https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-nemecke-kontrarozvedky-nyni-nevidi-duvod-sledovat-klimaticke-aktivisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf německé kontrarozvědky nyní nevidí důvod sledovat klimatické aktivisty

18.11.2022 00:46 | BERLÍN (ČTK)
Šéf německé civilní kontrarozvědky Thomas Haldenwang nyní nevidí důvod, aby jeho úřad sledoval ekologické skupiny, jako je Letzte Generation (Poslední generace), jejíž členové v posledních týdnech pořádali například silniční blokády. Podle Haldenwanga tito aktivisté sice porušují zákon, ale neútočí na liberální a demokratické zřízení, uvedla agentura DPA. Podle šéfa Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje, aktivisté demonstrují, aby vyzvali k akci vládu, což podle něj dokazuje, že respektují demokratické zřízení.
 

Ekologičtí aktivisté z Letzte Generation pořádají blokády silnic nebo se snaží upozornit na své klimatické požadavky akcemi v muzeích. Před časem například vychrstli bramborovou kaši na obraz Claudea Moneta v Postupimi. Mezi akcemi, které vyvolaly největší debaty, patřila silniční blokáda, kvůli které se speciální záchranné vozidlo nemohlo dostatečně rychle dostat k ženě, již srazil těžký nákladní vůz. Podle některých názorů protest zbytečně zpomalil záchrannou akci. Žena následně v nemocnici svým zraněním podlehla.

V debatě o protestech ekologických aktivistů šéf poslanců konzervativní Křesťansko-sociální unie (CSU) Alexander Dobrindt vyzval civilní kontrarozvědku a úřady, aby zabránily vzniku nové Frakce rudé armády (RAF). To byla krajně levicová ozbrojená skupina, která působila v západním Německu od 70. let minulého století a na svědomí má mimo jiné několik lidských životů.

Haldenwang ale uvedl, že kontrarozvědka nemá důvod se aktivisty zabývat, protože neútočí na ústavní systém a demokratické zřízení. "To, že porušují zákon, z nich nedělá extremisty," uvedl šéf tajné služby. Jejich aktivitami se musí spíše zabývat policie a soudy, dodal Haldenwang, podle kterého je Dobrindtův požadavek nesmyslný. Haldenwang také uvedl, že skupina demonstruje, aby přiměla vládu přijmout některá opatření, čímž ukazuje, že respektuje demokracii.

Haldenwangovo prohlášení kritizovali politici z CSU i krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD). Politici této strany se kvůli extremismu v minulosti dostali do hledáčku tajné služby.

Podle stanice Deutsche Welle skupina Letzte Generation žádá po vládě například obnovení celostátní jízdenky do veřejné dopravy za devět eur měsíčně nebo zavedení maximální povolené rychlosti 100 kilometrů za hodinu na dálnicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist