https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-park-dvur-kralove-pomaha-v-tanzanii-sledovat-a-chranit-lvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Safari Park Dvůr Králové pomáhá v Tanzanii sledovat a chránit lvy

22.10.2023 01:35 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
"Data zaslaná obojky nám vytvoří obrázek o pohybu sledovaných jedinců, což přispěje k poznání lví populace v Mkomazi a předcházení konfliktů lvů s lidmi," uvedl Hyjánek. V oblasti Mkomazi žije podle odhadů asi 35 lvů v několika skupinách. Zoologové označili dva samce a jednu samici.  Jsou z více skupin, takže by získané informace z obojků měly co nejvíce popisovat život celé populace.
"Data zaslaná obojky nám vytvoří obrázek o pohybu sledovaných jedinců, což přispěje k poznání lví populace v Mkomazi a předcházení konfliktů lvů s lidmi," uvedl Hyjánek. V oblasti Mkomazi žije podle odhadů asi 35 lvů v několika skupinách. Zoologové označili dva samce a jednu samici. Jsou z více skupin, takže by získané informace z obojků měly co nejvíce popisovat život celé populace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Safari Park Dvůr Králové nad Labem se zapojil do ochrany a výzkumu života lvů v národním parku Mkomazi v Tanzanii. Třem lvům tam odborníci z Česka a Tanzanie nasadili takzvané telemetrické obojky. "Kolegové z Tanzanie ještě v nejbližší době označí další dvě zvířata," uvedl vedoucí českého týmu Jaroslav Hyjánek z dvorské zoo. Obojky v souhrnné hodnotě asi čtvrt milionu korun financovala dvorská zoo a české ministerstvo životního prostředí.
 

"Data zaslaná obojky nám vytvoří obrázek o pohybu sledovaných jedinců, což přispěje k poznání lví populace v Mkomazi a předcházení konfliktů lvů s lidmi," uvedl Hyjánek. V oblasti Mkomazi žije podle odhadů asi 35 lvů v několika skupinách. Zoologové označili dva samce a jednu samici. Jsou z více skupin, takže by získané informace z obojků měly co nejvíce popisovat život celé populace. Jde o druhé značení lvů v Mkomazi, první se odehrálo před čtyřmi lety.

Nalezení lvů, jejich uspání a označení obojky nebylo jednoduché. "Skupiny opouštěly základní tábor už ve dvě ráno. Pouštěli jsme lvům hlasy teritoriálních samců lvů i jejich přirozené kořisti, zraněného prasete bradavičnatého. S rozedněním kolem šesté ráno jsme pak hledali zvířata v terénu, přičemž hledání či opatřování obojky standardně pokračovalo až do čtvrté či páté odpoledne," uvedl Hyjánek.

Do parku Mkomazi dvorská zoo v letech v letech 2009 a 2016 dopravila čtyři nosorožce dvourohé východní, kteří se v Tanzanii už pravidelně rozmnožují. V Mkomazi safari dvorecký park také v minulosti pomohl zajistit vakcinaci tamější populace psů hyenových proti psince či vzteklině.

Národní park Mkomazi zabírá 3200 kilometrů čtverečních na pomezí Keni a Tanzanie. Sousedí s parkem Tsavo v Keni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.10.2023 08:59
Jó, Safari Park umííí...
Odpovědět
Sl

Slovan

22.10.2023 09:23
Už se těším na komentář, že se jedná týrání a že tyto data vlastně k ničemu nepotřebujeme :-)

“Do parku Mkomazi dvorská zoo v letech v lete ch 2009 a 2016 dopravila čtyři nosorožce dvourohé východní, kteří se v Tanzanii už pravidelně rozmnožují.”cwg

Díky za Vaši práci, dámy a pánové! Tohle je ten nejlepší způsob, jak celý druh zachránit. Ne nějaké nosorožčí farmy, ale návrat zvířat do míst kam patří a jejich následná úspěšná ochrana!
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

22.10.2023 20:01 Reaguje na Slovan
Nejdřív ty zvířata pro návrat do těch míst kam patří musíte mít. No a jak vypadá úspěšná ochrana je vidět na číslech.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.10.2023 12:34 Reaguje na Jarek Schindler
Úspěšnou ochranu vidíte názorně na příkladu Mkomazi NP.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist