https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scidev-horka-sahara-prinese-africe-vice-destu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sci.Dev: Horká Sahara přinese Africe více dešťů

29.9.2005 11:07 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Stoupající teplota na Saharské poušti by mohla zmenšit obrovská sucha v africké oblasti Sahel, tvrdí nizozemští klimatologové. Závěry jejich výzkumu zveřejnil tento měsíc časopis Geophysical Research Letters.
 

Saharská poušť na satelitním snímku.
Foto: NASA
Reindert Haarsma a jeho kolegové z Královského nizozemského metrologického institutu použili počítačový model, aby vypočítali předpokládané dopady vzrůstající teploty pouště na intenzitu dešťových srážek v Africe. Jejich studie je prý první, která bere ohled na rozdílné teploty povrchů nad hladinou moře a nad pevnou zemí.

Podle modelu, za předpokladu, že se emise skleníkových plynů nebudou snižovat, by vyšší teplota nad saharskou pouští přinesla 1-2 milimetry denních srážek navíc v oblasti Sahel. Tato oblast se táhne po jižním okraji Sahary téměř přes celý kontinent a pokrývá státy od Senegalu po Somálsko a zahrnuje rozsáhlá území Mali, Mauritánie a Nigérie. Více deštivo by mělo být v Sahelu během letních měsíců, od července do září, a tento efekt by se měl začít projevovat kolem roku 2080. Množství 1 – 2 milmetrů se na první pohled zdá zanedbatelné, ale v této oblasti to tvoří 25 až 50 % průměrných srážek naměřených v osmdesátých letech. V Nigérii bylo letos sucho kromě invaze kobylek hlavním důvodem hladomoru.

V červnu publikovali američtí vědci obdobný výzkum, který také předpokládá, že změny klimatu přinesou do Sahelu více vláhy. Tato studie vycházela ze změn teploty vody v Atlantickém oceánu, což by mělo způsobit silnější deště v Africe, ale nebral v úvahu změny teplot nad samotným kontinentem. Naopak nizozemský tým předpokládá více dešťů v Sahelu právě kvůli vyšším teplotám na Sahaře. Podle nich se bude poušť oteplovat rychleji než oceán, což vytvoří nad pouští nižší atmosférický tlak. Díky němu se dostane do Sahelu více vláhy z Atlantiku.

Nicméně, jak Reindert Haarsma potvrdil internetovému časopisu Science and Development Network, na rozdíl od americké studie použil jeho tým pouze jeden model. To znamená, že výsledky je ještě potřeba potvrdit další kontrolní studií.

Peter Cox z britského Centra pro ekologii a hydrologii(CEH) prohlásil pro deník Guardian, že výsledky pokusu, které vedou k závěru, že klimatické změny přinesou Africe více vláhy, je nutno brát jako velmi problematické. “Modelové výpočty se liší ve svých prognózách a dokazují stejně tak pokles dešťových srážek jako jeho nárůst,“ prohlásil Cox.

Podle článku Science and Development Network 20. 09. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist