https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-bioplyn-muze-nahradit-zemni-plyn-ve-ctvrtine-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bioplyn může nahradit zemní plyn ve čtvrtině domácností, uvedlo České sdružení pro biomasu

16.12.2021 10:48 | PRAHA (ČTK)
Biometan je plnohodnotná, obnovitelná náhrada zemního plynu. Může být uplatněn všude, kde se používá zemní plyn, včetně dopravy.
Biometan je plnohodnotná, obnovitelná náhrada zemního plynu. Může být uplatněn všude, kde se používá zemní plyn, včetně dopravy.
Bioplyn může nahradit zemní plyn ve čtvrtině domácností a rovněž o čtvrtinu zvýšit podíl organické hmoty v půdě. V reakci na návrh Evropské komise to uvedlo České sdružení pro biomasu (CZ Biom). Evropská komise (EK) chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli.
 

Do roku 2030 se podle CZ Biom očekává, že 150 až 200 bioplynových stanic bude z bioplynu vyrábět zhruba 500 milionů metrů krychlový biometanu ročně. To odpovídá víc než čtvrtině roční spotřeby zemního plynu v domácnostech ČR. "Biometan je plnohodnotná, obnovitelná náhrada zemního plynu. Může být uplatněn všude, kde se používá zemní plyn, včetně dopravy, kde ve stlačené (bioCNG) nebo zkapalněné (bioLNG) formě pomůže snížit emise. Jde o první pokročilé biopalivo, které je masově dostupné již dnes," uvedlo sdružení.

Vyrobený biometan lze s fosilním zemním plynem míchat, či distribuovat prostřednictvím plynárenské soustavy k dalšímu využití nebo po stlačení přímo plnit do vozidel na CNG. Biometan je navíc obnovitelný zdroj, který se vyrábí například z domácích bioodpadů nebo zemědělské produkce. V Česku jsou podle sdružení pro využití biometanu téměř ideální podmínky, a to rozsáhlá síť existujících bioplynových stanic v blízkosti plynárenského potrubí, možnost okamžitě využívat současnou plynárenskou infrastrukturu a v neposlední řadě poptávka státu i veřejnosti po snižování emisí skleníkových plynů a škodlivin v dopravě nebo v teplárenství.

"Přísnější odpadová legislativa a zákaz skládkování bioodpadů koncem desetiletí postupně otevřou cestu k produkci bioplynu z rozložitelných odpadů. Další příležitostí jsou cíleně pěstované energetické plodiny, které mohou pomoci k oživení venkova, zlepšení kvality orné půdy a vytvoření nových pracovních míst ve venkovských regionech," řekl předseda asociace CZ Biom Jan Habart.

V roce 2020 bylo v Evropě podle CZ Biom 720 biometanových zařízení. Nejvíce jich je v Německu, ve Francii a Spojeném království. V Česku je 418 bioplynových stanic, které nyní primárně vyrábí elektřinu a teplo, ročně vyrobí zhruba čtyři procenta z veškeré vyrobené elektřiny v ČR. Do roku 2030 lze podle sdružení uvažovat o 862 milionech metrů krychlových biometanu, které mohou ročně vyrobit české bioplynové stanice.

K výrobě bioplynu se v Česku nejčastěji používají hnůj, kejda skotu a prasat, které tvoří 46 procent, následuje kukuřice ve formě siláže, představuje zhruba 31 procent všech vstupních surovin. Zbylých 26 procent tvoří senáž, cukrovarnické řízky, bioodpady, nekvalitní obilí, brambory a další.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

16.12.2021 11:32
Další fantasmagorie.Asi se radili s Bursíkovou biomasou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.12.2021 11:33
Naštěstí nedali odkaz na podklady, ze kterých k takovým nesmyslům dospěli.
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.12.2021 12:43
Tintili vantili.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

16.12.2021 14:55
Nevím už v jakém článku na ekolistu to bylo. Ale záběr byl, že bioplynkami vyzdvihovaný digestát nic dobrého půdě nepřináší. Právě naopak. Stejně jako kukuřice. Vidím smysl, vyrábět plyn z komunálu. Jinak hnůj patří na pole. Ale třeba se mýlím.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.12.2021 15:05 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Nemýlíte, je to tak.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2021 19:05
Není nad budoucnost s utěsněnou žumpou a vařit na bioplynu z exkrementů.
Kdysi bylo heslo: Ani zrno na zmar a nyní to bude ani h.... na zmar.
Žádné domácí kompostování, využití posledního stébla trávy na bioplyn
a pak tu bude konečně ten ráj na zemi. Místo potravin a krmiv žrádlo
pro bioplynky a půdu přesvědčit, že má plodit i bez hnojiv. Tak nějak
si asi představují to pokrytí spotřeby bioplynem nedouci a lobbisté
ze sdružení pro biomasu.
Odpovědět
JL

Jaromír Lukavský

16.12.2021 19:05
"pěstované energetické plodiny, které mohou pomoci k oživení venkova, zlepšení kvality orné půdy" pěstování kukuřice do bioplynky zlepšuje kvalitu orné půdy? No to je objev hodný ceny T.D.Lysenka! Blahopřeji! J.L. end
Odpovědět
JK

Josef Kuchtíček

16.12.2021 23:36
Digestát vyprodukovaný bioplynkami (anaerobní oxidaxace) je zaprvé kyselý a může být potenciální velkou hrozbou pro hygienu prostředí. Často se zpracovávají živočišné bioodpady při nízkých teplotách, které nezabezpečují likvidaci patogenních mikroorganismů. Proto se musí energeicky náročně hygienizovat nebo dlouhodobě skládkovat. .... Jo a metan s kyslíkem docela dobře bouchá. To ti Greténi fakt neví? (P.S. Gretén není nadávka, ale pragmatické označení příslušníka víry nesvaté Gréty.)
Odpovědět
RM

Roman Mysík

18.12.2021 09:13
Totální hovadina! Bioplyn může být bez závažných ekologických dopadů produkován pouze z nadbytečné biomasy! Plán na masivní výrobu znamená absenci hmoty tvořící humus a udržující živou půdu schopnou zemědělské produkce. Jestliže primárně použijeme biomasu na výrobu bioplynu, budou z polí mrtvé zóny použitelné pouze na parkování a chcípneme hlady. Je zajímavé, jak v poslední době všechny velké ekologické projekty vedou ve finále k ekologickým katastrofám!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.12.2021 10:23 Reaguje na Roman Mysík
Ono to je tím, že se ekologií zaštiťují provozovatelé dotovaných
technologií napojených na všemožné OZE. Když hyeny ucítí mršinu,
tak k ní běží o závod a zkonzumují i kosti. Dokud budou mít co
a koho ždímat, tak budou prosperovat, ale co nás čeká po vyschnutí
zdrojů investic je naprosto jasné. Bude to návrat o století zpět
i se všemi doprovodnými jevy. Těm vyvoleným to ale bude někde
v Karibiku lautr putna a budou se smát, jak zbohatli na totálních
propadácích. Píšete přesně to samé, na co poukazuji stále i já.
Nepromyšlené ekonápady přírodě spíše škodí a sebereflexe schází.
Já už od nich nečekám, že někdy zkritizují vlastní chyby, to
raději udělají další a u původních hledají jiné viníky. Takové
namnožení kormoránů dnes svalují na přímořské země a přitom tam
kormoráni žili i kdysi, když u nás nežil ani jeden. To samé
s volavkou v zimě co půl kilometru na chovných potůčcích a na
jaře prostých čehokoliv živého. I ta vydra čistící řeky od lipanů
a potočáků je nedotknutelná. No a OZE jako jediný zdroj energie
už je úplný vrchol. To, že krajinu zaneřádí soláry, větrníky
a poli s biopalivy se ani nesnaží omlouvat a už mají v hlavě
udělat z lesů zdroje energetické štěpky. Prostě drancování půdy
v zájmu uhlíkové neutrality s nevratnými následky absence humusu
v půdě a její vodozádržnosti. Pokud budou nedouci podporovat ty
zlatokopy zaháčkované na OZE, tak nás nečeká nic dobrého.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist