https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sako-brno-chysta-ve-spalovne-pridat-treti-kotel-zvysi-vyrobu-tepla-a-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SAKO Brno chystá ve spalovně přidat třetí kotel, zvýší výrobu tepla a elektřiny

7.4.2022 00:41 | BRNO (ČTK)
Brněnská městská společnost SAKO Brno, která se zabývá zpracováním odpadů a výrobou tepla a elektřiny, očekává v nejbližší době podání nabídek na výrobu a instalaci třetího kotle v zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO). Umožní výrazně zvýšit objem zpracovávaného směsného odpadu. Díky tomu se také zvýší roční objem vyrobeného tepla a elektřiny. Do provozu by se měl dostat v roce 2025, řekl novinářům při ukázce čištění jednoho z kotlů předseda představenstva Filip Leder (KDU-ČSL).
 

V Brně je jedno z pouhých čtyř ZEVO, další jsou v Praze, Plzni a Liberci. Po instalaci třetího kotle se zvýší roční kapacita zpracovaného odpadu z 240 000 tun na 352 000 tun, takže bude největší v republice a bude Brnu přinášet další ekonomické i energetické výhody. "Ročně nyní vyrobíme téměř 1,1 gigajoulu tepla, s třetím kotlem to bude 1,5 gigajoulu," uvedl Leder. Už nyní v letních měsících není vůbec potřeba využívat pro ohřev vody a vytápění v Brně teplo z Tepláren Brno, které využívají zemní plyn. Elektřiny umožní nový kotel vyrábět dokonce třikrát více než dosud, nyní je to 45 000 MWh.

Brno čerpá ze ZEVO i další ekonomické výhody. Už dnes se do ní vozí odpad z řady obcí na jižní Moravě, ale také z Pardubického a Olomouckého kraje a z Vysočiny. Z 240 000 tun jen 90 000 tun pochází z Brna. A poplatky za tunu odpadu se zvyšují. "Loni a předloni jsme je zvýšili z 850 na 1150 korun, Brnu necháváme poplatek ve výši 850 korun," řekl Leder.

Až teprve v nedávné době se začalo obcím ekonomicky vyplácet spalování odpadu místo skládkování, které bylo v Česku dlouhodobě nejlevnější v celé EU, dokonce levnější než v Bulharsku či Rumunsku. Současná legislativa už ale zakazuje některé druhy odpadů skládkovat, vymezila termín definitivního konce skládkování a současné skládky už se většinou nerozšiřují. A postupně by cena za tunu skládkovaného odpadu měla vzrůst až na 2000 korun.

Kapacity kotlů v Brně jsou nyní plné a převis poptávky po umístění odpadu je 30 000 tun ročně, takže nemá být problém plně vytížit i třetí kotel. Pro srovnání, cena za tunu odpadu v nejbližší rakouské ZEVO je 100 eur, tedy zhruba 2500 korun.

Odpadové společnosti se daří ekonomicky těžit i dále z odpadu. Ze škváry, která po spalování zbude, díky moderním technologiím získává ročně stovky tun kovů včetně hliníku či mědi. A čeká na novou legislativu, která by umožnila efektivněji využívat samotnou škváru.


reklama

 
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

7.4.2022 07:21
Správné, vytříděný-směsný odpad se má spalovat všechen.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.4.2022 07:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Něco takového schází v Olomouckém kraji .
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.4.2022 05:22
Jisté spalovací kapacity jsou nutné, ale je to to poslední, co bychom měli dělat. Používat méně obalů a recyklovat stávající obalový materiál. To je ta hlavní cesta, jak snížit množství odpadů. Cirkulární ekonomiku na vás.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist