https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-tatranskeho-narodniho-parku-byl-v-roce-2014-usvedcen-z-upytlaceni-vlka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf Tatranského národního parku byl v roce 2014 usvědčen z upytlačení vlka Aktualizováno

11.1.2024 13:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Robert Olexa.
Robert Olexa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | TANAP
Peter Olexa, nově zvolený šéf správy Tatranského národního parku, rezignoval na svou funkci. Stalo se tak poté, co slovenská média zveřejnila informaci, že Olexa v roce 2012 ulovil vlka v době mimo loveckou sezónu, kdy je jeho lov povolen. Lebku vlka si ponechal jako trofej. Informace přinesl web Korzár Spiš či Aktuality.sk. O následné rezignaci informovalo dnes večer slovenské ministerstvo životního prostředí.
 
Peter Olexa byl v roce 2014 Okresním soudem v Popradu uznán vinným z pytláctví a uložil mu pokutu 300 eur a propadnutí lebky vlka a zbraně.

Ministerstvo životního prostředí vybralo ředitele nejstaršího slovenského národního parku za zavřenými dveřmi. Peter Olexa je vystudovaný myslivec, v minulosti pracoval jako lesní dělník. V oblasti ochrany přírody dosud nepracoval. Chtěl se zabývat nemovitostmi a do národního parku umístit losy. V minulosti neúspěšně kandidoval na obecního a krajského zastupitele za stranu Život - Národní strana, jejímž předsedou byl současný ministr resortu Tomáš Taraba.

Peter Olexa byl vedením parku dočasně pověřen už v listopadu 2023, kdy nahradil Pavla Majka. Toho v listopadu 2023 odvolal ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Majko odešel z čela TANAPu po 16 letech, ve funkci byl od března 2006. Jeho odvolání oznámil státní tajemník ministerstva životního prostředí Filip Kuffa bez uvedení důvodů odvolání.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

11.1.2024 14:22
SNS- to je ta strana, kde ministryně kultury neumí ani řádně slovensky ? ministr ŽP jmenuje do čela Tanapu pytláka, to je slušná partička-) slovenská politika to je ještě větší bizár než u nás
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2024 15:20 Reaguje na Robert Jirman
Říká se že z pytláka bývá nejlepší hajný. Možná proto ho tam dosadili.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

11.1.2024 15:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
👍 Tak.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

13.1.2024 15:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Z veznu a disidentu se stavaji casem presidenti nebo aspon ministri - a z pytlaku strazci narodnich parku... Rezimy se meni a tim i spolecenske hodnoceni prislusnych akteru... Strasky byl dle meho nazoru rozumny clovek nejen jako banker a ministr dopravy, ale i jako milovnik Sumavy - kterou mel celou prochozenou. Tak jako nejmenovana ministryne vyzkousela osobne - nebo se tim aspon chlubi - mnohe strelne zbrane zatim tedy krome tech atomovych
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2024 14:55
U nás to není jiné. Národní park Šumava jednu dobu řídil bývalý ministr dopravy Stráský, který k tomu neměl vůbec žádnou kvalifikaci. Prostě to byla politická trafika.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.1.2024 15:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ten byl zasloužilej turista, pro kterýho byly vlaky zbytečnost.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

11.1.2024 18:55
Preji Slovakum vse dobre, a zda se ze s novou vladou tam vane i novy vitr v institucich jako je Tanap, drive ovladany zelenymi fanatiky mozna horsimi nez ti, kteri zdevastovali lesy u nas na Sumave...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

11.1.2024 19:03 Reaguje na Miloš Zahradník
A skoda, ze se uz nedoziju momentu, kdy sef Tanapu bude mit v kancelari jako trofej lebku posledniho tatranskeho medveda. Opravdu jsou ti premnozeni medvedi nutni pro jakesi "udrzovani ekologicke rovnovahy" v Tanapu. Pamatuji doby, kdy medved tam byl atrakce o ktere se rado mluvilo a skoro nikdo ho nikdy kvuli jeho plachosti nevidel. To byly casy, kdy se dalo bivakovat na hrebeni Rohacu nebo u ples bez strachu, ze v noci mne prijde ocuchat a pripadne ohrozit takovyhle predator. Medvedi patri do Skalistych hor, do lesu severniho Ruska a na Sibir samozrejme. Napriklad ale v Alpach meli zatim docela rozum a medveda tam - vyjma ojedinelych rezervaci - nikde nenechali znovu se rozsirit
Odpovědět
sv

sv

12.1.2024 18:36 Reaguje na Miloš Zahradník
Ano, s novými mafiánskými sviněmi ve slovenské vládě zavál na Slovensku odér žumpy, hnědý fanatiku.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

13.1.2024 15:34 Reaguje na sv
Zkuste se pod Tatrami trochu projit a pohovorit s mistnimi lidmi o tamni politice. Nejspis to vidi jinak...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.1.2024 21:26
Když byl do čela Tanapu jmenován ministrem ŽP pytlák, který v oblasti ochrany přírody dosud nepracoval, kdo mohl být za nové vlády na Slovensku jmenován do čela policie a soudů? Vrah, mafiáni, zasloužilí zloději a kolaboranti?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist