https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sest-lidi-dostalo-tresty-za-pozary-u-aten-v-roce-2018-zabily-pres-sto-osob
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šest lidí dostalo tresty za požáry u Atén. V roce 2018 si vyžádaly přes sto obětí

29.4.2024 17:02 (ČTK)
Soud v Aténách uznal vinnými šest lidí z nedbalosti kvůli lesnímu požáru, který si v červenci 2018 vyžádal 104 obětí a desítky zraněných a stal se tak nejhorším v novodobé řecké historii. V procesu bylo obžalováno 21 osob, z nichž 15 bylo dnes obžaloby zproštěno. Informovala o tom místní média.
 

Odsouzeni byli velitelé hasičů a starší muž, který tragédii v letovisku Mati a okolí vlastní nedbalostí způsobil. Naopak jako nevinní dnes od soudu první instance odešli lokální politici, což způsobilo hněv pozůstalých v soudní síni.

"Měli by jít do vězení, ale oni jsou nevinní? Žádná spravedlnost není," křičel podle deníku Kathimerini jeden z pozůstalých dnes u soudu. Podle AFP i někteří další příbuzní obětí křičeli, zatímco jiní plakali.

Podle místních médií dostali odsouzení tresty maximálně pět let vězení, kam ale nemusí, pokud zaplatí pokutu v přepočtu asi milion korun.

Odsouzen za zabití z nedbalosti byl například tehdejší šéf hasičů Sotiris Terzudis a jeho zástupce, trest dostal i velitel operačního koordinačního střediska (ESKE). Tři roky vězení dostal Konstantinos Angelopulos, který před téměř šesti lety tragédii způsobil, když pálil suché dřevo a trávu, ač to bylo kvůli suchu a silnému větru zakázáno.

Lesní požáry kolem obce Mati, která leží východně od Atén, a v dalším regionu západně od Atén, vypukly 23. července 2018 a kvůli vyprahlé půdě a silnému větru se šířily tak rychle, že řada lidí nestačila utéct a uhořela či se udusila. Mnozí zůstali uvězněni v plamenech, když uvízli v zácpě ve snaze uprchnout z oblasti. Jiní se utopili, když se v zoufalství snažili před ohněm zachránit v moři.

Místní úřady i tehdejší vláda čelily kritice, že včas nevarovaly obyvatele před blížícím se ohněm a rychle nezorganizovaly evakuaci.

Kvůli kritice za nezvládnutí situace rezignoval jeden z členů vlády, který měl na starost veřejný pořádek a ochranu občanů, i šéf řecké civilní obrany. Odvoláni byli šéfové policie a hasičů. Někteří tehdy upozorňovali i na problémy s nouzovou linkou 112, v některých oblastech nefungovalo zasílání varovných zpráv a problémy měl podle místních médií i systém automatické geolokace, tedy zjištění polohy volajícího.

Agentura AFP dnes napsala, že podle některých svědectví byli dokonce někteří lidé tehdy omylem posláni do nebezpečné oblasti a zemřeli uvězněni v úzkých uličkách Mati.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.4.2024 17:21
Je zřejmé, že v této oblasti je ještě mnoho věcí k nápravě. Žádné protipožární průseky, při všeobecné plynofikaci nadbytek dřevní hmoty v lese, snadná možnost vstupu každému pyromanovi. To je systémově zanedbaná záležitost, a spoléhat jen na hasiče, že to zmáknou "levou zadní" - každý mudrc si to může jít vyzkoušet...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist