https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-nedostatkem-vody-se-ve-zlinskem-kraji-potykaji-desitky-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S nedostatkem vody se ve Zlínském kraji potýkají desítky obcí

19.8.2019 08:57 | ZLÍN (ČTK)
S nedostatkem pitné vody se ve Zlínském kraji potýkají desítky obcí. Vyplývá to z dosavadních zjištění krajského úřadu. Hejtmanství proto do obcí a místních částí měst do 2000 obyvatel rozeslalo dotazníky, jejichž pomocí chce zjistit, jaká je v daném místě situace s vodou. / Ilustrační snímek
S nedostatkem pitné vody se ve Zlínském kraji potýkají desítky obcí. Vyplývá to z dosavadních zjištění krajského úřadu. Hejtmanství proto do obcí a místních částí měst do 2000 obyvatel rozeslalo dotazníky, jejichž pomocí chce zjistit, jaká je v daném místě situace s vodou. / Ilustrační snímek
S nedostatkem pitné vody se ve Zlínském kraji potýkají desítky obcí. Vyplývá to z dosavadních zjištění krajského úřadu. Hejtmanství proto do obcí a místních částí měst do 2000 obyvatel rozeslalo dotazníky, jejichž pomocí chce zjistit, jaká je v daném místě situace s vodou. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí kraje Adéla Kousalová.
 

Starostové a další zástupci obcí budou v dotaznících odpovídat, i jaké investice plánují do vodovodních řadů, čistíren odpadních vod nebo kanalizačních sítí. "Voda je obrovské téma. Už nyní víme o minimálně 50 obcích, kde je jí nedostatek či se v průběhu roku dokonce ztrácí a musí se tam dovážet. Chceme tento problém řešit, k tomu je ale nutné mít maximální množství informací," uvedl náměstek hejtmana Josef Zicha (STAN).

Zlínský kraj rozeslal dotazníky do obcí elektronicky, na vyplnění mají starostové, případně pověření pracovníci, čas do konce srpna. "Ihned po ukončení sběru informací zahájíme jejich zpracování. Je pravděpodobné, že i v této fázi budeme s některými obcemi či místními částmi spolupracovat a žádat doplňující informace, abychom měli konečný materiál co nepřesnější a mohli téma vody co nejefektivněji řešit," uvedl Zicha.

Problémy s nedostatkem vody zapříčinil několikaletý pokles průměrného ročního srážkového úhrnu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je půdním suchem postiženo 39,6 procenta území České republiky. Problém se týká i mnoha míst ve Zlínském kraji. Například do vodojemu v Nedašově Lhotě na Zlínsku dovážejí od loňského léta pitnou vodu cisterny. Kvůli dlouhodobému suchu totiž v obci vyschly zdroje podzemní i povrchové vody.

Na situaci v regionu hodlá hejtmanství podle Kousalové reagovat konkrétními kroky. "Už nyní například avizuje, že podpoří tvorbu projektových dokumentací pro napojení obcí či městských částí na vodovodní řady vodárenských společností, nebo vzájemné propojení obcí vodovody tak, aby bylo zajištěno více zdrojů pro jejich zásobování vodou v obdobích sucha," uvedla mluvčí. Kraj také dlouhodobě podporuje plánovanou výstavbu vodního díla Vlachovice na Zlínsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

19.8.2019 16:05
Již mnoho měsíců posloucháme od nejrůznějších "odborníků" o půdním suchu a poklesu spodních vod. Srážkový úhrn ale není letos až tak zásadní, dokonce snad je již v průměru. Tak kam se voda ztrácí? Napadlo někoho podívat se například kolik tepelných čerpadel je v daném regionu realizováno a instalováno, dotace frčí vesele dál. Vždyť navrtání mnoha ..set metrových děr do země musí nutně změnit hladiny podpovrchových vod. Je to jako svádět na sucho úhyn borových a smrkových lesů, nebo stav ovzduší na domácí topeniště... Nebude -li se řešit a hledat hlavní zdroj problémů, tak se nic nezmění a halasně řešit zanedbatelné vlivy nic nezlepší.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.8.2019 16:16 Reaguje na Milan Milan
Několikaleté sucho, vysoký deficit spodních vod. Alespoň že povrchová vrstva dostala závlahu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

19.8.2019 19:48 Reaguje na Karel Zvářal
Dnešní zpráva jekohosi institutu "Intersucho" říká něco ve smyslu, že již pouze 2,6% území česka je pořád suché. Kde je teda ta voda????
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.8.2019 19:53 Reaguje na Milan Milan
No jestli naprší téměř tolik co dřív, ale teploty jsou výrazně vyšší, humusu méně, tak copak se asi s tou vodou stane? Brali jsme to ve vlastivědě...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.8.2019 19:32
Klasický výklad nedostatku vody politiky. Jde o účelový výklad, který naschvál nebere v potaz zadržování vody v krajině a celkově vodní režim krajiny včetně schopnosti dotování spodní vody....

Raději se to svede na nedostatek srážek (který je z části zaviněn právě špatným stavem krajiny - nefungující malý vodní cyklus) a dohodne se s pár "kámoši" řešení stylu přehrada, na které se přiživí hromada dalších "kámošů" a superkšeft kde tečou miliardy je na světě.

Kraje jsou celkově účelové struktury státu mimo jiné i pro takovéto prasečí aktivity....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist