https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-odmitl-povinny-podil-tuzemskych-potravin-v-obchodech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v obchodech Aktualizováno

18.3.2021 14:28 | PRAHA (ČTK)
Evropská komise varovala, že v případě přijetí kvót se Česko může dočkat z Bruselu žaloby. Novela ve sněmovní verzi by narušila soutěžní prostředí nejen v České republice, ale také v Evropské unii. Ilustrační foto
Evropská komise varovala, že v případě přijetí kvót se Česko může dočkat z Bruselu žaloby. Novela ve sněmovní verzi by narušila soutěžní prostředí nejen v České republice, ale také v Evropské unii. Ilustrační foto
Foto | Anna Shvets / Pexels
Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Novelu zákona o potravinách, která měla kvóty zavést od příštího roku, dnes vrátil Sněmovně s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu. Do vládní novely se kvóty dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Kvóty by se měly vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na zákonem stanovené potraviny. Očekává se, že Poslanecká sněmovna kvóty znovu už nepodpoří.
 

Evropská komise varovala, že v případě přijetí kvót se Česko může dočkat z Bruselu žaloby. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna již dříve uvedl, že novela ve sněmovní verzi by narušila soutěžní prostředí nejen v České republice, ale také v Evropské unii.

Vyřazení kvót dnes před senátory podpořil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Opatření je podle něj nešťastně napsané, velké části zemědělců a potravinářů by mohlo ublížit a není ani vymahatelné.

Senát odmítl také návrh, aby dozor nad restauracemi a obdobnými stravovacími zařízeními přešel z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

O podobě novely nyní rozhodne Sněmovna. Dostane se k tomu zřejmě až v dubnu. Pokud by chtěla Senát přehlasovat a setrvat na svojí verzi, bylo by zapotřebí alespoň 101 poslanců. Proti kvótám se již dříve vyslovil i premiér Andrej Babiš (ANO), a je tedy pravděpodobné, že poslanci jeho hnutí už je nyní ve Sněmovně nepodpoří.

Zastánci sporného ustanovení argumentují tím, že i koronavirová krize ukázala, jak je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako zahraniční. Novinku podpořily například Agrární komora ČR nebo Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků.

Kvóta se nemá týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Senát také odmítl další poslanecký pozměňovací návrh, který převádí dozor nad restauracemi a dalšími otevřenými stravovacími provozy z hygienické služby na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ve Sněmovně s ním přišel poslanec ČSSD Jan Birke. Podle Birkeho umožní změna mimo jiné to, aby krajské hygienické stanice uvolnily desítky pracovníků z dozoru nad restauracemi na řešení epidemiologické situace. Navíc se tak podle něj dokončí přesun dozoru nad tímto typem provozů veřejného stravování pod ministerstvo zemědělství.

Senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL a nezávislí) poukazoval například na to, že převod pravomocí nepodporují odbory, Svaz obchodu a cestovního ruchu ani Česká lékařská komora. Zastřešení pod potravinářskou inspekcí podle něj přináší riziko ovlivňování a přílišné provázanosti. Návrh senátního výboru pro zdravotnictví, který pravomoci vrací zpět, podle něj jen ruší to, co v době plného využití hygieniků schválila Sněmovna bez projednání. Ve Sněmovně převod pravomocí na SZPI odmítl i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jitka Seitlová (KDU-ČSL a nezávislí) argumentovala tím, že je nedostatek odborníků v ochraně veřejného zdraví. Pokud přejdou kontrolní kompetence na ministerstvo zemědělství, situace se nespraví, uvedla. Podle ní jde o nebezpečné hry o větší kompetence.

"Tady nejde o hry, tady jde o spotřebitele," ministr Toman. Převodu kompetencí se zastal s tím, roli krajských hygienických stanic v ochraně veřejného zdraví nikdo neodebírá a zákon o ochraně veřejného zdraví není dotčen. "My se nikam nevlamujeme," řekl. Potravinářská inspekce je podle něj dostatečně vybavena a její kontroly mají výsledky. Změny se zastal i Petr Šilar (KDU-ČSL). Zruší se tak podle něj situace, kdy dvě dozorové organizace kontrolují v jedné provozovně totéž.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

18.3.2021 16:16
Senátoři jsou " na hlavu ", když odmítají podporu místních sedláků a tím i tvorbu krajiny.
Odpovědět

Jirka Černý

18.3.2021 16:39 Reaguje na smějící se bestie
Ne, na hlavu byli ti co tohle v njaké podobě nezajistili před cca 20 lety, teď už je pozdě a pokud to myslí vážně musí na to jinak.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.3.2021 16:53 Reaguje na Jirka Černý
V těch předpisech je takový guláš a jsou tak nejednotné, že umožňují celou řadu podfuků. Kupříkladu stačí, když Anofert doveze z Polska maso, v nějaké svojí masně ho zpracuje na salámy a už se jedná o český produkt. Český zemědělec utře hubu a Bureš se nabalí.
Odpovědět

Jirka Černý

18.3.2021 17:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tímhle způsobem se vyrábí i "německá" ocel. Kvalitní "Norská" litina to samé. Papír snese všechno.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.3.2021 17:11 Reaguje na Jirka Černý
Takže mi tím potvrzujete to, co tvrdím už dávno, že ty kvóty jsou pitomost.
Odpovědět

Jirka Černý

18.3.2021 17:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Samozřejmě že jsou pitomost, ale musíme je chápat, oni nic jiného než nařizovat a přikazovat neumí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.3.2021 18:05 Reaguje na Jirka Černý
Nikdy není pozdě. Je potřebné těm papalášům v Bruseli ukazovat, jak to mají v původních zemích EU a že chceme to samé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2021 17:42 Reaguje na smějící se bestie
Trochu vám asi uniklo, že ten místní sedlák se jmenuje Ing. Andrej Babiš a je největším devastátorem naší krajiny i zemědělské půdy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.3.2021 18:06 Reaguje na Pavel Hanzl
No, nepovídej ? Povídej !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.3.2021 16:58
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.3.2021 17:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Veškeré kvóty jsou pitomost. Spíše by to chtělo cílenou podporu našich zemědělců, aby dokázali kompenzovat ty nesmyslně nízké dotace, které mají proti zemědělcům z jiných zemí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2021 17:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nemají žádné _"mesmyslně nízké dotace", ale mají soudruha nejvyššího, který si je odčerpá na svoje luxusní sídla a na ně prostě nezbyde.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.3.2021 18:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejdříve si zjisti, jaké dotace jsou, na co všechno a potom brebtej.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2021 18:14
Takže nezbude zemědělcům nic jiného, než se spojit do odbytových
družstev se sítí vlastních prodejen a nabízet kvalitní české produkty.
Pak si jich možná řetězce všimnou, když uvidí odliv zákazníků směrem
k těm prodejnám s tuzemskou produkcí. Zatím tak fungují některá družstva
a pár větších zemědělců a nejsou odkázáni na milost a nemilost řetězců.
Chce to ale rozšířit sortiment i o tuzemské řezníky, pekaře ,sýraře atd.
Běhání po jednotlivých producentech nemá budoucnost a pouze oborová
prodejna dokáže nabídnout větší sortiment a relativně pravidelné
zásobování zbožím. V tom může zapracovat samotná Agrární komora a do
začátků pomoci i stát. Toto není nic proti trhu a znevýhodnění zboží
ze zahraničí, na které by zaútočilo EU. Chce to ale nastavit rozumné
ceny a vysvětlit, proč jsou právě takové a ne jako ty dumpingové
v řetězcích. Samozřejmě hlídat kvalitu a časem z ní neslevovat, aby
neztratili to, oč tu jde v prvé řadě a to je kvalita a podpora našeho
zemědělství a krajiny.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

18.3.2021 19:35
Vždyť to byla od začátku pitomost. Čí je jogurt, který se za německými hranicemi vyrobí z českého mléka? A nedivte se Českým výrobcům, že prodávají mléko raději do Německa kde je úplně jiná platební morálka. U nás patrně není žádný producent mléka , který by v nějaké České mlékárně nepřišel o peníze, zvláště v devadesátých letech. A podobně je to i s masem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.3.2021 19:48 Reaguje na Petr Blažek
I jiné dotace na vyvežené potraviny do zahraničí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist