https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-asi-umozni-uradum-kontrolovat-otop-v-domacich-kotlich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát asi umožní úřadům kontrolovat otop v domácích kotlích

18.10.2016 11:57 | PRAHA (ČTK)
Prověrky by měl zákon umožnit úřadům od příštího roku. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun.
Prověrky by měl zákon umožnit úřadům od příštího roku. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun.
Senát asi umožní úřadům kontrolovat otop v domácích kotlích. Schválení dnes Senátu doporučil jeho ústavně-právní výbor. Rozhodl tak přes námitky pravice, která pravomoc pokládá za omezování domovní svobody a chce ji kvůli tomu napadnout u Ústavního soudu. Změnu má přinést novela o ochraně ovzduší. Horní komora ji má projednat ve středu.
 

Prověrky by měl zákon umožnit úřadům od příštího roku. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun. Prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele písemně vyzvat, aby zjednal nápravu a informovat ho, co v opačném případě může nastat.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) věří tomu, že novela před soudem obstojí. Kontrola by podle novely připadala v úvahu teprve při opakovaném podezření na porušení zákona. Podobná úprava se používá i při obraně proti hluku. Ministerstvo sází na preventivní účinek normy. Aktuálně podle něj obce nemají možnost spalování různých materiálů postihnout, i když je zakázané.

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma rovněž upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Nebudou se navíc vyhlašovat smogové situace nebo regulace při zvýšené koncentraci některých látek v ovzduší, pokud rychle poklesnou. Do zákona se také dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu.

Novela by na návrh výboru pro životní prostředí mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy. Umožní zavést pro ně emisní limity.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

18.10.2016 17:32
Tak se nám ty totalitní manýry státu z 50 let!!! minuleho století pěkně po "demokraticky" opět vrací do života. To je skvělá zpráva pro demokraci a ústavní pořádek pR. Jen tak dál, regulovat a kontrolovat a lze s úspěchem Předpokládat, že k příštím parlamentním volbám půjde asi tak 20% voličů.K čemu volit politiky, který místo rozvoje demokracie mají jedinou starost - jak občana podle svých představ umravnit, omezit, zaregistrovat......
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

19.10.2016 08:17 Reaguje na Milan Milan
Tak, nevím, kdo je horší pro diskusi, zda ta novinářská lúza, která se profiluje jen skandálním vyjadřováním nebo ti regulátoři, kteří by chtěli organizovat život jen § a §. Vy se zařazujete k té lúze.
Jen tak mimochodem, ta vaše hypotéza, že volební účast klesá z Vámi uvedených důvodů, tak z těmi se já absolutně neztotožňuji. Já si naopak myslím, že volební účast klesá, z úplně jiných příčin, jen ne z těch co uvádíte.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist