https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-odlovili-ryby-z-chladicich-vezi-trineckych-zelezaren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři odlovili ryby z chladicích věží Třineckých železáren

7.6.2019 00:27 | TŘINEC (ČTK)
Rybáři včera v Třinci na Frýdecko-Místecku odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren.
Rybáři včera v Třinci na Frýdecko-Místecku odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rybáři včera v Třinci na Frýdecko-Místecku odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren (TŽ). Vypustili je pak do Olše, která areálem podniku protéká. Do chladicích věží se ryby během roku dostanou společně s vodou odebíranou z Olše ještě jako jikry nebo malý potěr. Včera to sdělila mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.
 

Libor Kocinec z Českého rybářského svazu uvedl, že ryby se do nádrží mohou dostat také jako jikry na plovacích blánách vodních ptáků. "Rybáři nádrž pod chladicími věžemi kontrolují, pokud ryby zaregistrují, snaží se je krmit. Ale pro ryby je pochopitelně lepší být ve volné přírodě," uvedl Kocinec.

Mezi rybami, které rybáři z nádrže vylovili, byli karas, kapr, ouklej, ale i vzácnější ryby, jako jelec, ostroretka, parma nebo plotice. Některé tam podle rybářů žily i několik let a mohly se tam narodit i poté, co se přímo v nádrží vytřely dospělé ryby.

Rybáři ryby převezli na místo nad jezem Olše v areálu huti. Jejich návrat do volné přírody je podle Kocince přínosem pro druhovou pestrost i pro život ryb samotných. "V areálu hutě budou mít klid od lidí, jelikož zde není povolen jejich lov. Čekají na ně ale přirození predátoři, jako vodní ptáci, kteří se na toku řeky v areálu Třineckých železáren hojně vyskytují," uvedl Kocinec.

Nádrž chladicí věže patří dceřiné společnosti TŽ Energetika Třinec, která pro potřeby huti vyrábí elektrickou energii, teplo, nakládá s hutními plyny a zajišťuje i provoz vodního hospodářství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.6.2019 16:02
To by me nikdy nenapadlo hledat ryby v chladici vezi :-) Hezke :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist