https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-ek-by-nemela-urcovat-clenskym-zemim-prubezne-zasoby-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát: Evropská komise by neměla určovat členským zemím průběžné zásoby plynu

19.5.2022 01:03 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Senát se ve shodě s vládou postavil proti tomu, aby Evropská komise (EK) určovala jednotlivým členským státům, jak velké zásoby plynu mají mít během roku. Měla by tyto cíle určit jen na úrovni celé EU. Horní komora se na tom shodla s vládou při projednávání návrhu nařízení EK o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek plynu, které souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu.
 

"Členským státům by měla být poskytnuta větší flexibilita při dosahování povinné minimální úrovně naplnění zásobovacích zařízení," konstatoval Senát. Souhlasil s vládou také v tom, že cíle měly být stanovovány spíše na úrovni EU, zejména s ohledem na skutečnost, že obchodníci s plynem uskladňují plyn i mimo státy, v nichž působí. Senát i vláda se obávají, že nesplnění nezávazných průběžných cílů by umožňovalo EK nařídit členským státům nové povinnosti a konkrétní kroky k naplnění cílů.

Návrh počítá s tím, že všechny členské státy by měly mít do 1. listopadu zásobníky plynu letos naplněny z 80 procent, v následujících letech z 90 procent. Míra zásob v průběhu roku je podle návrhu nařízení pro každý stát jiná. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) se během vyjednávání o konečné podobě nařízení podařilo dosáhnout alespoň toho, že bude zohledněna i spotřeba plynu v jednotlivých zemích, nejen kapacita zásobníků.

Navrhovaná opatření musejí být podle Senátu časově a technicky proveditelná a musejí zohledňovat specifické podmínky v jednotlivých členských státech. K postupnému snižování závislosti na zemním plynu přispěje kombinace několika faktorů, včetně využívání obnovitelných zdrojů a jaderné energie.

Členským státům by měl být podle Senátu jasně garantován přístup k zásobám zemního plynu, který mají uskladněný v zásobnících na území jiného členského státu. Horní komora zároveň podpořila vládu v zavedení motivačního režimu pro obchodníky se zemním plynem, zejména ve formě finančních pobídek, státních kompenzací či půjček, s cílem zajistit včasné a řádné naplnění zásobovacích zařízení na území ČR.

Motivovat k naplňování zásobníků má obchodníky mimo jiné krizové opatření, které Síkelovo ministerstvo vydalo 28. dubna. Na jeho základě se podle ministra uskutečnily první aukce, při nichž stát finančně podporuje ukládání plynu do zásobníků tak, aby obchodníkům vyrovnal mimo jiné cenový rozdíl mezi aktuální cenou a cenou podle termínovaných kontraktů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

19.5.2022 06:05
Jo jo senát se postavil proti a postavila se i vláda.Ono,ale jde o to,aby ste do těch zásobníku měli co cpát chytrolíní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist