https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/schillerova-dohoda-o-turowu-je-uspechem-polske-strany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Schillerová: Dohoda o Turówu je úspěchem polské strany

22.2.2022 12:59 | PRAHA (ČTK)
Mezivládní dohoda České republiky s Polskem ohledně hnědouhelného dolu Turów je úspěchem polské strany, řekla na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí k tématu předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Česko podle ní ustoupilo z řady klíčových podmínek. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty měla předchozí vláda ANO ideální možnost uzavřít dohodu s Polskem loni na podzim před změnou tamního kabinetu, která přinesla na stranu polských vyjednavačů tvrdší postupy.
 

Na tiskové konferenci Půta zdůraznil, že 95 procent z dohody pochází návrhu připravovaného vládou Andreje Babiše (ANO) a že její principy byly dohodnuty se samosprávou. Stejně jako ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) uvedl, že dohoda umožní monitorovat stav životního prostředí v okolí dolu. Výsledky monitoringu budou moct být podle Půty použity k případným soudním budoucím sporům s těžaři. "Dohoda byla vyjednávána a vyjednána ve prospěch lidí tam žijících," řekl.

Sněmovna se dnes schází k debatě o smlouvě o řešeních dopadů těžby v dole Turów. Svolání mimořádné schůze podnítili poslanci opozičního hnutí ANO. Kritizují podmínky dohody, kterou nedávno podepsali premiéři obou zemí Petr Fiala (ODS) a Mateusz Morawiecki.

Schillerová smlouvu označila za úspěch polské strany. "Nechápeme, co vedlo českou stranu k tomu, že ustoupila z celé řady našich základních a klíčových podmínek, na kterých bylo třeba trvat. Dohoda pro nás dobrá není," poznamenala. Podobně "špatnou dohodu" podle ní česká strana mohla mít podepsanou dávno, avšak předchozí vláda ANO a ČSSD ji nechtěla.

Fiala nedávno novinářům řekl, že vláda Andreje Babiše nedokázala jednat v zájmu občanů a smlouvu dohodnout. Jedině smlouva podle Fialy udělala něco pro české občany. Premiér také poznamenal, že jako opoziční politik vybízel vládu k tomu, aby dohodu uzavřela.

Na schůzi chtějí poslanci ANO po vládě odpovědi například na to, proč se spokojila s pětiletou výpovědní lhůtou, když životnost dolu je delší, nebo proč souhlasila s možným prohloubením těžební jámy více než 30 metrů pod úroveň moře.

Také bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že podobnou smlouvu mohla vláda podepsat na konci září minulého roku. Byla ale přesvědčena o tom, že je nevýhodná pro Českou republiku. Žaloba u Soudního dvora Evropské unie, kterou Česko podalo, podle Brabce dotlačila Polsko k vyjednávání.

"Už za pět let Polsko může smlouvu vypovědět. V té době se bude stále důl přibližovat české hranici, zhruba sedm let. V tu chvíli bude dopad na české životní prostředí a kvalitu života lidí na české straně největší a v této době Polsko může vypovědět smlouvu," řekl Brabec s tím, že očekává, že se tak stane.

Česká vláda podle stínového ministra nebyla schopna čelit polskému tlaku. "I já jsem příznivcem dohody před soudy, ale měli jsme možnost dohodu vyjednat podstatně lépe a taková možnost už se nebude opakovat," dodal.

Na základě smlouvy Polsko poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Podle předsedy SPD Tomia Okamury vláda dojednala naprosto nedostatečné odškodnění. "Jsme zásadně proti takto pojaté smlouvě a trváme na tom, že by ji vláda měla vypovědět a vyjednat lepší podmínky pro naše občany a Českou republiku. Vláda dostatečně nejednala a prodala naši vodu v podstatě za hubičku," řekl na tiskové konferenci.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk a znečištění prachem.

Je možné, že Sněmovna v souvislosti s postojem koaliční většiny ani v tomto případě návrh programu mimořádné schůze neschválí. Navzdory tomu se otevře prostor pro diskusi, byť omezený na řečníky s přednostním právem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.2.2022 14:49
Fotomodelka odvádí pozornost od svých průserů. Měla by spíše vysvětlit, proč v době, kdy firmy díky covidové pandemii dělaly vše, aby přežily, tahle "filmová hvězda" vyhodila za rok dva milióny za prezentaci své osoby na internetu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 20:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Chtěla být přece od malička topmodelka. To se jí splnilo a ještě za peníze těch, které brutálně okradla. "Kdo to dnes má", říkával Jyrka Paroubek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist