https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/serie-koncertu-s-hvezdami-jako-ed-sheeran-ci-bts-upozornuje-na-globalni-problemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Série koncertů s hvězdami jako Ed Sheeran, Billie Eilish či Elton John upozornila na globální problémy

27.9.2021 01:43 | NEW YORK (ČTK)
Na rozdíl od jiných mezinárodních charitativních akcí není cílem organizátorů vysbírat peníze, nýbrž "použít účast jako důkaz pro světové lídry, že lidé v daných otázkách podporují odvážné kroky".
Na rozdíl od jiných mezinárodních charitativních akcí není cílem organizátorů vysbírat peníze, nýbrž "použít účast jako důkaz pro světové lídry, že lidé v daných otázkách podporují odvážné kroky".
Foto | BRUNO EMMANUELLE / Unsplash
Zvýšit povědomí o změnách klimatu, nerovné distribuci covidových vakcín nebo chudobě ve světě. Takový byl cíl 24hodinové akce Global Citizen Live, která odstartovala koncertem pod Eiffelovou věží a zahrnovala vystoupení popových hvězd v Londýně, New Yorku nebo Sydney. Na seznamu účastníků byla některá z největších jmen současné populární hudby včetně Eda Sheerana, Billie Eilish a korejské chlapecké skupiny BTS.
 

Program pořádaný nevládní organizací Global Citizen kombinuje živá vystoupení s těmi předtočenými, přičemž celkem se během něj představí přes 60 interpretů. Záběry akcí byly vysílány živě televizními stanicemi z několika zemí a také na sociálních sítích YouTube a Twitter či na streamovacích platformách. Zpravodajský web BBC podotýká, že na rozdíl od jiných mezinárodních charitativních akcí není cílem organizátorů vysbírat peníze, nýbrž "použít účast jako důkaz pro světové lídry, že lidé v daných otázkách podporují odvážné kroky".

"Napříč šesti kontinenty umělci pomůžou spojit občany a adresovat vládám, velkým korporacím a filantropům požadavek, aby společně pracovali na obraně planety a poražení chudoby," uvedla v prohlášení skupina Global Citizen.

Vše začalo v Paříži, kde v sobotu vpodvečer vystoupil před skoro 20 000 diváky britský zpěvák Elton John. Na podium pod Eiffelovou věží přišel po odvysílání natočeného vystoupení BTS, načež zahrál populární skladby Tiny Dancer a Rocket Man a vyzval k "spravedlivému přístupu k vakcínám všude na světě". Lístky na koncert byly rozdány náhodně vybraným lidem, kteří se podíleli na šíření obsahu od Global Citizen na sociálních sítích, píše agentura AFP.

Vedle Eltona Johna byli součástí pařížské části programu také Ed Sheeran, skupina Black Eyed Peas nebo rapper Stormzy. V newyorském Central Parku byla na programu vystoupení Billie Eilish, kapely Coldplay i zpěvačky Lizzo, v Los Angeles se měl kromě jiných objevit Stevie Wonder.

Organizátoři podle BBC vyzvali vlády po celém světě, aby nechaly zasadit miliardu stromů, zajistily miliardu vakcín pro nejchudší země a darovaly jídlo pro 41 milionů lidí, kteří žijí na pokraji hladu. Snahu podpořil i šéf Světové zdravotnické organizace (WHO), která v posledních měsících opakovaně upozorňuje na propastné rozdíly v tempu očkování proti covidu-19 mezi bohatými a rozvojovými zeměmi.

"Nemůžeme tuto hrubou nespravedlnost ignorovat a stát se lhostejnými," uvedl Tedros Adhanom Ghebreyesus.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist