https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senzor-a-drony-pro-odhaleni-zvirat-maji-na-farme-univerzity-zcela-zabranit-ztratam-na-divoke-zveri-pri-seci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senzor a drony pro odhalení zvířat mají na farmě univerzity zcela zabránit ztrátám na divoké zvěři při seči

5.6.2024 00:57 | BRNO (ČTK)
Brněnská Mendelova univerzita začíná ve svém zemědělském podniku v Žabčicích na Brněnsku využívat senzor odhalující při sečení mláďata v porostu. Systém doplňuje drony pro mapování terénu a cvičeného psa, jenž také dokáže mláďata najít. Kombinací těchto metod chce podnik ztráty na divoké zvěři při senosečích úplně eliminovat, uvedla mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová. Speciální senzor již na Brněnsku využívá například podnik Bonagro. Díky němu se daří zachránit desítky zvířat, řekl ČTK předseda představenstva Roman Zvěřina.
 
Do porostů vojtěšek nebo trav vjíždí zemědělci naposledy v září a pak až v květnu následujícího roku. V mezičase nastává období klidu, kdy má zvěř tendence plochy obydlovat. Usmrcená mláďata jsou tak při prvních sečích letitým problémem. Když se stroj blíží, dospělec uteče, ale mládě se přikrčí a nelze ho vidět. "Pořizujeme žací lištu se senzorem, který zvíře v porostu odhalí a dá řidiči traktoru signál, že se před ním něco nachází. Senzor stroj přímo zastaví a lištu přizvedne nebo řidič může zvíře odnést a jet dál," popsal zařízení ředitel žabčického podniku Jakub Doležal.

Se senzorem jsou spokojeni i farmáři z Bonagra, kteří hospodaří na 4000 hektarech půdy jihovýchodně od Brna. "Detekuje i menší zvířata, jako jsou zajíci. Ročně díky tomu zachráníme desítky mláďat. Nutná je ale i vůle řidiče, musí tomu přizpůsobit rychlost, aby stihl včas zareagovat. Má to tedy vliv na výkon, ale nám to tolik nevadí," poznamenal Zvěřina.

Do loňského roku v Žabčicích detekovali divokou zvěř pouze ve spolupráci s myslivci. Ztráty byly jen v několika případech. K úplnému zamezení mají nově přispívat i drony pro mapování terénu. "Bezpilotní letouny každé ráno prolétnou nad pozemkem a pomocí termokamer máme přehled, jestli divoká zvěř v porostu je. Letos jsme zatím zachránili osm srnčat. Pilot označí místo, kde zvíře leží, abychom jej vynesli v rukavicích a v balu trávy mimo sečený porost, kde si ho dospělá srna najde," dodal ředitel podniku.

Letošní novinkou jsou také pochůzky s maďarským ohařem, jenž v porostu zanechá pachovou stopu a zvěř se v něm zdržuje méně. Pokud se tam ale přece jen nachází, pes ji dokáže najít. "Jde proti větru a systematicky prohledává celý terén. Když narazí na zvěř, počká až přijdu, aby zvěř sám nestresoval. Pak k ní postoupíme. Když je to například bažant, většinou se zvedne a vzletí. Pes zatím zůstává klidný, přivážu ho a ověřím, jestli jsou na místě vajíčka nebo mláďata. A obdobně to probíhá i se srnčím,“ popsala agronomka Yvona Hiclová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

5.6.2024 07:06
Zatím co jedni chrání, ti druzí likvidují vše živé. Je to zvláštní stav kdy jedna ruka ve společnosti neví co dělá ta druhá .
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.6.2024 13:11 Reaguje na Radek
on je to pěkný paradox: zachraňují se srnčata před posekáním. zároveň lesáci hořekují, jak přemnožená zvěř okouše vše malé listnaté. zároveň myslivci hořekují, že nejsou srdcaři, co by seděli celé noci na posedech a stříleli přemnoženou zvěř. a nakonec adepti myslivosti marně hledají myslivecké sdružení, které by je vzalo mezi sebe a nebyli odkázaní jen na poplatkový lov.
Odpovědět
Ra

Radek

5.6.2024 15:44 Reaguje na Lukas B.
V noci se spárkatá zvěř lovit nesmí. Na to jsem narážel, z novelou zákona o myslivosti a lesním zákonem, to končí a půjde pouze o zabíjení zvěře.. za mě je takový senzor a drony z termovizí pokrok a palec na horu ale proč když není zájem o zdravou přírodu, bohatou , biodiverzitu ..,...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.6.2024 23:30 Reaguje na Lukas B.
Nemůže být tento paradox způsoben tím, že podle myslivců zvěř přemnožená není? Viz článek na https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/premnozena-zver-nici-tretinu-mladych-lesu-uvedlo-ministerstvo-zemedelstvi 5.6.2024 19:09, v němž se kromě jiného píše:

Předseda myslivecké jednoty Jiří Janota ČTK už dříve řekl, že termín přemnožená zvěř neodpovídá skutečnosti. "Pokud budeme hovořit o přemnožení některých druhů zvěře, tak by to znamenalo, že prostředí již není možno uživit konkrétní populace jednotlivých druhů, což není v našich honitbách rozhodně pravda. … Dnes pěstujeme na polích značné procento energeticky bohatých plodin a samozřejmě zvěř jako každý živočich na to reaguje tím nejstarším způsobem. Množí se, dokud ji prostředí dokáže uživit. Až budou stavy takové, že ji prostředí neuživí, můžeme opravdu hovořit o přemnožení."
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

6.6.2024 10:54 Reaguje na Majka Kletečková
V tom případě to už není lesní zvěř. Neživí ji les, ale pole. A teď si představte, že jste zemědělec, kterému dokola "nepřemnožená lesní zvěř" spásá plodiny a vy s tím nejste schopná nic dělat. Nesmíte to zastřelit, nesmíte pole oplotit, můžete jen strpět škody a ještě musíte zachraňovat srnčata při senoseči. Musíte pěstovat tolik, aby se všichni nažrali a na vás aby také něco zbylo. Ale tím pádem opět podporujete množení "nepřemnožené lesní zvěře". Pokud zvěř je živá z pole, měli by mít zemědělci právo na svém pozemku tu zvěř střílet, případně pozemek na ochranu před zvěří oplotit, jako je to běžné v Polsku. To ale nemají (nesmějí způsobit neprostupnost krajiny pro zvěř) a tak spirála neomezeného množení zvěře pokračuje. Pokud budeme zvěř neustále jen chránit, bude neustále způsobovat škody. Jediným řešením je opravdu intenzivně lovit a udržovat stavy na únosné úrovni, aby zvěř škody nezpůsobovala. Jde to, z minulosti to víme.

Odpovědět
Ra

Radek

6.6.2024 11:22 Reaguje na Marcela Jezberová
Buď jste tak hloupá a nebo lžete scela záměrně , každý má právo výkonu myslivosti ale musí na to mít odbornou zkouzku a zbrojní průkaz .
Odpovědět
Ra

Radek

6.6.2024 11:48 Reaguje na Marcela Jezberová
Přestaňte pěstovat energetické plodiny do bioplynek a pohonných hmot, chovejte se jako se chovali vaši předci , a budeme vidět hned jak to bylo v minulosti , bude drobná zvěř .....to vy jste tady vytvořili , změnili životní prostředí, to kvůli vám je přemnožená zvěř černá ...... výši předci měli vztah k půdě a životu, vy máte vztah k penězům a ziskům
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist