https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-nejstarsiho-slovenskeho-narodniho-parku-po-informacich-o-odsouzeni-odstoupil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf nejstaršího slovenského národního parku po informacích o odsouzení odstoupil

11.1.2024 19:32 | BRATISLAVA (ČTK)
Foto | David Jusko / unsplash.com
Nový šéf správy nejstaršího národního parku na Slovensku Peter Olexa rezignoval na svou funkci. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo životního prostředí. Olexa tak učinil po informacích tisku, že byl před deseti lety odsouzen k peněžitému trestu za pytláctví. Jeho odchod z řídící funkce požadovala opozice.
 

Soud podle listu Korzár uznal Olexu vinným z toho, že v roce 2012 usmrtil vlka mimo loveckou sezonu. Za to mu uložil pokutu 300 eur (7360 korun). Soud podle médií také rozhodl o propadnutí lebky vlka, kterou si Olexa ponechal, i použité zbraně ve prospěch státu.

Olexa se stal šéfem správy Tatranského národního parku (TANAP) po nástupu nové vlády premiéra Roberta Fica, která už vyměnila vedení různých institucí a úřadů. Loni v listopadu byl Olexa nejprve pověřen řízením správy TANAP a následně uspěl ve výběrovém řízení na post ředitele této instituce. TANAP zahrnuje mimo jiné území Vysokých Tater, což je nejvyšší pohoří na Slovensku.

Rezignaci Olexy požadovaly opoziční strany. Jeho jmenování do čela správy TANAP označily za politické rozhodnutí a uvedly, že Olexa v minulosti kandidoval za stranu nynějšího slovenského ministra životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

11.1.2024 20:08
Nikdy neodstoupím, nikdy! Nech si to všichni zapamatují!

:D
Odpovědět
Sl

Slovan

12.1.2024 07:32
Jako jmenovat odsouzeného pytláka na ředitele NP je prostě neuvěřitelný bizár. No ty vole! Ale tak když může být mafián rovnou premiér… co by za to v takovém Mexiku dali ty jejich kartely :) Na druhou stranu jsem překvapen že odešel tak brzo. Ukazuje to, jak důležitá je občanská společnost. Jen tak dál bratia chránící přírodu a hodně sil. Budou evidentně potřeba dál.
A to sem si reálně myslel, že Pellegrini Fica bude trošku držet za koule a on je asi fakt pouze jeho podržtaška…
Odpovědět
MS

Miroslav Skuček

12.1.2024 17:25 Reaguje na Slovan
Dobrý den,
To není bizár, to je jen realita výsledku voleb.. Viz ten premiér..
Dokážete si představit ten podnikatelský - drancující tlak na všechny nár. parky, chráněná území?? Megahotely, parkoviště, sjezdovky, kácení, MEV na každém potoku??
Teď to půjde a bude to zlý..

Odpovědět
JH

Jana Havlová

12.1.2024 20:02 Reaguje na Slovan
Ono se to po volbách na Slovensku rozjelo ve velkém a snad úplně všude. Tak třeba jejich ministerstvo vyhodilo ředitele bojnické zoo (nejstarší a největší zoo na Slovensku, návštěvnost 400.000 ročně) a jmenovalo tam člověka, co nemá o chovu zvířat nebo řízení jakékoli firmy ani páru. Jediná jeho kvalifikace je, že je předsedou místní organizace politické strany, která se dostala teď v koalici do vlády. A při nástupu to dokonce i řekl do očí romu odcházejícímu řediteli, že o zvířatech a jejich chovu naprosto nic neví.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.1.2024 08:43 Reaguje na Jana Havlová
Je to smutný. Že má někdo spíše levicové a jiný naopak pravicové názory, to je normální. Ale to, že je někdo schopen volit tuhle bandu zločinců v čele s Ficem a Dankem, to mi hlava fakt nebere.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2024 09:17
"Demokraté" komentují tuto zprávu takto: Když vyhrajeme my a vyházíme z funkcí opozici, tak je to demokratická náprava špatných vedoucích. Když vyhraje opozice a dělá totéž, tak jsou zločinci. Chápete "demokraté"
vůbec demokracii? Myslím si, že pouze jako způsob být u koryt stále a
demokratické volby pouze naoko se stále jedním vítězem. To když někde je,
tak to označíte v případě pro vás špatného vedení za diktaturu a volby
za zmanipulované. Když je to tam ale podle vašeho gusta, tak je to jen
vítězství demokracie vašeho ražení. Naučte se respektovat "demokracii",
to je "vůli lidu" a že si lid vybral byť pro vás zlo. Vyčkejte na opak,
pokud si to lid bude přát a nenálepkujte opozici jako zločince, protože
vám to příště oplatí stejnou mincí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.1.2024 10:26
Pán se nedopustil žádného velkého zločinu, zaplatil pokutu a věc byla vyřízena. Je to tedy pseudokauza. Ale odstoupil, budiž, je to věc Slováků, a mají jistě horší problémy k řešení. A kdy ho budou následovat nedůvěryhodní čeští ministři nepotrestaní za spekulace s byty a přitom ovládající zbytné ministerstvo, které se má starat o plochy státu, nebo ministři s rodinami sajícími dotace na tu neziskovky, tu zemědělství, a strůjci odporných afér.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.1.2024 13:24 Reaguje na Jarka O.
Jakou že má kvalifikaci na tento post? Kromě toho, že je odsouzeným pytlákem, samozřejmě. To je prostě neuvěřitelný, co jsou někteří schopni tolerovat ve jménu svého světonázoru. U Machačka mě to nepřekvapuje, to je kovaný soudruh, ale u vás popravdě trošku ano.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.1.2024 15:47 Reaguje na Slovan
Pán je vystudovaný lesák, myslivec, lesní dělník, vlka střelil mimo sezónu, a to kdovíjak dlouho mimo ni, jeho blbost byla trofej. Pána neznám, ale jakýsi údajný zločinec Lipšic v čele prokuratury a jiná zvěrstva, která se u nich děla, se s tímto nedají srovnat. To není nic ve jménu světonázoru, to jste si spletl. O tom, co se teď toleruje v ČR, hanba mluvit!
Odpovědět
Sl

Slovan

14.1.2024 08:09 Reaguje na Jarka O.
Takže jeho místo je v nějaké lesnické firmě, LSR či v nějakém mysliveckém spolku. Ani jedno není kvalifikace pro ředitele NP, kde by měl být člověk s nějakým přírodovědeckým vzděláním či mnohaletými zkušenostmi v ochraně přírody. Ani jedno nemá - jediné co má je to, že je odsouzeným pytlákem. A takový člověk nemá co dělat nikde v ochraně přírody, natož aby se stal ředitelem jakéhokoli NP. Jenže co člověk chce od Dankovců - tam je to jeden mag*pr vedle druhého. Absolutně nechápu, proč tenhle rezort nedostal Pellegrini a proč zároveň souhlasil, že ho dají zrovna Dankovcům. Hned bylo jasné, že ten menší mafiánek bude dělat šílenosti…
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

14.1.2024 09:16 Reaguje na Slovan
Vitezne strany po volbach si deli posty. Tak jako vsude jinde. U nas napr. jisty bakalar dela pro rozvrat mezinarodni autority Ceska daleko ucinnejsi praci nez tenhle myslivec, co si s chuti strelil na vlka a ted mel sefovat Tanapu diskredituje povest "ekologu" v Tatrach. Ja bych ale hlavne potreboval vysvetlit, v cem je tak nezastupitelna role vlka v ekosystemu slovenskych Tatier. Jeden zastreleny vlka je skandal a stovky hektaru lesa
- vcetne poloh na hranici lesa, kde se to bude jen velmi pomalu obnovovat a kde se nebezpecne zvysi eroze - predhozenych kurovci minulym vedenim Tanapu je OK?
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.1.2024 12:58 Reaguje na Miloš Zahradník
Přesně tak.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.1.2024 17:14 Reaguje na Miloš Zahradník
Je těžké vysvětlovat něco lidem, kteří nechápou základní principy fungování ekosystémů na této planetě.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

14.1.2024 17:18 Reaguje na Slovan
Rec je o rediteli Tanapu, ne rediteli ekosystemuy planety. Konkretne, co se zmeni v ekosystelu Tanapu nebudou li v nem skoro zadni vlci (jak tomu bylo po prvnich 50 let jeho existence) a nepremnozeny stav medvedu
Odpovědět
Sl

Slovan

15.1.2024 07:43 Reaguje na Miloš Zahradník
V každém ekosystému téhle planety je přirozenou součástí vrcholový predátor. Pročpak asi ta hloupá evoluce něco takového vymyslela? Protože se nudila? No to asi né, že jo. Vlk v Tatrách je stejně důležitý jako lev v Serengeti, žralok v oceánu nebo jaguár v Amazonii. Jenže to vy nepochopíte, proto se ani snažit nebudu. Jste takový Machaček č. 2.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.1.2024 08:53 Reaguje na Slovan
Vrcholovym predatorem v nasi prirode je jiz nekolik stoleti, mozna i (deseti) tisicileti (vyhubeni mamutu atd.) clovek
Tatry nejsou Skaliste hory nebo tajga u Amuru cili je treba vysvetlit, proc v nich nemuze roli vrcholoveho predatora hrat, tak jako v minulych staletich, clovek. Pana Machacka ja ctu velmi rad i kdyz ne uplne vzdy mam stejny nazor - je to ocividne clovek s velkou zkusenosti


Evoluce nic nevymysli, evolucni vyvoj je vyslednici postupne ruzne pusobicich i protikladnych sil a novinek (at jiz zpusovenych napr. zmenou klimatu nebo tim, ze Stvoritel prida do toho systemu noveho cinitele) Tvarit se, ze narodni parky jsou mista, ktera se "prirozene vyvijeji bez ucasti cloveka" je vrchol smesnosti a demagogie, vzdyt i hranice tech "parku" stanovuje urednik v hlavnim meste. Mimochodem, kazdy i lehce vzdelany clovek v prirodnich vedach chapu, ze kardinalni otazkou jak muze uzemi A s jednim typem "managementu" koexistovat s uzemim B s jinym typam managementu je otazka managementu rozhrani tech oblasti. Muzete tam postavit plot, strilet medvedy a vlky pri prekroceni hranice atd. atd. ale tim nejjednndussim pozadavkem musi byt co " nejprirozenejsi" a nejjednodussi rozhrani mezi tema dvema sveta A a B. Ted nemluvim o Tatrach ale o Sumave - prohlasit narodnim parkem desitky malych uzemi s krivolakymi hranicemi - to je proste naprosta silenost a popreni tech nejelementarnejsich prirodopisnych pozorovani, jakym zpusobem muze fungovat (treba pri sireni kurovce ale i pronikanim treba tech vrcholnych predatoru z uzemi A do uzemi B) rozumna koexistence tech dvou odlisnych uzemi
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.1.2024 12:57 Reaguje na Slovan
Ale prosimvás. Naštěstí o tom vůbec nerozhodujete a nemáte právo, právě že ani to morální, je kritizovat. Je to opruz pseudodemokratické opozice.Ve vedení CHKO a v lese jsou často lesáci. Vy jste studovaný ekolog a vy jste nikdy neudělal chybu? Vy asi ne, ale normální člověk ano, a tohle neni důvod pro diskvalifikaci. Makléř bytař na MŽP nevadi? Jakou má kvalifikaci? Tak by se dalo pokračovat, nebudu se opakovat.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.1.2024 17:09 Reaguje na Jarka O.
Já mám stejné právo kritizovat jako vy druhou stranu. Vy pseudodemokratko.
Pytlačil? Pytlačil. A pytlák nemá co dělat jako ředitel NP. Nicméně se nedivím, že stejná sorta lidí (proruská a protivlčí) tady ty slovenské mafiány brání zuby nehty. A nějaké porušování zákonů je netrápí už vůbec. Proč by mělo, když jejich vůdce prokazatelně spolupracoval a kryl mafiány, že.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

14.1.2024 17:22 Reaguje na Slovan
Hazite proruiskost a protivlkost a protiomedvedovost do jednoho pytle
ale to je neekologicke a logicky nesmyslne. V Rusku jsou medvedu nejspis statisice (hnedych - tech lednich je samozrejme min) a nikdo je tam nechce vystrilet. Strilet - a vystavovat pak si jejich trofeje - nepochybne ano. Pane pseudoekologu
Odpovědět
Sl

Slovan

15.1.2024 07:41 Reaguje na Miloš Zahradník
Putina člověk nemůže obviňovat z toho, že by dělal vůči šelmám nějaké pogromy a že by je chtěl vybít… na rozdíl od jeho fanoušků v Evropě. Žádný ochránce asi nezpochybní jejich úspěšné programy na ochranu tygrů či levhartů. To je holá realita. Ale že se z nějakého důvodu neskutečně propojuje vlkobijství s prorusáctvím je taky realita. Na Slovensku spíš medvědovijství. A pokud lidé z SNS propagují zrušení Národních parků a vybíjení určitých druhů, jsou to magoři a nic víc. Nechápu, jak tohle mohli vůbec dostat.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.1.2024 09:01 Reaguje na Slovan
Ta korelace "proruskosti" a vlkobijstvi je zcele prirozene dana demograficky a geograficky. Je to rozdil mezi prazskou kavarnou ktera prirodne atraktivni oblasti statu bere jako hriste pro svoje zabavy (kam patri i pozorovani vlku, "vedecky vyzkum" zmen vegetace v rezervacich atd. atd.) a
venkovem, kde lide maji mene penez ale vetsi kontakt s prirodni realitou ktera je obklopuje. Bursik a Katerina Jau Jau se sotva asi sami budou starat o par ovci, ktere je budou zivit v nejake zapadle obci v prirodne - z jejich hlediska - menecennem (neohranicenem ceduli narodni park) regionu
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.1.2024 13:32 Reaguje na Miloš Zahradník
Slovan Liberec sem stále plete nějakou politiku, koho to zajímá...
Odpovědět
Sl

Slovan

16.1.2024 11:31 Reaguje na Miloš Zahradník
Zahradníku, však vy ani nevíte, co píšete. Nejdřív je to logický nesmysl, teď zase je to naopak logický a "přirozený". Jste asi úplně mimo.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.1.2024 15:42 Reaguje na Slovan
Tak to reknu znova presneji. "Proruskost" a "vlkobijstvi" spolu silne koreluji proste z toho duvodu, ze tyhle postoje jsou charakteristicke pro obyvatele "zapadleho venkova" zatimco prazska (a nasledne i ta malomestska atd. co se po ni opici v domneni, ze metropole je nositelkou nikoliv treba i dekadence a rozvratu ale spolecensko vedeckeho, zeleneho pokroku) kavarna ma vetsinou opacne postoje. Nevidim zadny jiny "logicky" duvod, proc by tyhle dva postoje mely v hlave obcana tohoto statu
korelovat - nez ten vyse uvedeny
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.1.2024 13:31 Reaguje na Slovan
Ulovil vlka trochu mimo sezónu, zaplatil za přestupek a tečka. Tohle srovnávat s nedávným mafiánskými praktikami může jen demograt s kosmetickou vadou. A kdy jsem já tu psala cokoliv o Slovensku, nedejbože komentovala nebo kritizovala, co? Pravdu máte v tom, že kvalifikovaný pán se klidně uchytí jinde, v těžební firmě nebo na MZe, odbor lesnictví... Pro NP také kvalifikaci má, neboť zkoušky z ekologie, botaniky a zoologie jako lesák dělal, na rozdíl od vás a mŽP. Ať si zvolí koho chtějí, hlavně ať pamatují na memento 2 ochránci zdevastovaných českých NP a protlačování 3. NP v kulturní krajině prý kvuli rozvoji turistiky v prý zaostalém kraji. Zbytek nepodložených sprosťáren jde za vámi.
Z článku jsem si vzala trochu tajenou informaci, že Slováci vlka normálně loví, neni tam přísná ochrana jako stále v Česku navzdor doporučení EK. Mohl byste se od nich v tomto učit. Také u nich existují veřejné přístřešky pro přespání v přírodě, v Česku potírané. A příroda jim nekolabuje.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.1.2024 11:46 Reaguje na Jarka O.
Usvědčený pytlák nemá co dělat ředitele NP. U jejich současné garnitury není ale překvapením, že jednou z odborných podmínek je nějaký ten trestný čin. Ideálně prokázaný. Když nevadí premiér s prokázanými vazbami na mafii, proč by mělo vadit nějaké pytláctví...
Lov vlka je na Slovensku stále zakázán. Víte to moc dobře a jen kecáte. Ale nebojte, dříve či později udělá současná garnitura svou a lov bude opět povolen. Otázka je, jak moc zlé to bude.
Proč sem neustále taháte ČR fakt nechápu. Jste se Zahradníkem jak... no raději nic.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.1.2024 12:32 Reaguje na Slovan
Ach jo. Kecáte, urážíte, dejte důkazy. Čtu: "...2012 ulovil vlka v době mimo loveckou sezónu, kdy je jeho lov povolen.." To by bylo krásné, kdyby všichni zastupitelé byli morální a čistí, viďte, a kvalifikovaní. Odpovězte si sám, jestli jsou, dala jsem příklady. Pak bych se pána nemusela zastávat. Jste sám jak kolovrátek, už toho nechte.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

13.1.2024 19:08
Neznam pomery na Slovensku ale porovnam li to s pomery u nas v CR tak zde ma prazska "petikolka" podporu napr. v Krkonosich (a jinde na horach a obecne v "prirodne zvlaste cennych oblastech" - kterym vladnou prodlouzene prsty malostranskych palacu a vrsovickeho ministerstva) casto i vetsi nez v Praze. Analogicky tedy predpokladam ze protificovske nalady budou ve Vysokych Tatrach nebo treba na Chopkllu (pod Tatrami uz to bude jine) nemene silne nez v Blave. Cili - uplne "normalni" boj o moc. Drzim palce Ficovi a spol at ten tlak opozice ustoji, ta minula vlada na Slovensku byla zrejme absolutni katastrofou. Odsouzeny pytlak - to mi prijde podobne dehonestujici oznaceni jako driv, za bolsevika odsouzeny protisocialisticky zivel apod. Cim ze jsou ti vlci (a medvedi) pro fungovani tatranskeho ekosystemu tak nepostradatelni? Cim se lisi ti, co strileji premnozene jeleny v Krnapu od tech, co strileli vlky v Tanapu jednak z jejich pripadneho pocitu, ze vlk do tamniho ekosystemu nepatri (jak takovy vlk koexistuje napr. s prisne chranenymi kamziky?) no a jednak treba i z te touhy po pekne trofeji. (Ja myslivec nejsem, ale nechci moralizovat... :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist