https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-tezbou-vapence-u-bouzova-na-olomoucku-nesouhlasi-stovky-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S těžbou vápence u Bouzova na Olomoucku nesouhlasí stovky lidí

22.2.2016 19:43 | OLOMOUC (ČTK)
Stovky lidí nesouhlasí s těžbou vápence nedaleko Bouzova na Olomoucku, kterou v tamních kopcích plánuje švýcarská firma Agir. Internetovou petici už podepsalo 770 obyvatel okolních obcí. Obávají se negativního dopadu těžby vápence na životní prostředí a požádali krajský úřad, aby projekt neumožnil. Hejtmanství připomínky obyvatel zahrnulo do dokumentace, která je součástí posuzování vlivu chystané těžby vápence na životní prostředí.
 

"Lidé mají obavy z dopravního zatížení, ze změny rázu krajiny a nadměrného hluku. Okolní obce, občanská sdružení i místní občané zásadně nesouhlasí s tím, aby byl otevřen nový lom a postavena zpracovna vápence v blízkosti Javoříčských jeskyní a pohádkového hradu Bouzova," stojí v petici, na jejíž organizaci se podílí Jana Koželská z nedalekého Ješova.

Plánovaná těžba vápence se podle Koželské nezamlouvá obyvatelům Bouzova, Luké, Javoříčka, Střemeníčka, Kovářova, Slavětína či Ješova. Lom má být u obce Hvozdečko podle Koželské vybudován pouze 160 metrů od nejbližších budov. Organizátoři petice tvrdí, že těžba vápence by měla devastační vliv na rekreační charakter krajiny s unikátními krasovými jevy.

"Na kvalitu života a zdraví obyvatel by měla vliv i přeprava suroviny, kterou investor zamýšlí transportovat přímo středem obcí Kovářov, Olešnice a Slavětín. Ohroženy jsou nejen zdroje pitné vody v místě, ale i krasová zvodeň, která pod plánovaným dobývacím prostorem protéká a která je napojena na významné prameniště v Čerlince," upozornili autoři petice.

Z projektu, který byl zveřejněn v databázi EIA, vyplývá, že švýcarský investor v lomu Hvozdečko plánuje ročně těžit až 40 000 tun vápence. Pokud získá všechna povolení, tak chce těžbu zahájit letos a ukončit v roce 2036. Přilehlými obcemi by měly po otevření lomu projíždět v průměru dva nákladní automobily za hodinu, zatímco nyní po tamních silnicích jezdí velmi málo těžkých vozidel. Na celkovém dopravním zatížení v tomto regionu bude mít ale doprava vápence podle investora jen malý podíl.

Mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová ČTK řekla, že písemná petice se zhruba stejnými argumenty jako internetová byla hejtmanství doručena loni na podzim. "Spolu s vyjádřeními veřejnosti k dokumentaci záměru byla zařazena mezi podklady pro vypracování posudku a následně poskytnuta zpracovateli oponentního posudku EIA k vypořádání," uvedla Navrátilová. Podle ní bude úřad o dalším postupu veřejnost informovat.


reklama

 
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist