https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sabatova-zada-vladu-aby-naridila-lepe-cistit-odpadni-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šabatová žádá vládu, aby nařídila lépe čistit odpadní vody

14.12.2015 09:19 | BRNO (ČTK)
"Čistírny totiž bez problémů dokážou vodu čistit mnohem lépe, ale legislativa jim stanovuje benevolentní limity na vypouštěné znečišťující látky. V řadě případů byly provozovatelům limity dokonce sníženy oproti původním povolením," uvedla ochránkyně
"Čistírny totiž bez problémů dokážou vodu čistit mnohem lépe, ale legislativa jim stanovuje benevolentní limity na vypouštěné znečišťující látky. V řadě případů byly provozovatelům limity dokonce sníženy oproti původním povolením," uvedla ochránkyně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová žádá vládu, aby nařídila obcím a městům, aby kvalitněji čistily odpadní vodu proudící z čistíren odpadních vod do řek. Podle ombudsmanky k tomu nejsou nutné větší investice, protože čistírny mohou zvýšit svůj výkon. Technicky s tím problém není, je jen nutné zpřísnit předpisy tak, aby nařídily vypouštění čistější vody z čistíren, řekla ČTK ochránkyně. O svém návrhu bude jednat v pondělí na zasedání vlády v Praze.
 

Šabatová zdůraznila, že kvalita vody v tocích se zhoršuje. Domnívá se, že za to mohou nedostatečně přísné předpisy. Stejný názor na věc ale nemá Petr Hlavínek ze stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně, který se zabývá právě stavbou čistíren odpadních vod. Podle něj jsou limity stanoveny správně a stačí je jen dodržovat. Upozornil na to, že v této oblasti se předpisy měnily v ČR velmi často, což přinášelo jen zmatek.

Jinak to ale vidí Šabatová. "Čistírny totiž bez problémů dokážou vodu čistit mnohem lépe, ale legislativa jim stanovuje benevolentní limity na vypouštěné znečišťující látky. V řadě případů byly provozovatelům limity dokonce sníženy oproti původním povolením," uvedla ochránkyně. Výsledkem toho podle ní je, že čistírny nepracují na plný výkon, přičemž úřady jim kvalitnější čištění vody nemohou nařídit.

Limity stanovuje nařízení vlády z roku 2003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových a odpadních vod, které v příloze uvádí číselné hodnoty pro jednotlivé znečišťující látky včetně fosforu. Pro vodoprávní úřady je nařízení závazné a podle něj stanovují provozovatelům emisní limity, aniž by mohly brát v plném rozsahu v úvahu potenciál a technologii čistíren. Pokud tedy provozovatel sám dobrovolně neprojeví snahu o plné využití čistírny a nenavrhne přísnější limity, vodoprávní úřad ho k tomu nemůže donutit.

Příkladem může být podle Šabatové čistírna odpadních vod Veverská Bítýška na Brněnsku, která by mohla, jestliže jí budou v řízení povoleny benevolentnější limity, do Svratky v budoucnu vypouštět vodu s vysokou koncentrací fosforu. Ten má za následek přemnožení sinic v Brněnské přehradě, které pak musí státní podnik Povodí Moravy odstraňovat. Čistírna přitom může i bez zvýšených investic čistit mnohem lépe. S obdobným problémem se potýká například i Vranovská přehrada na Znojemsku.

"Je nesmyslné mít kvalitní čistírny odpadních vod, ale kvůli právnímu předpisu je nevyužívat naplno a jen přihlížet, jak se voda v řekách a nádržích zhoršuje," uvedla Šabatová. Proto se obrátila na vládu s doporučením, aby vypustila číselné hodnoty koncentrací znečišťujících látek z nařízení a zpřesnila popis nejlepších dostupných technologií čistíren. Vodoprávní úřady by pak mohly nařídit provozovatelům, aby plně využívali potenciál čistíren a vypouštěli do vodních toků méně znečišťujících látek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

14.12.2015 10:12
Ta dáma tomu opravdu vůbec nerozumí....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist