https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-prestalo-dodavat-plyn-do-polska-a-bulharska-cena-suroviny-se-zvysuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko přestalo dodávat plyn do Polska a Bulharska, cena suroviny se zvyšuje Aktualizováno

27.4.2022 19:09 | VARŠAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Cena plynu pro evropský trh se pak výrazně zvýšila. Evropská unie oznámila, že chystá společnou reakci, podle polské i bulharské strany Gazprom porušil uzavřené smlouvy. Český premiér Petr Fiala uvedl, že vláda v tuto chvíli nemá informace ani signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska. Prezident Miloš Zeman vyjádřil Polsku plnou podporu. Rusové porušili existující smlouvy, řekl na briefingu po jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

 

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová postup Moskvy označila za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. "Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu," prohlásila. Členské země EU mají podle ní připraveny nouzové plány, protože se na tuto situaci s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu připravovaly.

Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním, reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Rusko podle něj obnoví dodávky plynu Polsku a Bulharsku, jakmile za ně tyto země "náležitou formou" zaplatí. Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energetických surovin, dodal mluvčí.

"Učiníme vše pro to, aby byla Rusku uložena smluvní pokuta, protože tento krok není legální a neodpovídá smlouvě," řekl na tiskové konferenci polský premiér Mateusz Morawiecki. Potvrdil, že Varšava za ruský plyn nebude platit v rublech, jak to vyžaduje Moskva, a vyzval partnerské země, aby tak nečinily ani ony.

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová uvedla, že Polsko je připraveno obejít se bez plynu a případně také bez ropy z Ruska. Upozornila, že polské zásobníky s plynem jsou naplněny zhruba z 80 procent, ale díky dodávkám přes přípojky plynovodů z České republiky a Litvy nemusí Polsko do zásob sahat. Těžba plynu v Polsku podle ní běží na maximum.

Bulharský ministr energetiky Alexander Nikolov ujistil, že Bulharsko má k dispozici zemní plyn alespoň na měsíc. Prozatím rovněž vyloučil opatření k omezování spotřeby plynu.

Bulharský premiér Kiril Petkov uvedl, že jeho země nyní přezkoumává veškeré dohody s Gazpromem, včetně těch o tranzitu plynu do Srbska a Maďarska. Sofia hovoří o porušení smlouvy, protože dopředu zaplatila za dodávky na celý měsíc. Bulharský vicepremiér Asen Vasilev už v březnu oznámil, že jeho země nebude jednat s ruskou plynárenskou společností Gazprom o nové smlouvě o dodávkách, až na konci letošního roku vyprší nynější desetiletý kontrakt. Za porušení smlouvy postup Gazpromu označila také polská společnost PGNiG a vyhradila si právo požadovat odškodné.

Cena plynu pro evropský trh se hned ráno zvýšila o více než 20 procent a přechodně se dostala až na 125 eur (3064 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Cena plynu dnešní obchodování uzavřela na 108 eurech, a vykázala tak nárůst o 4,6 procenta. Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu. Odborníci očekávají další růst ceny této suroviny.

"Tlak na růst ceny pramení z nejistoty. Podle předsedkyně Evropské Komise Ursuly von der Leyenové je EU na situaci připravena, ovšem zatím se neví jakým způsobem. Z dalších kroků bloku bude pramenit budoucí vývoj ceny. Pokud by byly dodávky do EU zcela zastaveny, tak se dá čekat vzestup ceny plynu o 100 a více procent během následujících měsíců," řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček.

Rakouský kancléř Karl Nehammer dnes označil informace ruských médií, že Rakousko přistoupilo na platby za ruský plyn v rublech, za falešnou zprávu. Připustil však, že Rakousko využívá Moskvou navržené platební schéma přes Gazprombank. Podle zdroje agentury Bloomberg si účet v rublech otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu a čtyři z nich za plyn zaplatili způsobem, který začal vyžadovat Kreml.

Šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin označil rozhodnutí Gazpromu za správné. Zároveň vyzval k podobnému postupu vůči dalším zemím, které nejsou k Rusku přátelské.

V souvislosti se sankcemi, které proti Rusku za jeho vojenský vpád na Ukrajinu zavedly západní země, ruská vláda 7. března aktualizovala seznam zemí, které považuje vůči Rusku za znepřátelené. Česká republika se na seznamu ocitla už loni v květnu v souvislosti s kauzou Vrbětice - z exploze tamních muničních skladů čeští představitelé obvinili příslušníky ruské tajné služby.

V případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie by Česká republika nemohla rychle nahradit obrovský výpadek z jiných zdrojů, řekl dnes na konferenci předseda Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek. Nedostatek plynu by ohrozil výrobu tepla, dodávky plynu do domácností a firem, dodal.

Při kritickém nedostatku plynu v Česku by se dodávky zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím. Existuje deset takzvaných odběrových stupňů pro omezování spotřeby. V prvním stupni by se omezily dodávky zákazníkům, kteří mají možnost přejít na jiné palivo. ČTK o tom dnes informoval Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MD

Milan Dostál

28.4.2022 09:29
Ač jsem Eurofederalista, musím konstatovat, že současní evropští politici si nevidí do úst. Nedávno se předháněli kdo první z nich přestane odebírat ruský plyn i ropu a najednou se strašně pohoršují nad zastavením dodávek ze strany Ruska. Bohužel se tímto přístupem jen zesměšňují.Zakrývají, že řešení nemají žádné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist