https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-podle-mluvciho-kremlu-neocekava-zastaveni-dodavek-plynu-dalsim-klientum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko podle mluvčího Kremlu neočekává zastavení dodávek plynu dalším klientům

9.6.2022 15:58 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská vláda nepředpokládá, že státní plynárenská společnost Gazprom zastaví dodávky zemního plynu dalším evropským zákazníkům. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že systém, který Moskva vytvořila, aby odběratelé hradili dodávky ruského plynu v rublech, funguje podle plánu.
 

Gazprom koncem dubna zastavil dodávky plynu do Polska a do Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Později Gazprom ukončil také dodávky suroviny do Finska a Nizozemska. Plyn přestal dodávat rovněž dánské společnosti Orsted a do Německa britské firmě Shell Energy.

"Systém (pro hrazení dodávek ruského plynu v rublech) funguje," uvedl Peskov na pravidelné tiskové konferenci. "Ti, kteří plyn dostávají, postupují v souladu s novým systémem," dodal. Na otázku, zda lze očekávat další zastavování dodávek, pak odpověděl záporně, informovala agentura Reuters.

Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po únorové invazi, když na něj západní země uvalily sankce, a většinu finančních transakcí mezi Ruskem a Západem tak znemožnily.

Peskov rovněž uvedl, že zatím nebylo dosaženo dohody s Tureckem ohledně vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře. Dodal nicméně, že práce na dohodě pokračují.

Dohoda by měla vytvořit námořní koridor, kterým by se ukrajinské obilí vyváželo pod dohledem tureckého námořnictva. Podle dřívějšího vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ale Ukrajina musí nejprve odminovat své přístavy v Černém moři. Ukrajina zase požaduje dostatečné bezpečnostní záruky a vyjadřuje obavy, že Rusko námořní koridor pro vývoz obilí zneužije k útokům z moře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 16:24
Rusi jsou na demagogie naprosté jedničky a hlavně jimi dokážou šponovat ceny plynu i ropy. I tím, že budou tvrdit, že všechny smlouvy dodrží a budou dodávat všem, vytvoříparadoxně nestabilitu a silné obavy, že to zase podrazí a zablokujou. Jejich lhaní a absolutní nespolehlivost je dnes jejich devizou, ovšem jen do doby, než si všichni najdou dodavatele jiné.
Potom se budou muset podbízet s cenou, čímž ji zase srazí.
Odpovědět
ZK

Zan K.

9.6.2022 20:01 Reaguje na Pavel Hanzl
https://oenergetice.cz/plyn/vcerejsi-vybuch-vyradil-jeden-hlavnich-exportnich-lng-terminalu-usa-ceny-plynu-evrope-prudce-vzrostly?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box...
Když si to člověk dá do souvislostí dnešního mimořádného světa, tak všechny nabubřelé řeči o perspektivách energetického trhu jsou k ničemu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 21:40 Reaguje na Zan K.
No to je tragédie. Tři týdny půjde míň plynu, ovšem celkou kapacitu už dnes snad zdvojnásobili.
Nebyl to ruský teroristický útok? Logiku by to mělo.
Odpovědět
MM

Milan Milan

9.6.2022 20:47
Přesně jak píše pan Zan. Jeden důležitý LNG terminál kiksl a je po dodávkách. Jak případný výpadek vysvětlíme nepřetržitým provůzům??? A hlavně by si politici neměli stavět vzdušné zámky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 21:41 Reaguje na Milan Milan
V zásobnících mají všichni bambilión plynu a jeden terminál vyřazený na tři týdny je velbloud vytvořený z komára.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 21:47 Reaguje na Milan Milan
Iluzorní žumpy plné srágor vytváří jen ruská demagogie, kterou tak rádi žerete. Každý provoz to chápe i bez vysvětlování, ale Putin nám problém může fakt vytvořit. A mohutným strašením nás chce vyděsit, což platí ale jen na vohnouty.
Pokud by na to došlo, musí se u nás odstavit nějaké sklárny, které sežerou snad půlku a se zbytkem vystačíme.
Odpovědět
DA

DAG

9.6.2022 22:32
Podle staré pravdy, že Rus lže, když otevře ústa a vždy udělá přesně opak, tak se začínám skutečně bát😬
No a trochu vážněji. Jsem naprosto přesvědčený, že russove skutečně v zimě plyn vypnou a budou nás vydírat.
Odpovědět
JM

Jan Marján

10.6.2022 06:44 Reaguje na DAG
Vždyť vy, Hanzl a značná část politiků po tom vypnutí toužíte a děláte vše pro to aby k tomu došlo. Jediné vydírání, ke kterému došlo za posledních 50 let bylo ze strany Ukrajiny, která kradla plyn z dodávek pro Evropu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

10.6.2022 07:35 Reaguje na Jan Marján
Lol, dobrý blábol. :D :D
Odpovědět
DA

DAG

10.6.2022 07:59 Reaguje na Jan Marján
Já po ničem takovém netoužím. Dokonce jsem tu i několikrát v diskuzi psal, že sankce na plyn a ropu jsou sporné a raději bych se snažil tlačit na to, aby byla cena surovin levnější(omezení povolenek, vydávání strategických zásob ropy, navýšení těžby). Tak přestaňte blábolit.
Máte nějaké důkazy, že ukrajinci kradli plyn? Já si zase myslím, že ukrajinci plyn nekradli. Podle mě ho rusové zastavili a obvinili z krádeže ukrajinu, protože si chtěli prosadit NS1.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2022 08:26 Reaguje na Jan Marján
Zase jen ruská lež. Topolánek (tehdy předsedající EU) poslal komisaře na předávací stanice mezi Ruskem a Ukrajinou a ti potvrdili, že z Ruska nejde ani ťok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2022 08:29 Reaguje na Jan Marján
Vy víte kulový, po čem já toužím. Ale já jsem realista a vím, že pro Putlera jsme nepřítel nomero uno a tak nám to může stopnout ze dne na den. Tak se bavíme (řeší to úplně někdo jiný) co by nastalo coby kdyby.
Odpovědět
ZK

Zan K.

10.6.2022 10:40 Reaguje na DAG
Nemusíme chodit ani tak daleko. Těch lží máme v poslední době všude, i doma dost. Prostě "moderní doba"...
A to vydírání? Mají svůj plyn i rozvody tak mohou. Stejně jako ostatní. Nakonec dnes vydírá kdo může. Viz např. ceny elektřiny a t.d....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 07:21 Reaguje na Zan K.
Zkuste nějaký příklad těch lží uvést.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.6.2022 12:15 Reaguje na DAG
Pokud budou naplněné zásobníky, a ony budou ... plynem, co do té doby Rusko dodá:-) ... tak nevypnou nic. Víc by ztratili než získali.

Užívají si vysoké ceny, budou zkoušet za ty ceny uzavřít kontrakty na co nejdelší dobu a budou v klidu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 07:20 Reaguje na Svatá Prostoto
S Ruskem dnes už nikdo žádný kontrakt neuzavře, natož na delší dobu. U toho je úplně základní podmínka spolehlivost dodávek, což je dnes v případě Ruska absolutní nula.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist