https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sest-nove-vysazenych-lip-pripomene-zanikle-brdske-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šest nově vysazených lip připomene zaniklé brdské obce

25.4.2020 01:31 | PRAHA/JINCE (Ekolist.cz)
Šest lip srdčitých vysadily v těchto dnech Vojenské lesy a statky jako připomínku  tří obcí v srdci Brd, které musely ustoupit rozšiřování vojenské střelnice před 80 lety.
Šest lip srdčitých vysadily v těchto dnech Vojenské lesy a statky jako připomínku tří obcí v srdci Brd, které musely ustoupit rozšiřování vojenské střelnice před 80 lety.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Brdy.info
Padrť, Kolvín, Záběhlá. Tři obce v srdci Brd, které musely ustoupit rozšiřování vojenské střelnice. V letošním roce uplyne 80 let od prvního vystěhování jejich obyvatel, které předznamenalo postupný zánik těchto vesnic.
 
Tuto událost připomněla Správa CHKO Brdy z podnětu občanského sdružení Svaz vyhnanců z Brd symbolickou výsadbou stromů na místech, kde obce stávaly. Šest lip srdčitých vysadily v těchto dnech Vojenské lesy a statky z prostředků Programu péče o krajinu. Výsadba měla být součástí slavnostního otevření loni dokončené naučné stezky Okolím Padrťských rybníků. Tato akce však byla kvůli karanténě odložena.

„Vysazené lípy nejsou stromy ledajaké, mají svůj „rodokmen“. Jedná se o přímé potomky památného stromu Lípa u hrobky Valentů na Chloumku. Její torzo o obvodu přes sedm metrů najdete dodnes v Mělníku.To, jak se lipkám bude dařit v Brdech, můžete sledovat třeba při návštěvě zmiňované naučné stezky. Ta prochází nejen bývalými obcemi Padrť, Kolvín a Záběhlá, ale také krajinou výrazně formovanou prací lidí, kteří v nich žili,“ vysvětluje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy.

Historická fotografie bývalé obce Padrť.
Historická fotografie bývalé obce Padrť.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Brdy.info

„Otevřené bezlesí s osamocenými stromy a alejemi kolem Padrťských rybníků potřebuje péči. Proto tady již od vyhlášení CHKO probíhá pastva krav. Čtyřicet hektarů luk, které zpočátku hodně zarůstaly expanzivní třtinou křovištní, spásá od jara do podzimu stádo přibližně 30 jalovic. Na pastvu přispíváme necelým půlmilionem korun ročně z Programu péče o krajinu,“ uvádí Bohumil Fišer.

„Na druhé straně Padrťského potoka se pak louky s kosatci kosí - a to ručně, aby bylo možné trsy kosatců obsekávat. Každý rok se poseká za bezmála sto tisíc korun 2,5 hektaru z rozlehlé louky, po čtyřech letech byla posečena zhruba polovina. Za osm let se tak možná vrátíme na začátek a začne se znovu kosit v místech, kde se před několika lety s obnovní péčí začínalo,“ doplňuje Fišer.

Smíšená alej z bývalé Přední Záběhlé k hrázi Dolejšího padrťského rybníka, která je pro své stáří a zachovalost nejvýznamnější alejí v CHKO Brdy, byla zčásti ošetřena v loňském roce. Ošetření zbylých stromů se plánuje letos. Loni také začalo výřezem náletů ošetřování dubové aleje vedoucí podél Dolejšího padrťského rybníka. To bude v tomto roce pokračovat, zahájí se i vlastní ošetření dubů, zejména odstraněním suchých větví, které hrozí pádem na frekventovanou turistickou cestu. Na ošetření starých stromů bylo vloni vynaloženo zhruba 300 tisíc korun z Programu péče o krajinu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

25.4.2020 18:58
bežte do hajzlu s to nesmyslnou nostalgií po zaniklých vesnicích, je jen dobře že existují větší prostory kde člověk nesídlí, jen je jich bohužel málo
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.4.2020 10:19
neřekl bych to sice tak natvrdo, ale víceméně souhlasím. Na druhou stranu pá lip nikoho nezabije. Horší by bylo chtít ty obce obnovovat a to typicky po česku, ve stylu tůje-angličan-bazen-trampolína--vítejte v české vesnici.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist