlových plynu.

Podle údajů provozovatelů plynovodů byl dnes ráno tok ruského plynu do Německa přes Nord Stream 1 stabilní, stejně jako tok plynu přes Ukrajinu do Polska a na Slovensko.

Plyn proudí přes Bělorusko a Polsko směrem do Německa také plynovodem Jamal. Plynovod, který se na ruských dodávkách plynu do Evropy podílí zhruba 15 procenty, od 21. prosince pracoval v obráceném režimu, takže plyn v něm proudil z Německa do Polska. Tok směrem na západ byl obnoven 25. února, nejprve přerušovaně, od 8. března pak už stabilně, uvedla agentura Reuters.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky. Západní země už delší dobu zvažují, jak snížit svou závislost na ruských energetických surovinách.

Vysokotlaké tranzitní plynovody nebyly během konfliktu na Ukrajině poškozeny, uvedl šéf ukrajinského Naftogazu Jurij Vitrenko. Přepravu suroviny by mohl ohrozit útok na zaměstnance nebo na počítačové systémy firmy, dodal. Dodávky ruského plynu do Evropy by podle něj ale měly pokračovat, platby za plyn ale navrhuje držet na vázaném účtu, dokud Rusko nestáhne svá vojska z Ukrajiny.

Vitrenko vyzval i k uvalení sankcí na ruský plynovod Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska po dně Baltského moře přímo do Německa. EU by mohla podle Vitrenka požadovat, aby tyto dodávky plynu byly místo toho vedeny přes Ukrajinu, což by Moskvu více motivovalo k zastavení války a k zajištění bezpečnosti tranzitních tras.

Česká republika dováží většinu plynu z Ruska. Vedle trasy přes Ukrajinu a Slovensko má i napojení na plynovod Nord Stream 1.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (40)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2022 19:54
Je to tragikomedie, Západ uvaluje další a další sankce na Rusko , ale penězovod Západ-Východ cca 700mil. $/den -platby za fosilní suroviny- nestopne, protože zjevně nechce a nemůže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 07:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Současný problém Ukrajiny je vojenský. A ten je možno řešit pouze vojenskými prostředky.
To znamená nahrnout na Ukrajinu letecké síly NATO a vytvořit čisté nebe, tj. rozsekat ruská letadla, vrtulníky, těžké dělostřelectvo, raketovou techniku atd.

A to nejlépe bez účasti USA, ty by měly jiný úkol. Mít pod kontrolou veškeré ruské jaderné zbraně a v případě jakékoliv snahy od odpálení je zničit. K tomu by ovšem na 99.99% nedošlo, Putin není šílenec, jak si ledaskdo myslí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 12:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste zase vysadil medikaci, že jo?

Jednak to vaše "čisté nebe" se bez amíků nepodařilo realizovat ani v takové Lybii. Jinak jestli ji pod bezletovou zónou, čisté nebe bylo třeba včera a samo od sebe.-), představujete letecké útoky na pozemní cíle, tak jste zralej na polstrovanou cimru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 15:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdybyste nekdákal, na co se ptáte?
Letectvo útočí především na pozemní cíle (od toho je to celé vymyšlené) a pojem "čisté nebe" obecně znamená, že nepříteli zničíte zařízení na vzdušné útoky.
Pokud ani tohle nedáváte....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy fakt vždy dokážete překvapit ... svojí hloupostí.

Čisté nebe je ptákovina, o které tu plácá jen Hanzl. Zelenskyj požaduje po NATO BEZLETOVOU zónu. Co to je a proč se do toho nikomu nechce si přečtěte například tady, vy čisté nebe ...
https://www.e15.cz/valka-na-ukrajine/bezletova-zona-nad-ukrajinou-jak-by-kyjevu-pomohla-a-proc-ji-nato-odmita-1388245

Proti vám je fakt i velmi podprůměrný chovanec ústavu fest lumen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 19:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Proč musíte, jako poslední hlupačisko, pořád jen urážet? Vy nejste schopen napsat jediný příspěvek, ve kterém by nebyla urážka, sprostota, ironie nebo jakýkoliv jiný kdákanec?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.3.2022 12:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste si všimnout, že pokud se tak děje, je to výlučně v reakci na některé VAŠE příspěvky, a i to jen ty, ve kterých míra vaší hlouposti a/nebo vašeho lhaní přesahuje akceptovatelnou míru.

Zkuste provést revizi těch svých vejšplechtů, a rázem uvidíte tu změnu:-). Do té domy nemá cenu se s vámi ... výlučně VÁMI ... jinak bavit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy nejste schopen pochopit, co je hloupost a lhaní, tak preventivně urážíte, to je vlastnost všem blbům společná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.3.2022 12:24 Reaguje na Pavel Hanzl
A doufám, že krom ublíženého pláče jste si přečetl i ten odkaz a téma bezletové zóny nad Ukrajinou můžeme opustit:-).

Není zač;-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě jsem to četl a samozřejmě to potvrzuje to, co jsem tu napsal. Ale na vás je to už asi moc....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 07:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Maximálně tvrdé sankce jsou sice velmi potřebné, ale Ukrajinu nezachrání. Ty zabrání Rusku k další agresi, ovšem jen tehdy, když na Ukrajině neuspěje. Pokud tam vyhraje, půjde dál, sankce nesankce.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
I pokud na Ukrajině vyhraje, tak ji jednak bude muset udržet, jednak nahradit ztráty které tam utrpí. V kombinaci se sankcemi bych je chtěl vidět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 15:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Nic si nemusí udržet. Horda jedná tak, že dobyde nějakou zemi, vydrancuje ji a jde dál. Tak dlouho, dokud nenarazí na zeď.
Zkuste si vzpomenout: před válkou Finsko , Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Maďarsko atd. atd. v novější historii Afganistán (1.5 milionu lidí) Čečensko (400 tisíc a totálně srovnaný Kábul) Sýrie (500 tisíc) Ukrajina 6 tisíc jen v prvním kole).
A co myslíte, když ty země ovládli, investovali tam, zavedli tam státní správu, práci pro lidi a sociálku atd. atd. atd.? ANI ŤOK.
A co si tam asi tak naloupežili? Asi to samý, zato mega giga rozflákali.

Ztráty je nezajímají, ani svoje (nas mnógo) a pokud se Evropa nepostaví silou, napadnou ji.
Jenom nechápu na co máme celé slavné NATO, které válčí všude na světě, ale v Evropě se bojí. Tahle zbabělost nás může zahubit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Čečensko a totálně srovnaný Kábul, jo:-)))? Že jste si vzal jiné prášky, že jo?

A třeba Finsko, Rumunsko nebo Maďarsko Rusko vydrancovalo přesně kdy? Stačí tisíciletí:-))).

A když podle vás vydrancoval Sojuz Afganistán a pak šel dál ... to teda šel kam dál? Protože pokud mi něco neuniklo, tak šel po 10 letech ne dál, ale zpátky ... a byl rád že je rád.

Co vy jste za exota ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 19:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Zase jen ironie a urážky. Napsal jsem vám snad někdy, že jste si nevzal prášky? Že jste zralý na polstrovanou cimru? To jste takový srab, že si nevážíta ani sám sebe?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.3.2022 12:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Když zcela bez ostychu zas a znovu píšete takové sračky ... to se nedá jinak nazvat ... a lži, které vám byly navíc v nespočetně případech vyvráceny a vy s nimi stejně otravujte zas a znovu, tak co s vámi?

Když vezmu v úvahu co tady stabilně předvádíte, tak ty prášky a podobně je furt ještě vrchol laskavé empatie.

A nějak jste pro samé fňukání pozapomněl co to Čečensko a Kábul:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Zase jen kdákance a urážky, jak dycky. NIKDY nejste schopen napsat věcnou kritiku, jen tyhle plky.
Za ten Kábul se omlouvám, patří tam Groznyj, ale tohle je to jediné, co chápete?
Napište konkrétní kritiku, ale před tím si vemte prášky.
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

15.3.2022 21:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak v tomto případě můžete být pane Hanzl úplně klidný,jelikož v naší zemi je již téměř vše vydrancováno, skoro nic nám zde nepatří a o naši osobní svobodu přijdeme díky EU velice brzy,nemyslím,že by jsme Putinovi stáli za námahu.Vlastně jsme s ním vyjebali už po roce 89.Doporučil bych Vám než spoléhat na NATO ,držet se hesla,že národ ,který nebojuje ,namůže být poražen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:55 Reaguje na Stanislav Korpass
Naše země je x násobně bohatší než za komára, kdy jsme byli bezdomáči (ani byt člověk vlastnit nemohl), dnes má průměrný člověk majetek v miliónech, většinou v nemovitostech.
My jsme nebojovali už v roce 38 a poražení jsme stále, příkladem jste právě vy.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

14.3.2022 21:20
Ano pokud nechce aby přerušením dodávek nešly ceny na burze do extrémních výšin a na celou EU by stejně nejenom plyn nezbyl. Už takhle půjde ekonomika do kopru. Víte mě chybí jakákoliv sebereflexe západu, že používáním dvojího metru k mírovému soužití mezi národy nevede, a že by s tím měl hlavně skončit, pokud si chce hrát na notu lidských práv a demokracie. Tyto věty nejsou obhajobou Ruské agrese. Evropa energetické zdroje nemá a 2/3 základního průmyslu nutného pro přežití jsou v Číně. Co máme jsou gigantické dluhy a aktivismus, kam se podíváš. Hlavně ve vedení zemí. Naštěstí se zatím pořád najde mnoho pracovitých lidí se zkušenostmi a selským rozumem. Snad to zvládneme.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2022 09:14
Podle bývalého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla to byla chybná německá koncepce a sázka na ruský plyn, co dovedlo Evropu k neúnosné energetické drahotě.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.3.2022 09:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
A já doplním odkaz na rozhovor:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-mil-elektrinu-zdrazuje-chybna-nemecka-politika-zmenme-evropsky-trh-193513#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=gnVVKnSawDx-202203150816&dop_id=193513&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varDD&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 12:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když je v Evropě průser, je u toho Říše.
To je taková jistota.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.3.2022 12:49 Reaguje na Svatá Prostoto
To jste trefil zcela přesně :-)!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 15:59 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kamarádčoft Ruska a Německa byl vždycky pro Evropu tragédie, největší ovšem 2. sv. válka. A tam dělal Hitler jen užitečného idiota.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 16:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, třeba takový Benelux nebo Francii, Dánsko, Norsko, Balkán, Řecko ... to všechno Áda zabral čistě proto, aby Josifovi udělal užitečného idiota:-))).

Vy ty svoje ptákoviny normoš vydejte knižně:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 19:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Bohužel, máte pravdu.
Stalin silně podporoval Hitlera už od 20. let, protože správně odhadl, že je to takový debil, že rozpoutá další válku. A tím připraví Evropu pro totální převálcování. To měl naplánováno na červenec 1941 a shromázdil na kranici největší armádu všech dob a všeho lidstva, která měla mít 8.5 MILIÓNU rudoarmějců. Dál to známe všichni.
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

15.3.2022 22:06 Reaguje na Pavel Hanzl
A pro Stalinovu připravenost na válku ho Hitler hnal až pod Moskvu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:42 Reaguje na Stanislav Korpass
Přesně tak, Rusi jsou blbí, válčit neumí a mají všude bordel a korupci. To, co předvádí na Ukrajině, je pořád to stejné zoufalství.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.3.2022 12:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, zase ten váš Suvorov a Ледокол. Držte se raději třeba Ohníčku nebo tak něco.

Jinak k těm početním stavům RA v dané oblasti (o Dálném východu a podobně se fakt nehodlám bavit) ...
"Sovětské pěší divize měly v době německého útoku zhruba 8 000 mužů, což bylo asi 60 % tabulkové síly a měly bolestný nedostatek kulometů, minometů a protileteckých děl. Celkem se německému útoku postavilo 2,7 milionu sovětských vojáků."

vs.

"Německo a jeho spojenci zaútočilo s 3,7 miliony muži."

A vůbec .. čti si šmudlo.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Barbarossa#Pom%C4%9Br_sil_k_22._%C4%8Dervnu_1941
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Ve wiki bývají chyby dost častým jevem, ale o tomhle období se mlží zcela programově.

"Hlavnou úlohou sovietskej armády bolo uskutočniť rozsiahlu ofenzívu za západnými novovzniknutými
hranicami štátu. Takéto tvrdenie nie je žiadna hypotéza, ale holý fakt, ktorý je potvrdený
historiografickým výskumom. Samotný útok bol naplánovaný ešte v lete roku 1941."
"Oficiálne bola mobilizácia vyhlásená až deň po napadnutí 23.6.1941. Vtedy už chýbalo do
plnej mobilizácie 3 601 850 vojakov (pripomínam stav k 22.6.1941 bol 5 080 997 a stav pri
plnej mobilizácii mal činiť 8 682 827)." Slovy OSM A PŮL MILIÓNU.
Diplomová práce. Kritika Suvorova.

"Dějiny vojenství nepoznaly zkázu tak apokalyptického rozsahu". Jaroslav Šajtar.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 16:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Zase jen nesmysly, jak dycky. Od napadení Maďarska, ČSSR, revoluce v Rumunsku a u nás, Jugoslávii až po Ukrajinu v tom Němčouři vůbec nejedou.
Spíš by mě zajímalo, v čem vůbec kdy jeli.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.3.2022 16:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikdy v ničem. Němci, holubičí národ, ti by nikomu ani vlas nezkřivili a vždy se jen bránili.

Na světě je docela dost míst a lidí, kde byste za ty vaše fantazie dostal slušně přes držku:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 19:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Bavíme se o období PO VÁLCE. Kdy jsem já vám vyhrožoval o přesdržku? Proč se pořád chováte jak hovado?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.3.2022 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
JÁ vyhrožuji? A VÁM??? Přečtěte si to napsané ještě jednou. Nebo spíš víckrát.

Jo tak. Takže když napíšete "Spíš by mě zajímalo, v čem vůbec kdy jeli.", tak myslíte pouze a výlučně období po roce 1945. Mě baví jak se vždy z těch svých blbin snažíte vykroutit jak had:-).
Ne že bych nečekal, že přesně tohle zkusíte:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:50 Reaguje na Svatá Prostoto
"Od napadení Maďarska, ČSSR, revoluce v Rumunsku a u nás, Jugoslávii až po Ukrajinu v tom Němčouři vůbec nejedou." Fakt nevíte ani kdy tyhle události proběhly?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 16:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
A my snad na ruském plynu závisí nejsme? Tolik sexu naráz?
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

15.3.2022 22:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Velice se bavím touto diskuzí, ale nepochopil jsem to s tím sexem.Asi se mi přetrhlo vlákno .Mohl by jste tu myšlenku trochu více rozvinout.Děkuji
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 16:51 Reaguje na Stanislav Korpass
To je pouze "cypovina ďa cyp", to řešit nemusíte.
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

15.3.2022 22:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jen jestli to není chybný úsudek Jaroslava Míla.Myslím,že pes bude zakopaný jinde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist