https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-i-ukrajina-maji-vytky-k-dohode-o-nord-stream-2-mezi-usa-a-nemeckem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko i Ukrajina mají výtky k dohodě o Nord Stream 2 mezi USA a Německem

23.7.2021 01:28 | MOSKVA/KYJEV/BRUSEL (ČTK)
USA a Německo ve středu oznámily, že dosáhly dohody, která umožní dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 pro přepravu ruského zemního plynu do Evropy bez uvalení dalších amerických sankcí.
USA a Německo ve středu oznámily, že dosáhly dohody, která umožní dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 pro přepravu ruského zemního plynu do Evropy bez uvalení dalších amerických sankcí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | nord-stream2.com
Rusko a Ukrajina mají výhrady k dohodě, kterou spolu kvůli plynovodu Nord Stream 2 uzavřely Spojené státy a Německo. Kreml uvedl, že nesouhlasí s některými prohlášeními v dohodě, a zdůraznil, že Rusko nikdy nepoužívalo energetiku jako nástroj politického tlaku. Ukrajinský ministr zahraniční Dmytro Kuleba řekl, že Ukrajina má mnoho otázek k tomu, jak může dohoda zmírnit bezpečnostní hrozbu, kterou podle Ukrajiny plynovod představuje. Evropská unie zopakovala, že plynovod není ve společném zájmu EU, ale bude o dohodě jednat. Mluvčí polského prezidenta označil dohodu za vítězství Ruska a obvinil Německo z porušení evropské solidarity v energetice.
 
Spojené státy a Německo ve středu oznámily, že dosáhly dohody, která umožní kontroverzní potrubí pro přepravu ruského zemního plynu do Evropy dokončit bez uvalení dalších amerických sankcí. Obě země se ale v dohodě zavázaly, že uvalí na Rusko sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně prohlásil, že Rusko je připraveno jednat o prodloužení dohody o tranzitu plynu přes Ukrajinu i po roce 2024, řekl dnes novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ukrajina se proti plynovodu ostře staví a nelibost už dala najevo tím, že oficiálně zahájila konzultace s EU a Německem. Kuleba uvedl, že není jasné, zda Rusko dodrží své závazky, a Ukrajina by chtěla, aby prohlášení USA a Německa ohledně bezpečnosti bylo ráznější.

Dohoda je další ranou pro Kyjev, který se snaží přesvědčit západní spojence, aby urychlili vstup Ukrajiny do vojenské aliance NATO, upozornila agentura Reuters.

Podle Kuleby existuje zásadní problém, který souvisí s tím, že stále není jasné, zda je Rusko připraveno plnit své závazky, a zvláště pak ty, které se týkají energetické bezpečnosti Ukrajiny a zachování Ukrajiny jako tranzitní země.

Ukrajinci na sociálních sítích vyjádřili nad dohodou zklamání. Kulebův předchůdce Pavlo Klimkin se obává, že se Ukrajina dostává na vedlejší kolej, protože jí nikdo nenaslouchá, nehledá se řešení u jednoho stolu s USA, EU a Německem, a Ukrajina není součástí celého procesu.

"Budeme o tom jednat se státy EU a s našimi sousedy, včetně Ukrajiny," řekl k dohodě mluvčí Evropské komise.

"Je to prakticky vítězství Ruska," okomentoval dohodu mezi Německem a USA ohledně plynovodu Nord Stream 2 mluvčí polského prezidenta Blažej Spychalski. V polském rozhlase řekl, že Rusko podle něj získá značný vliv na evropském trhu s plynem a vydělá na tom. Mluvčí současně zdůraznil, že Německo kvůli plynovodu porušuje evropskou solidaritu. "Rozhodnutí Spojených států nás překvapuje. Oni svolili, aby stavba plynovodu Nord Stream 2 mohla pokračovat. Je to rozhodnutí, které není dobré pro střední a východní Evropu," prohlásil vládní mluvčí Piotr Müller.

Polský opoziční list Gazeta Wyborcza označil dohodu za faktické rozdělení evropského trhu, potvrzení nadvlády Německa v Evropské unii a za alibi pro amerického prezidenta Joea Bidena. Upozornil, že z dokumentu jasně nevyplývá, co by Německo mělo konkrétně podniknout, pokud by Gazprom uprostřed mrazivé zimy opět zavřel kohoutek s plynem určeným pro střední a východní Evropu. Než dojde na sankce, její obyvatelstvo může zmrznout, řekl.

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Spojené státy projekt dlouhodobě kritizují, protože plynovod podle nich zvýší politický a ekonomický vliv Ruska na Evropu. Kritice čelí projekt i ve střední a východní Evropě. Trasa plynovodu se totiž vyhýbá Polsku a Ukrajině, které tak nebudou dostávat tranzitní poplatky a přijdou také o část svého diplomatického vlivu.

Nord Stream 2 má do Evropy přivádět 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně, plynovod je už z 98 procent hotov. Nynější podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí přes nový plynovod Eugal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

23.7.2021 14:30
Proc je tento ryze politicky - a navic jednostranne politicky, propagandisticky stranici Ukrajine v jejim sporu s Ruskem (pricemz ten spor mezi Ukrajinou a Ruskem je v titulku pojat "symetricky" i kdyz Rusko jen namita, ze na rozdil od druhe strany energetiku jako nastroj politickeho vydirani nikdy nepopuzivalo) - clanek na ekolistu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.7.2021 20:47 Reaguje na Miloš Zahradník
Rusko používá energetiku k vydírání zcela běžně, proč se u nás ihned po plyšákovi stavěl Ingoldstat?
Plynová krize v roce 2009 byl typický případ vydírání Ukrajiny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist