https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-detekci-plevele-na-polich-by-podle-vedcu-mohla-pomoci-umela-inteligence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S detekcí plevele na polích by podle vědců mohla pomoci umělá inteligence

6.2.2024 12:13 (ČTK)
S detekcí plevele na polích by podle vědců z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně mohla pomoci umělá inteligence. Zemědělci by díky ní například mohli cíleněji dávkovat herbicidy nebo vynechávat místa při hnojení.
 

Cílená aplikace pesticidů je jednou z oblastí, na kterou se zaměřuje tzv. precizní zemědělství. S pomocí speciálních dronů mohou zemědělci plošně monitorovat pole a na základě získaných dat pak dokážou určit, která místa jsou zasažena plevelem a potřebují ošetřit. Vyhodnocování snímků by pěstitelům mohla usnadnit umělá inteligence. Vědci podle mluvčí pracují na optimalizaci procesu, zaměřit se přitom chtějí na plevel, který lze obtížně detekovat.

"Výsledky řady výzkumů ukazují výraznou úsporu herbicidů při jejich cílené aplikaci, ať už v podobě bodového využití nebo plošného variabilního dávkování. Objem použitého postřiku se může snížit o 30 až 80 procent," uvedl Vojtěch Slezák z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty.

Výsledkem cílené aplikace je nejenom menší zátěž pro životní prostředí, ale také nižší náklady pro pěstitele. Potřebná data získávají zemědělci ze snímků pořízených drony. "Boom ve využívání bezpilotních letadel pozorujeme mezi českými agronomy od roku 2022, kdy se na trh dostal cenově dostupný a uživatelsky přívětivý dron," upřesnil výzkumník.

Cílem vědců je vytvořit sadu doporučení, kterými by se zemědělci při monitoringu plevele mohli řídit. "Proces cílené aplikace zahrnuje tři fáze. Tou první je výběr vhodného dronu a nastavení správných letových parametrů, například výšky letu. Druhou oblastí je vyhodnocení dat s pomocí pokročilých algoritmů založených na strojovém učení – tedy datová analýza s využitím umělé inteligence. Třetí kategorií je pak samotná aplikace postřiku na pozemek, aby vše zafungovalo tak, jak má. Jednoduše řečeno, chceme vybrat to nejekonomičtější a nejefektivnější řešení pro agronoma," uvedl Slezák.

Vědci budou testovat tři typy komerčně dostupných zemědělských dronů. Na získaných datech pak budou "učit" umělou inteligenci plevele rozpoznávat. Soustředit se přitom chtějí na obiloviny a v nich rostoucí plevel. "Většina v současnosti publikovaných výzkumů se věnuje širokořádkovým plodinám, jako je například cukrová řepa. My se chceme zaměřit na obiloviny, u kterých je detekce plevelů obtížnější," řekl výzkumník.

Ve využití dronů vidí vědec obecně velký potenciál do budoucna, čemuž podle něj odpovídá i rostoucí zájem o tyto technologie mezi agronomy. "Drony pomáhají zemědělcům nejenom při detekci plevelů, ale také při monitoringu aktivních nor hrabošů. Můžeme s jejich pomocí zjišťovat biotické i abiotické poškození porostu, cíleně dávkovat herbicidy nebo vynechávat místa při hnojení," vyjmenoval.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.2.2024 16:13
jak vypadá plevel všichni víme...co je nového?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.2.2024 16:15
pesticidy jsou tak dobré, že nám je budou už i dávkovat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.2.2024 17:25
Cíleně zasahovat plevel má smysl pouze v případě, že jde o plevel typu pcháč oset, který vytváří hnízda. U ostatního silně pochybuji, protože pokud je plevel rozšířen na pozemku, tak víceméně všude, tudíž dronová aplikace postrádá smysl. A dále- dobrý zemědělec si svoje pole prochází, a to několikrát ve vegetaci. Spojí tak příjemné s užitečným, to jest udělá něco pro svoje tělo a zjistí škodlivé činitele.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist