https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sefka-ek-i-europoslanci-podporili-priority-ceskeho-predsednictvi-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéfka Evropské komise i europoslanci podpořili priority českého předsednictví EU

6.7.2022 18:13 | ŠTRASBURK (ČTK)
České předsednictví Evropské unie v době pokračující ruské agrese na Ukrajině přichází v pravou chvíli. V reakci na dnešní projev premiéra Petra Fialy v Evropském parlamentu to řekli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf nejsilnější europoslanecké frakce lidovců Manfred Weber. Stejně jako další europoslanci se shodli, že Česko má před sebou řadu složitých výzev od zajištění jednoty pro další podporu Ukrajiny přes odbourávání energetické závislosti na Rusku až po zmírnění dopadu inflace na občany EU. Někteří poslanci požadovali aktivnější přístup i k dalším tématům.
 

Von der Leyenová připomněla odpor obyvatel tehdejšího Československa proti sovětské invazi v roce 1968 a přirovnala jej k současnému odporu Ukrajinců proti ruským agresorům. "Proto si těžko dovedu představit zemi, která by byla vhodnější pro předsednictví v Radě EU než Česko," prohlásila šéfka unijní exekutivy. Unie podle ní ve spolupráci se zeměmi skupiny G7 během českého předsednictví chystá konferenci o poválečné rekonstrukci Ukrajiny. Během následujícího půlroku by také EU měla zrychlit přechod k obnovitelným zdrojům, který pomůže ukončit závislost na ruské ropě či plynu, řekla von der Leyenová.

Zástupci poslaneckých klubů většinou priority českého předsednictví označovali za správně zvolené, někteří však měli kritické připomínky a volali po větší aktivitě v dalších oblastech. Předsedkyně socialistů Iratxe Garcíaová požadovala větší důraz na sociální otázky, o výraznějším zmírňování dopadů krize na občany mluvila liberální místopředsedkyně EP Dita Charanzová.

Zástupce zelených Jordi Solé zase hovořil o změnách unijních smluv, které podporuje většina europoslanců, nikoli ale členských států. Člen liberální frakce Guy Verhofstadt vyzval české předsednictví ke svolání konventu, který by na základě výsledků v květnu skončené debaty s občany rozhodl o změně základních pravidel včetně ukončení povinné jednomyslnosti hlasování členských zemí v zásadních otázkách.

"Přestaňte pouze používat slova Václava Havla a začněte jednat jako Havel," kritizoval Verhofstadt počínání české vlády, které je podle něj málo aktivní. Podle Fialy se Česko nestaví proti změnám smluv z principu, nelze ale upřednostňovat rychlost a emoce před důkladnou rozvahou.

Poslanci také vyzývali Fialu, aby se Česko soustředilo na dojednání co největšího počtu návrhů z klimatického balíčku, který má pomoci EU v přechodu k uhlíkové neutralitě. O bezprecedentní sadě norem včetně zásadního omezení prodeje benzínových a naftových aut bude české předsednictví s poslanci jednat po prázdninách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist