https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/schillerova-docasne-zruseni-dph-u-elektriny-a-plynu-nebude-ek-trestat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Schillerová: Dočasné zrušení DPH u elektřiny a plynu nebude Evropská komise trestat

15.12.2021 10:34 | PRAHA (ČTK)
Peníze na energii
Peníze na energii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud by Česko odpustilo daň z přidané hodnoty (DPH) na plyn a elektřinu pouze dočasně, neměl by tento krok vyvolat sankce ze strany Evropské komise. Na tiskové konferenci to uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). O vládním návrhu, který by DPH odpustil, má dnes jednat Sněmovna. Schillerová se odvolala na osobní jednání s eurokomisařem pro ekonomiku Paolem Gentilonim. Návrh má spolu s dalšími pomoci bojovat s rostoucími cenami energií.
 

"Pomůže to napříč všem. Je to jednoduché administrativní řešení, je to dočasné řešení. To znamená: námitky, že je to v rozporu s právem EU, odmítám," řekla Schillerová. Poukázala přitom na to, že změna má platit jen pro příští rok.

Uvedla, že o tom minulý týden na radě ministrů financí EU mluvila s eurokomisařem Gentilonim. "On mi minulý týden na okraj rady Ecofin, na naší osobní schůzce, řekl, že má pochopení pro tuto dočasnou výjimku, která řeší dramatickou cenu energií v ČR za předpokladu, že bude dočasná a že to posouvá na technickou úroveň. To je silný politický vzkaz, že v případě, že tato legislativa bude v ČR schválena, nebude předmětem sankcí, ani infringementu (řízení) ze strany Evropské komise," prohlásila.

Vláda v příslušné novele zákona o DPH konstatuje, že navrhovaná právní úprava není slučitelná s právem Evropské unie, neboť to neumožňuje zavést osvobození od daně s nárokem na odpočet daně na dodání elektřiny a plynu. Česká strana proto bude vyjednávat s Evropskou komisí o možnosti nulovou daň uplatnit, dodal kabinet.

Sněmovna má na dnešní mimořádné schůzi svolané z popudu opozičního hnutí ANO jednat ještě o dvou dalších předlohách, které se týkají placení poplatku na podporované zdroje energií a využití peněz z prodeje emisních povolenek. Zda se ale schůze uskuteční je nejisté, protože nová vládní koalice s navrhovaným řešením nesouhlasí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

15.12.2021 10:58
Tak co vážení diskutující,docvaklo vám po přečtení článku kde jsme skončili a co se z nás stalo
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.12.2021 11:31
Snížení DPH, když koncová cena vzrostla o stovky procent, asi nic pro nejchudší spotřebitele neřeší. Paradoxní je, že v největší míře to postihlo právě ty nejchudší, kteří mají málo peněz. Logicky šli k nejlevnějšímu dodavateli, aniž znali veškerá rizika této volby.
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.12.2021 12:23
Dočasné zrušení DPH je jenom populistické gesto které ale vůbec nic neřeší.Je to taková Schillerovská oblbovačka.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2021 12:46
Tady je každá rada drahá, tu bábu vůbec nemusím, ale tady stát musel reagovat velmi rychle. Na přechodné údobí proč ne ?

V základu jde o to, že není možné realizovat gryndýl tímhle zabijáckým způsobem, a to je zase věc Bruselu a Berlína.
Měli by zvolnit, ale jak se vidí, chtějí to ještě urychlit.
To nemůže dopadnout pro domácnosti v ČR dobře.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 16:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Před malou chvilkou vyšel článek o úplném odstavení od zemního plynu v roce 2040. Prý se bude topit vodíkem a bioplynem. Začíná mi to všechno připomínat pohádku od Boženy Němcové Král tchoř.
" I počaly si žáby protiviti staré zřízení a kuňkaly a kuňkaly,až si vykuňkaly za krále nohatého čápa!"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:21 Reaguje na pavel peregrin
To jsme si už vykuňkali v podobě Bureše a čučkaře. Možná teď bude konečně líp.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.12.2021 17:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
ono jde jen o to, jak dlouho si národní státy nechají diktovat Bruselský žalář a zjistí, že to umí jinak aktivně a lépe. My se sice upečeme ale to půjde za soudruhy z Bruselu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
My to umíme skutečně excelentně. Zvolíme si nepolitika, který zablokuje jakýkoliv vývoj a ukradne i to, co přibitý je.
Načež bečíme jak stádo ovcí, že nám Evropa zase utíká a my pitomečci musíme platit emisní povolenky.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

16.12.2021 00:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bruselský žalář asi nemyslíte úplně vážně, že ne?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist