https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusky-gazprom-pokracuje-ve-snizovani-dodavek-plynu-do-evropy-pres-ukrajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruský Gazprom pokračuje ve snižování dodávek plynu do Evropy přes Ukrajinu

19.1.2023 16:20 (ČTK)
Ruská plynárenská společnost Gazprom pokračuje ve snižování dodávek zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu. Firma oznámila, že dnes budou tyto dodávky činit 25,1 milionu krychlových metrů. Již v úterý je zredukovala na 32,6 milionu krychlových metrů, tedy o zhruba osm procent proti předchozím několika dnům, napsala agentura Reuters. Od 6. do 16. ledna se dodávky pohybovaly mezi 35,4 a 35,5 milionu krychlových metrů denně. Po většinu loňského druhého pololetí přitom přesahovaly 40 milionů krychlových metrů denně.
 

Kreml na otázky ohledně poklesu dodávek reagoval sdělením, že jde o obchodní záležitost. "Je to otázka pro firmu (Gazprom)," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Mluvíme tu o komerčních dodávkách, je to firemní informace," dodal.

Nejmenovaný obchodník s plynem agentuře Reuters řekl, že za současným poklesem dodávek přes Ukrajinu stojí kombinace dvou faktorů, a to nižší poptávky po plynu a poklesu důvěry kupců ve spolehlivost firmy Gazprom.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko loni v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko loni mimo jiné zastavilo provoz plynovodu Nord Stream 1, který dodával ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Nord Stream 1 mohl přepravovat až 167 milionů metrů krychlových denně

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se loni v srpnu kvůli omezování dodávek z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8400 Kč) za megawatthodinu (MWh). Od té doby již ale výrazně klesla a nyní se pohybuje v blízkosti 60 eur (zhruba 1440 Kč) za MWh. Za poklesem cen stojí mírná zima a vysoká úroveň dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

19.1.2023 19:54
Ať si ho Putlernácek klidně nechá. Může ho foukat Medvědovi - možná by se opičák probral a přestal vyhrožovat atomem. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 22:24
Je to dobrý, Putler podrazil celou Evropu (hlavně Německo, nás a celý Sever). Takže i ti, kteří od něho brali (něco na jihu) na něho mastí a nedělají smouvy, nekupují.
Co ten šulda čekal?
Nikdo mi nenakecá, že není špičkový Americký agent, protože tak gigantický kšeft za bambilióny donesl Amíkům na stříbrném podnose.
Odpovědět
ZK

Zan K.

20.1.2023 14:52
Inu stále stejní nenávistní "slušňáci". Jako kdyby jinej řekl, že Eliaše může spolknout verlyba a Hazel si může zařídit a onom severu novou Hanzu...
Prostě si uvědomte, že cokoli se dá říkat a vyjádřit bez vašich zkomolenin a nálepek. (A přitom vaše niky nekomolím.)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.1.2023 15:28 Reaguje na Zan K.
Moc mě mrzí, že jsem urazil tvé oblíbence. :-)
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.1.2023 10:33 Reaguje na Petr Eliáš
Zase falešné nálepkování. Někteří se toho nezbaví. Inu moda dnešní doby. Kdo mluví o oblíbenci? Pro mě jsou všichni ti účastníci války na stejné hromadě.Zabíjení lidí nelze ospravedlnit ničím. Kdyby se o mě mluvilo jako o pacifistovi, bylo by to pravdě blíže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.1.2023 08:55 Reaguje na Zan K.
"Udeří - li tě v líc pravou, nastav i levou".
Tohle nefungovalo nikdy, natož dneska.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.1.2023 22:58 Reaguje na Zan K.
Nerozumím řeči vašeho kmene. Nebo jen tak plácáte???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist