https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sao-paulo-kvuli-dymu-zahalila-uprostred-odpoledne-tma-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sao Paulo kvůli dýmu zahalila uprostřed odpoledne tma

21.8.2019 06:16 (ČTK)
Národní ústav pro výzkum vesmíru letos v Brazílii registruje přes 70.000 požárů, které ohrozily převážně amazonský deštný prales, napsala agentura Reuters. /Ilustrační snímek
Národní ústav pro výzkum vesmíru letos v Brazílii registruje přes 70.000 požárů, které ohrozily převážně amazonský deštný prales, napsala agentura Reuters. /Ilustrační snímek
Špatné počasí společně s dýmem z rozsáhlým lesních požárů ponořilo Sao Paulo uprostřed odpoledne do tmy, napsal včera list El País. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) v zemi od čtvrtka identifikoval 9507 nových požárů, většinu z nich Amazonii, která je od Sao Paula vzdálená téměř 3000 kilometrů.
 

Obloha v jednom z největších měst světa náhle ztmavla včera kolem třetí hodiny odpoledne a tma trvala přes hodinu, napsal server BBC. "Bylo to, jako by se ze dne náhle stala noc. Všichni o tom mluvili, protože ani během deštivých dnů obloha tolik neztmavne. Bylo to ohromující," uvedl jeden z obyvatel Sao Paula.

Dým, který zahalil město v pondělí, přivál vítr z tisíce kilometrů vzdálených států Rondônia, Acre, Mato Grosso a Mato Grosso do Sul podél hranic s Bolívií.

INPE letos v Brazílii registruje přes 70.000 požárů, které ohrozily převážně amazonský deštný prales, napsala agentura Reuters. Prales je označovaný za "zelené plíce" planety, protože má klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů přispívajících ke změnám klimatu. Většina jeho rozlohy se nachází na území Brazílie a ohrožuje ho především kácení a vypalování stromů s cílem získat zemědělskou půdu.

Obavy o zmenšování plochy největšího světového pralesa zesílily s lednovým nástupem prezidenta Jaira Bolsonara do čela Brazílie. Bolsonaro je známý pro upřednostňování ekonomických zájmů před těmi ekologickými. Politik nedávno označil za nepravdivé alarmující údaje o odlesňování Amazonie a chystá se mimo jiné legalizovat těžbu nerostů v domorodých rezervacích v Amazonii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

21.8.2019 11:08
Dříve to bylo tak, že nějaká země ohrožovala jiné státy vojensky, ekonomicky atd, nějak (většinou né moc dobře) se to řešilo.

Co se ale bude dělat se zeměmi (jejich vůdci), které ohrožují životaschopnost celé planety? Pomůže diplomacie? Nebo se necháme takovými zeměmi vydírat a budeme jim platit za to, že nás všechny svým brutálně nezodpovědným počínáním nezabíjejí?

Jsem dost zvědavý, jak se bude jednat s takovými zeměni jako je Bolsonarovská Brazílie nebo Trumpovské USA. Lidstvo a bohužel s ním i celá tato planeta skončí hodně zle....

Dřív když byla nějaká civilizace co to přehnala s neudržitelností, tak skončila.. co ale asi tak může nastat pokud je dnešní civilizace globální? Stačí se jen trošku zamyslet... skončí... respektive bude ještě hoooodně horko :) a teď nemyslím globální růst teploty....
Odpovědět
Anyr

Anyr

21.8.2019 11:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Souhlas.

On je problém především v tom, že spousta lidí nevěří, že za změny klimatu může člověk, a i když věří, tak to nepovažuje "za až takový průšvih". Protože - a tím jsem si jistý - kdyby si vlády SKUTEČNĚ uvědomovaly, co a proč se děje, tak by Trump, Bolsonaro a jim podobní byli ihned řešeni každou další zemí.
Jak jsem psal kdysi, příroda nezná hranice a na nějakou "suverenitu států a jednotlivců" velice kašle. Co dělá jeden stát, ovlivňuje všechny další. A proto na tomto poli nějaké egoisticko-nacistické řvaní "my jsme stát a vy nám do ničeho nemluvte" vůbec nemá co dělat. Naopak, je důležitá úzká spolupráce napříč planetou.

Stále doufám, že to celé nedojde až k nucenému poznání, že ego a peníze nám budou na nic, až nebude co jíst, pít a dýchat. Že život na planetě ničíme od jeho základů, od jeho "podloží". A všichni asi víme, co se děje s krásnými budovami, když se jim "pod nohama zahýbe Země".
Ovšem stále platí, že ekonomika a prospěch jednotlivce nade vše.

Dovolím si na závěr citát ze Zaklínače:
„Předpovídám, že to s vašú nenažránu rasů zle skončí,“ zaprorokoval si Zoltan posupně. „Všecka rozumná stvoření na těmto světě to v núzi, svízeli a neštěstí táhne do hejna, poněváč mezi svojima rodnýma sa těžké časy lepčí překonávajú, když jeden druhému pomáhá. Ale mezi váma, ludma, každý akorát hledí, jak na bídě teho druhého zarobit. Když je hlad, nedělíte sa o žrádlo, ale sežerete slabé. Něco takého sa može osvědčit ve vlčí smečce, poněváč to pomože přežít najsilnějším, enomže u vaší rozumnej rasy přežiju a do čela sa proderu ti najhorší zkurvenci. Přeberte si to, jak chcete.“
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.8.2019 15:29
https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/muller-richard/stesti-je-krasna-vec-130234
Odpovědět
MM

Milan Milan

21.8.2019 20:53
Legrace je, že u nás se buzeruje a nutí k nakupování služeb občan, služeb které k ničenu nevedou a pochopitelně nic nezlepšily, ale vytáhnou občanovi nějakou tu tisícovku z kapsy např. MŽP "protlačené" revize komínů a kotlů, zákazy používání, výměny a dotace na tzv. ekolgičtější kotle, údajně aby vzduch byl čistčí, nápad to zřejmě vymyšlený u ranní kávy, , ale neslyšel jsem že by tentýž ministr podal protestní nótu proti vypalování lesů v Brazílii, nebo vyslal hasičckou jednotku nebo nabídl pomoc na likvidaci požárů na Sibiři, Gran Canarii nebo v Řecku apod..... zdá se že obří požáry zamořující celou planetu nevadí??? cit. "Plameny zničily už na 10 000 hektarů v severní a západní části ostrova, včetně asi 2 000 hektarů přírodního parku".... Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-pozaru-na-gran-canarii-bylo-evakuovano-pres-9000-lidi-plameny-uz-ale-ztraci-na-sile-77508
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist