https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatni-komise-odmitla-zavedeni-kvot-na-ceske-potraviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátní komise odmítla zavedení kvót na české potraviny

9.3.2021 17:13 | PRAHA (ČTK)
Senátoři STAN i ODS již dříve zavedení kvót odmítli. Podle nich by vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Proti kvótám se postavily také Potravinářská komora ČR, Vinařská unie ČR nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu.
Senátoři STAN i ODS již dříve zavedení kvót odmítli. Podle nich by vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Proti kvótám se postavily také Potravinářská komora ČR, Vinařská unie ČR nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu.
Zavedení prodejních kvót na české potraviny je nesmyslné a mohlo by vést k likvidaci českých zemědělců, shodla se senátní komise pro rozvoj venkova. Doporučila dnes proto kvóty, které jsou navíc v rozporu s právem Evropské unie, z novely zákona o potravinách odstranit. Senát o novele rozhodne za týden.
 

Zánik českého zemědělství by podle senátora Petra Štěpánka (STAN) způsobilo to, že by nebylo schopno naplnit kvóty v požadovaném rozsahu a čeští zemědělci by proto byli vyřazeni z okruhu dodavatelů obchodních řetězců. Některé potraviny, které by kvótám podléhaly, nelze v Česku vypěstovat v dostatečném množství, dodal Štěpánek.

Sněmovna kvóty schválila koncem ledna na návrh poslanců SPD. Prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních by podle nich musely od příštího roku prodávat minimálně 55 procent stanovených potravin českého původu. Kvóta by měla postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná jako třeba v případě brokolice či vepřového masa.

Senátoři STAN i ODS již dříve zavedení kvót odmítli. Podle nich by vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Proti kvótám se postavily také Potravinářská komora ČR, Vinařská unie ČR nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu. V případě zrušení kvót bude novelu projednávat znovu Sněmovna, kde už dostatek hlasů k jejich prosazení nebude. Postoj pravděpodobně změní poslanci ANO.

Komise proti očekávání nepodpořila schválení zahrádkářského zákona. K důvodům patřily výhrady Svazu měst a obcí, které se týkaly velikosti staveb v zahrádkářských koloniích, možnosti propachtovat pozemek pro zahrádkářskou činnost pouze na dobu určitou nebo pochybností o veřejné prospěšnosti zahrádkaření, uvedla senátorka Jaromíra Vítková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.3.2021 19:06
Páni senátoři, by si měli nejdříve pořádně proštudovat, co a jak je navrhováno. A nedat na to, co " melou " média, podporovaná nadnárodními obchodními řetězci, proti tomu návrhu/zákonu. Že jde především o naše sedláky a krajinu !
Odpovědět
JS

Jiří S

10.3.2021 10:54
Chtěl bych uvést krásný příklad. Letos jsme vyorali 30 ha konzumní brambory Annabelle typ AB (celková výměra brambor 100ha), opravdu krásná a chutná brambora. No holt to nikdo nechtěl, tak se to nafofrovalo do bioplynky sousedního podniku. Takže asi tak k tomu, že by čeští zemědělci nedokázali něco vyzásobit. Uvedu další příklad znám soukromníka co dělal letos 5 ha květáku. Nádherný květák, řízky z něj naprosto luxusní, ne jak to blato z holandska. No co myslíte, že se s květákem stalo.

Takový nesmysl, že bychom nedokázali vyprodukovat brokolici nebo vepřové? To je naprosto zcestné. Většina vepřínů má momentálně silně omezené turnusy a stavy, avšak velikost vepřínů je dostatečná. Půl roku a splnili bychom jakékoliv kvóty na vepřové.
Odpovědět
JS

Jiří S

10.3.2021 10:56 Reaguje na Jiří S
Ještě k tomu soukromníkovi co dělal květák. Také zaoral 3 ha mrkve a 2 ha petržele.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist