https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-schvalil-zmeny-v-kontrole-dovazeneho-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát schválil změny v kontrole dováženého dřeva

25.7.2019 00:12 | PRAHA (ČTK)
V Česku jsou podle předlohy nejrizikovější skupinou v souvislosti s nezákonnou těžbou dřeva a s jeho prodejem vlastníci lesa s výměrou do deseti hektarů. / Ilustrační foto
V Česku jsou podle předlohy nejrizikovější skupinou v souvislosti s nezákonnou těžbou dřeva a s jeho prodejem vlastníci lesa s výměrou do deseti hektarů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Senát schválil novelu zákona o uvádění dřeva na trh, která má vytvořit a upravit fungování uceleného systému kontroly prodeje dřeva a dřevařských výrobků na tuzemský trh v jednom zákoně. Dosavadní kontroly dosud upravovaly dva různé zákony. Předloha vychází ze dvou evropských nařízení proti uvádění nelegálně vytěženého dřeva a dřevařských výrobků na unijní trh. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.
 

Novela se vztahuje zejména na dovoz dřeva z rizikových oblastí, například tropických, s vysokým podílem nelegálních těžeb. V Česku jsou podle předlohy nejrizikovější skupinou v souvislosti s nezákonnou těžbou dřeva a s jeho prodejem vlastníci lesa s výměrou do deseti hektarů.

Předloha například stanoví, že v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro dovoz dřevařských výrobků, rozhodne celní úřad o zničení zboží. Za přestupky budou moci krajské úřady uložit vedle pokut i trest zákazu činnosti do jednoho roku. Maximální pětimilionovou pokutu novela nemění.

Novela má také kontroly zjednodušit. Například krajské úřady nebudou nuceny opakovat kontroly provedené Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist