https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-nebude-resit-zmeny-dotacni-podpory-zemedelcum-jak-chtel-i-stan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát nebude řešit změny dotační podpory zemědělcům, jak chtěl i STAN

20.1.2022 15:13 | PRAHA (ČTK)
Senát se nebude zabývat nastavením dotační podpory zemědělcům, jak to chtěli senátoři za STAN, Piráty, ANO a ČSSD. Horní komora v rámci schvalování programu schůze nepřijala návrh, aby zaujala stanovisko ke stanovení přerozdělovací platby v rámci společné zemědělské politiky EU. K přijetí chyběly tři hlasy. Proti byli zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.
 

Předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) zdůvodnil odmítavé stanovisko mimo jiné tím, že nebyl čas na dostatečné projednání podkladů návrhu, který předložil předseda senátorů opozičních ANO a ČSSD Jaroslav Větrovský (ANO). Ani senátorům za Starosty se nelíbí, že vláda úpravou dotačních pravidel přesunula část peněz od velkých podniků k menším zemědělcům. Zároveň se sníží maximální výše investičních dotací.

Proti změnám vystupují zejména velké zemědělské podniky. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR vyzvaly zemědělce, aby dnes na protest vyjeli se svou technikou na silnice.

Aktuální vládní návrh dotační podpory zemědělců podle senátora Petra Štěpánka z klubu STAN vážně ohrožuje potravinovou bezpečnost České republiky. "Chápeme podporu malých zemědělců, ale musí být vyvážená a hlavně srovnatelná se sousedními státy. Dotace do zemědělství jsou poskytovány především z důvodu zajištění výroby kvalitních potravin za sociálně přijatelné ceny. Tyto potraviny produkují především střední a velké podniky," uvedl Štěpánek.

Vláda by podle Starostů měla přehodnotit nastavení plateb na hektar zemědělské půdy tak, aby producenti potravin mohli být konkurenceschopní a nemuseli rušit neefektivní provozy. "Bez chovu skotu a prasat dojde k masivnímu propouštění na venkově, což bude mít nedozírné a nenávratné dopady a povede to k jeho vylidňování," uvedl Štěpánek.

Senátoři v úvodu schůze uctili minutou ticha památku nedávno zesnulého předsedy Evropského parlamentu Davida Sassoliho a bývalého předsedy horní komory Jaroslava Kubery (ODS), který zemřel právě před dvěma lety. Senátoři si jeho odkaz připomenou během krátkého pietního shromáždění v poledne u Kuberovy lavičky na nádvoří Valdštejnského paláce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

21.1.2022 06:03
Senátoři nerozumí vůbec ničemu ( a když rozumí, tak z toho vyjde něco co úmyslně škodí České republice ) a jak by mohli rozumět zemědělství.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.1.2022 07:24 Reaguje na Václav Hellebrand
nikdo neví všechno ale pokud tomu nerozumí, aspoň ať nepřekáží. Podpora agrobaronů a akciových společností i se zahraničním vlastnictvím musí končit...potřebujeme skutečné zemědělce ne ty, kteří obrací vidlemi dotace a ještě je vyvádí do zahraničí
Odpovědět
JS

Jiří S

21.1.2022 11:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Proč je vlastně agrobaron špatný? Definujte mi styl jeho hospodaření, kteří to jsou v ČR?

Se zahraničním kapitálem samozřejmě s vámi souhlasím.
Odpovědět
MM

Miroslav Matucha

21.1.2022 20:06 Reaguje na Jiří S
Před 100 lety v zemědělství pracovalo 30% obyvatel, nyní jen 3%. Agrobaron se vyznačuje nízkým procentem pracovníků na hektar oproti malým zemědělcům, výroba laciných ( do doby než ovládne trh)ale taky nekvalitních potravin - klecové chovy, výkrm masa obilovinami, velké výměry půdu devastují, používání pesticidů a herbicidů, nakupuje málo techniky ( nevýhodné pro průmysl ), hromadění dotací umožňuje skupovat půdu a dále rozšiřovat svoje imperium, možnost vyšších investic opět díky dotacím ke kterým má lepší přístup než malý. Je to ekonomické ale devastační pro přírodu, trh a při naakumulaci velké ekonomické síly i devastační pro ostatní zemědělce i stát. ( příklad Babiš ).
Odpovědět
JS

Jiří S

24.1.2022 06:51 Reaguje na Miroslav Matucha
Pane Matucho, děkuji za odpověď, z té lze usoudit, že nemáte o zemědělství ani páru.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist