https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/saudsky-fond-pif-zvazuje-investici-do-konkurenta-tesly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Saúdský fond PIF zvažuje investici do konkurenta Tesly

20.8.2018 00:30 | RIJÁD (ČTK)
Saúdskoarabský státní investiční fond PIF jedná o investici do firmy Lucid Motors, výrobce elektrických aut, který má ambice stát se konkurentem společnosti Tesla.
Saúdskoarabský státní investiční fond PIF jedná o investici do firmy Lucid Motors, výrobce elektrických aut, který má ambice stát se konkurentem společnosti Tesla.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Saúdskoarabský státní investiční fond PIF jedná o investici do firmy Lucid Motors, výrobce elektrických aut, který má ambice stát se konkurentem společnosti Tesla. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Ředitel Tesly Elon Musk přitom nedávno uvedl, že saúdský fond by mu mohl pomoci financovat stažení akcií Tesly z burzy v objemu zhruba 72 miliardy USD (1,6 bilionu Kč).
 

Jednání mezi PIF a soukromou Lucid Motors zdůrazňuje zájem fondu investovat do výroby elektrických aut, aby tak rozšířil investiční portfolio království bohatého na ropu. Zdroje však upozorňují, že jednání ještě nemusí skončit dohodou.

Případná dohoda s Lucid Motors by byla více v souladu s omezenými zdroji PIF. Přestože fond má k dispozici 250 miliard USD, učinil již významné závazky k investicím do dalších technologických firem, včetně dohody investovat 45 miliard USD do velkého technologického fondu vedeného japonskou SoftBank.

PIF a Lucid Motors sestavily seznam podmínek, podle kterých by mohl PIF investovat do automobilky více než jednu miliardu USD a získat většinový podíl. Počáteční investice však má být 500 milionů USD a následná hotovostní injekce by přišla ve dvou fázích, které se odvíjejí od toho, kdy Lucid Motors splní stanovené výrobní cíle.

Musk před dvěma týdny uvedl, že zvažuje stažení akcií Tesly z burzy a že věří, že PIF mu k tomu poskytne nutné finance. PIF letos v Tesle získal téměř pětiprocentní podíl, akcie koupil na trhu. Fond se k dohodě s Muskem zatím nevyjádřil.

Společnost Lucid Motors byla založena v roce 2007 původně pod názvem Atieva. Jejími zakladateli jsou bývalý viceprezident a člen správní rady Tesly Bernard Tse a bývalý manažer firem Oracle a Redback Networks Sam Weng. Firma získala podporu od čínských investorů, jsou mezi nimi státní automobilka BAIC a technologický podnikatel Ťia Jüe-tching. Dalšími podporovateli jsou fondy rizikového kapitálu jako Venrock, Mitsui & Co a Tsing Capital.

Lucid Motors zatím žádné auto neprodala. V roce 2016 představila prototyp svého modelu Lucid Air, luxusního sedanu v ceně 100.000 USD, a doufá, že ho začne vyrábět v Arizoně koncem letošního roku. Zatím není jasné, kdy bude auto k dispozici, firma již ale přijímá od spotřebitelů vratnou zálohu 2500 USD.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist