https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-osn-vyzval-k-intenzivnejsimu-boji-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf OSN vyzval k intenzivnějšímu boji proti změnám klimatu

3.12.2018 12:28 | KATOVICE (ČTK)
Změny klimatu jsou pro mnoho lidí, oblastí a států po celém světě již nyní "otázkou života a smrti", prohlásil António Guterres. Ilustrační snímek.
Změny klimatu jsou pro mnoho lidí, oblastí a států po celém světě již nyní "otázkou života a smrti", prohlásil António Guterres. Ilustrační snímek.
Foto | UN Geneva / Flickr
Generální tajemník OSN António Guterres při dnešním oficiálním zahájení světové konference o klimatu důrazně vyzval představitele téměř 200 účastnických států k aktivnějšímu boji proti globálnímu oteplování. Změny klimatu jsou pro mnoho lidí, oblastí a států po celém světě již nyní "otázkou života a smrti", prohlásil.
 

Pokud lidstvo selže, Arktida a Antarktida se bude dál rozehřívat, korály budou hynout a hladina moří bude stoupat. Ještě více lidí bude umírat kvůli znečištění ovzduší a nedostatku vody, poznamenal také Guterres ve svém projevu na úvod konference v polských Katovicích.

Hlavním cílem 24. konference OSN o změnách klimatu (COP24) je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015. Pařížskou dohodou se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty "výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně" v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Tedy proti období 1850 až 1900.

Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by podle odborníků oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů. "Většina zemí, které nesou největší zodpovědnost za exhalace skleníkových plynů, navíc při plnění svých slibů z Paříže zaostává," upozornil Guterres. "Potřebujeme větší ambice a více konkrétních činů," řekl generální tajemník OSN, podle něhož je nutné odvrátit "globální klimatický chaos".

Guterres zdůraznil, že není čas na nekonečná jednání. "Podle Světové meteorologické organizace (WMO) bylo 20 nejteplejších roků v historii měření zaznamenáno v posledních 22 letech. Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře je nejvyšší za poslední tři miliony let a emise dál rostou," uvedl Guterres.

Konference, jíž se účastní více než 190 zemí, včetně České republiky, začala v neděli plenárním zasedáním. Dnes se k účastníkům konference připojují ministři a někteří nejvyšší představitelé účastnických zemí. Českou delegaci vede na COP24 ministr životního prostředí Richard Brabec. Schůzka potrvá do 14. prosince.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MD

Miloslav Dědek

3.12.2018 16:01
Řešení problému globálního oteplování je známé. Smutnou skutečností je, že stávající globální mocensko-politické struktury nejsou schopné toto řešení důsledně realizovat. Ve výrobě, výzkumu, vědě a v dalších oblastech se rychle a úspěšně vyvíjejí velké globální organizace. Naproti tomu vývoj globální mocensko-politické struktury stagnuje. Je nejvyšší čas začít efektivně omezovat příčiny oteplování atmosféry, ale stávající mocensko-politické struktury to nejsou schopné realizovat a podobně tomu je i při řešení mnoha dalších závažných globálních problémů lidstva. Jedna z možných cest k vytvoření celosvětové mocensko-politické struktury, která budou schopná efektivně realizovat nejen opatření proti oteplování atmosféry, je uvedena v článku OTEVŘENÝ DOPIS POLITICKÝM STRANÁM VE VŠECH STÁTECH SVĚTA - http://miloslav7.blogspot.com/2018/04/otevreny-dopis-politickym-stranam-ve.html
Dosažená úroveň rychle se vyvíjejících výrobních prostředků a poznání je v příkrém rozporu s chaoticky se měnícími a v podstatě stagnujícími organizacemi mocensko-politických struktur. Důsledkem toho je, že budoucnost lidstva se předvídá podobně jako se předpovídá počasí. Je nejvyšší čas vytvořit globální mocensko-politickou organizaci, která bude centrálně řídit vývoj celého světa. Tato globální mocenskopolitická struktura bude mít předpoklady a podmínky pro systematické a cílevědomé plánování budoucnosti lidstva v globálním měřítku. Lidstvo bude do budoucnosti kráčet demokraticky zvolenou cestou, tj. cestou, kterou si bude přát většina pozemšťanů.
Jak na to? Viz: TEORIE VŠEVÝVOJE -. http://miloslav7.blogspot.com/2014/01/teorie-vsevyvoje.html
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.12.2018 16:52
Problém je, že kolem roku 1900 byla na Zemi poslední "malá doba ledová", byť méně výrazná než ty předchozí, ale je zde zřetelné ochlazení a čas od Daltonova minima (1790 - 1830) je +- stejný jako odstup Daltonova minima od Maunderova minima (1638 - 1715).

Na tuhle teplotu se dostaneme až s dalším minimem, které by mělo přijít do pár let. A zcela přirozenou cestou, bez uhlíkové hysterie.

Jinak díky panu Miroslavu Dědkovi. Bezelstně nám ukazuje, jak má být fiktivního lidmi způsobeného oteplování zneužito k nastolení totalitních režimů, tentokrát pod praporem ekologie.
Odpovědět
Anyr

Anyr

3.12.2018 17:31 Reaguje na Jan Šimůnek
Budu opět psát velmi "lidově".
Vliv CO2 na oteplování je vědecky ověřený fakt. Způsoby pohlcování či "uložení" uhlíku v zemi a v rostlinách jsou další vědecká fakta.
Hádám, že skleníkový efekt, respektive to, jak funguje, je všem lidem se ZŠ známý.

Přijde člověk. Docela solidně zalesněnou planetu přemění v planetu zalesněnou dost sporadicky. Následně začne na povrch tahat "uložený uhlík" ve formě uhlí a ropy, k tomu zemní plyn (i když ano, uznávám, ten je oproti uhlí a ropě celkem v pohodě), a navíc to začne spalovat - to jest uhlík (a jiné věci) uvolňovat zpět do atmosféry. Nu a díky bezlesí (často až bezpřírodí, abych tak řekl) nemá co všechen ten uhlík (a další věci) brát z atmosféry zpět.

Mužeš mi - a nám všem - demonstrovat, jak by člověk NEMOHL mít vliv na oteplování planety, když se chová jako čuně, při všem svém rádoby vzdělání a inteligenci? Nebo věříš de facto v neexistenci atmosféry, kde se nic nehromadí, žádný skleníkový efekt neprobíhá, a na Zemi je teplota celkem fajn jen proto, že nás přes den ohřeje Sluníčko, a do rána to nestačí tolik vychladnout, respektive tolik tepla utéct do Vesmíru? XD

PS: Jo, já vím. Neměl bych se rozčilovat. Když si ale vezmu, že takové hvězdy jako ty pak vesele konzumují a kynou a shromažďují a spotřebovávají s tím, že "člověk nic, to všechno doba ledová", tak bych udělal díru do stolu.

A pro pana Dědka nahoře: díky demokracii vládne Babiš se Zemanem. Zloděj, podvodník, lhář a megaznečišťovatel, a druhý sprostý, narcistický, sebe a Putina milující budovatel stamiliardových projektů na LODNÍ dopravu ve VYSYCHAJÍCÍ STŘEDNÍ EVROPĚ. Už chybí jen plán na vybudování moře, fakt že jo.
Jestli někdo potřebuje důkaz, že demokracie nefunguje, tak ho má dnes všude kolem ;) Když blbost převládne, tak je to sice demokratické, ale kde je to dobro v tom? Kéž by vládli vzdělanci, odborníci, praktici, a hlavně nepolitici. Lůza ať je pak ráda, že jí někdo zabrání umřít žízní a vedrem.
Odpovědět

Jan Škrdla

3.12.2018 22:54 Reaguje na Anyr
Někdy jsem slyšel nebo četl, že demokracie znamená, když se kvalifikovaná menšina podřizuje nekvalifikované většině (nebo tak nějak). Jinak zvolení těch dvou pánů, na které mám podobný názor, je toho příkladem.
Naštěstí jsou i případy, kdy většinou lidí zvolení zástupci si nechají poradit od vzdělanců, odborníků nebo praktiků. Pokud k tomu dojde, tak je to převážně na komunální úrovni.
Odpovědět
VK

Václav Kain

4.12.2018 07:39
Tento boj nemůžete nikdy vyhrát.Je to jenom takové plašení za kterým se ukrývá byznis.Ani zmínka o tom,že je země přelidněná a bude hůř.Můžeme brát jednu zemi za druhou (mimo těch civilizovaných)kolik měli obyvatel např. před 50 lety a kolik jich mají dnes.A počet bude neustále narůstat.Kam to tak asi může vést?
Odpovědět

4.12.2018 09:48
@Anyr
"Vědecky ověřený fakt" je skutečnost, že v kyvetě naplněné směsí plynů chytá CO2 dlouhovlnné IR záření a ohřívá ji. Všechno ostatní jsou spekulace, které jsou v rozporu s pozorováním.
Ví se, že vyšší koncentrace CO2 podporuje zazeleňování pouští (byť environmenatalisté tvrdí opak), což vede ke chladnutí planety jako celku, ví se, že současná eutrofizace moří podporuje záchyt CO2 planktonem a jeho dlouhodobější utilizaci na mořském dně (existuje i projekt "hnojení" moře mikroprvky, který by tento efekt posílil, ale nedají se na tom podvodně vydělat miliardy, takže to zelení nepodporují). Nedávno byla objevena produkce "skleníkového" metanu pod ledovci, jejichž roztátím zmizí.
Tušíme, že existuje řada dalších zpětných vazeb, o nichž nic nevíme.
Naopak víme, že lidstvo vždy prosperovalo v obdobích, kdy bylo tepleji než dnes (a žádné katastrofy typu "hoření a výbuchy permafrostu" a další, kterými nás straší ekologové, se nekonaly).
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.12.2018 09:58
@Anyr
Vědecky ověřený fakt je, že v kyvetě naplněné CO2 zachytává tento plyn dlouhovlnné IR záření a ohřívá ji.

Víme, že vztah koncentrace CO2 v atmosféře a klimatu takto přímočarý není.
- CO2 podporuje zazeleňování pouští (přestože ekologové tvrdí opak), a tím planetu chladí
- Současná eutrofizace moří paradoxně napomáhá utilizaci CO2 do planktonu (a následně do mořských sedimentů). Existuje i projekt podpory tohoto jevu "hnojením" moří mikroprvky, ale nedají se na tom trhnout miliardy, na rozdíl od neúčinných nebo kontraproduktivních projektů typu "biopaliva", "sluneční elektrárny", "větrníky", takže to ekologové nepodporují.
- Víme, že pod ledovci vzniká řádově silněji skleníkový plyn metan, jehož produkce se jejich roztáním zastaví.

Současně je těm prozíravějším z nás jasné, že existuje řada dalších vztahů a vazeb, o nichž nic nevíme.
Víme ovšem zcela empiricky, že lidstvo nejvíce prosperovalo v obdobích, kdy bylo tepleji než dnes. A zároveň víme, že se v těch obdobích nekonaly žádné katastrofy, kterými tč. straší ekologové (výbuchy metanu z permafrostu apod.).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist