https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusti-vedci-hlasi-stale-vice-pripadu-kanibalismu-lednich-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruští vědci hlásí stále více případů kanibalismu ledních medvědů

7.3.2020 00:43 | MOSKVA (ČTK)
Ruští vědci zaznamenávají v posledních letech stále více případů kanibalismu mezi ledními medvědy. / Ilustrační foto
Ruští vědci zaznamenávají v posledních letech stále více případů kanibalismu mezi ledními medvědy. / Ilustrační foto
Foto | Ansgar Walk / Wikimedia Commons
Ruští vědci zaznamenávají v posledních letech stále více případů kanibalismu mezi ledními medvědy. Zda to souvisí pouze s klimatickými změnami, jasné podle Severcovova ústavu ekologie a evoluce není, napsala minulý týden agentura DPA.
 

"V některých ročních obdobích se nedostává potravy. To pak větší samci napadají samice s mladými," uvedl Ilja Mordvincev ze Severcovova ústavu. Běžně lední medvědi loví na zamrzlých mořích ploutvonožce, jako jsou tuleni. Protože ale Severní ledový oceán nyní dostatečně nezamrzá, vydávají se medvědi hledat potravu na pevninu. V posledních měsících se v řadě případů stalo, že se tyto šelmy přiblížily k lidským obydlím. To se podle Mordvinceva stává stále častěji.

Mordvincev se domnívá, že medvědi se přizpůsobují rostoucím teplotám, což vede i k případům kanibalismu. K pojídání se navzájem u medvědů vždy docházelo, nynější nárůst je ale podle tohoto vědce důvod k obavám.

Někteří odborníci to vysvětlují i tím, že jak se rozšiřuje lidská populace do teritorií obývaných medvědy, uniká kanibalismus hůře lidské pozornosti. "Dříve nebylo v Arktidě tolik lidí, aby mohli případů kanibalismu zaznamenat. Nyní taková upozornění nechodí jen od vědců," dodal Mordvincev, který zmínil hlášení od těžařů či vojáků. Konkrétní čísla ale nezmínil.

Zdravotní stav ledních medvědů v Rusku hodnotí Mordvincev jako dobrý, ve sledovaných regionech nebyl nalezen žádný mrtvý kus, který by vykazoval jako příčinu úhynu vyčerpání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist