https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sefka-ek-doporucila-stahnout-navrh-na-omezeni-pouzivani-pesticidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéfka Evropské komise doporučila stáhnout návrh na omezení používání pesticidů

7.2.2024 01:40 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová včera doporučila stáhnout návrh Evropské komise na omezení používání pesticidů, tedy chemických přípravků na ochranu rostlin. Během svého vystoupení na plenárním zasedání ve Štrasburku návrh označila za "symbol polarizace". "Naši zemědělci si zaslouží, abychom jim naslouchali," prohlásila v reakci na protesty farmářů, které v uplynulých týdnech zasáhly celý evropský kontinent.
 

Loni na podzim návrh, který měl do roku 2030 snížit používání pesticidů v EU na polovinu, odmítli i europoslanci, proti jich hlasovalo 299, normu podpořilo jen 207 evropských zákonodárců a 121 se zdrželo hlasování.

"Vím, že se obávají o budoucnost zemědělství a o svou budoucnost farmářů. Vědí ale rovněž, že zemědělství musí přejít na udržitelnější model produkce, aby jejich farmy zůstaly ziskové i v následujících letech," uvedla von der Leyenová.

Evropské farmáře trápí drahé úvěry, tlak na ceny, výkyvy počasí a také levný dovoz, hlavně z Ukrajiny. Stěžují si ale i na přílišnou regulaci a omezení, která s sebou přináší unijní boj se změnami klimatu.

Čeští europoslanci rozhodnutí šéfky Evropské komise vítají a poukazují, že k návrhu se již dříve vyjádřil negativně Evropský parlament. Podle lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové krok může "přispět k argumentaci, že komise naslouchá zemědělcům a že se k tématu vrátí po diskuzi s nimi". Podle Mikuláše Peksy (Piráti) nebyl návrh technicky dobře připraven. "Podle nás je potřeba podpořit formy hospodaření, které snižují závislosti na pesticidech a nikoliv stanovovat kvóty na používání pesticidů," uvedl. Europoslanec Martin Hlaváček (ANO) vnímá oznámení jako předvolební krok a snahu naklonit si zemědělce, které podle něj von der Leyenová a ostatní členové Evropské komise "čtyři a půl roku neposlouchali".

Sdružení farmářů v EU COPA-COGECA slova předsedkyně Evropské komise uvítalo. "Komise konečně uznává, že její přístup nebyl správný, a tak posiluje důvěryhodnost a důležitost současného strategického dialogu," uvedla šéfka sdružení Christiane Lambertová na sociální síti X.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

7.2.2024 05:30
Když viděla protestující zemědělce, tak se jí stáhly půlky a následně stáhla i návrh.
Bruselská kasta žije tak odtržena od těch dole, že na ni působí jedině strach, že bude smetena.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.2.2024 07:19 Reaguje na Richard Vacek
Přesně tak. A pokud EU budou řídit takoví zoufalci jako Leyenová, nelze se nadít ničeho rozumného. Ale ostatně, to, proč se do vrcholných pozic dostávají, a nejen u nás, lidé bez kompetencí a v podstatě psychopaté, popisuje ve svých pracech dr. Koukolík.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2024 07:38 Reaguje na pavel peregrin
V červnu jsou eurovolby, i my se můžeme zasadit o to, aby se EK skládala z lidí nepotřebujících každodenní péči psychiatra.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.2.2024 09:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, jste si jistý, že ti, kdo by mohli nahradit stávající, nejsou jeden a tentýž materiál? Já vím, řekne se, někdo to dělat musí, ale nejlépe by bylo, kdyby žádná EK neexistovala a model se vrátil do dob EHS.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 16:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jako, je dobré k těm volbám jít a volit ty, kteří nejsou úplní magoři. Na druhou stranu jsme už mnohokrát viděli, jak 4 eurohujeři hlasují jak hlasují, všech zbylých 17 e-poslanců jinak (tedy za ČR cca 80%) a jak to bylo stejně na pikaču.

Na druhou stranu, když člověk vidí přerod opozičního eurorealisty až euroskeptika příchodem do Strakovky v eurohujera jak víno ... co čekat.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 16:52
Uršulka by si zjevně ráda práskla ještě jedno období:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist