https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/shell-postavi-v-nizozemsku-zavod-na-vyrobu-obnovitelneho-vodiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Shell postaví v Nizozemsku závod na výrobu obnovitelného vodíku

8.7.2022 01:01 | AMSTERODAM (ČTK)
Foto | Nicholas Jeffway / Unsplash
Britsko-nizozemská energetická společnost Shell postaví závod na výrobu takzvaného obnovitelného vodíku. Závod by měl zahájit provoz v roce 2025 a měl by být největším svého druhu v Evropě, oznámila firma v prohlášení. Elektrolyzér Holland Hydrogen I o výkonu 200 megawattů se bude nacházet v přístavu Rotterdam. Denně má vyrobit 60 000 kilogramů obnovitelného vodíku a potřebnou elektřinu získávat z větrného parku na moři Hollandse Kust Noord, který Shell částečně vlastní. Vodík je označován za ekologický, případně obnovitelný nebo zelený, pokud je produkován za použití obnovitelné energie.
 

Shell se chce stát do roku 2050 firmou s nulovými čistými emisemi skleníkových plynů. Zvyšuje proto svoji nízkouhlíkovou produkci a odklání se od ropy a plynu.

"Obnovitelný vodík bude hrát důležitou roli v energetickém systému budoucnosti a tento projekt je důležitým krokem, který pomůže tento potenciál naplnit," řekla výkonná viceprezidentka Shellu pro nová energetická řešení Anna Mascolová.

Obnovitelný vodík je považován za důležitý pro dekarbonizaci těžko transformovatelných průmyslových odvětví, jako je výroba oceli a těžké nákladní vozy, i když technologie není plně vyvinutá a je nákladná. Má zásadní význam pro omezení emisí, ale do roku 2050 bude tvořit pouze pět procent celosvětového energetického mixu, uvedla minulý měsíc poradenská společnost DNV.

Evropská komise v květnu představila plány ukončení závislosti na ruských fosilních palivech. Mimo jiné je cílem vyrábět do roku 2030 v EU deset milionů tun vodíku z obnovitelných zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

8.7.2022 19:55
Reálné zhodnocení v předposledním odstavci od DNV.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.7.2022 12:09 Reaguje na Slavomil Vinkler
Veškeré odhady do roku 2050 jsou čistě komické.
Obávám se, že nikdo nepočítá s klimatickou změnou a hlavně s celosvětovým vývojem jí vyvolaným.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.7.2022 12:13
Tak fakt nevím, kdo je tu větší chlapák.
Asi to už jede naplno, kolik dalších takových projektů se připravuje nebo se už staví?
Tudy skutečně vede pro nás snad jediná, plně funkční cesta.

https://oenergetice.cz/vodik/dansku-se-chysta-instalace-dosud-nejvetsiho-svetoveho-elektrolyzeru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist